Bach på svenska till Stripa

i ETTAN/KULTUR/NÖJE/LINDESBERG

Med Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam

STRIPA. Lördagen den 6 maj klockan 19.30 bjuder Stripa Gruvmiljö på konserten Bach på Svenska med musikerna Lisa Rydberg och Gunnar Idenstam, två ytterst välmeriterade musiker.

Bach på svenska Med vår klassiska utbildning som grund och med båda fötterna i den svenska folkmusiktraditionen bjuder vi upp fader Bach till dans, i hans egna danssatser sida vid sida med svenska polskor. De gemensamma nämnarna är många – melodilinjer, harmoniföljder, betoningar, ornamenteringar och rytmiska dragningar, vilka tillsammans ger det sväng som båda stilarna eftersträvar. Under barocken fanns inte samma tydliga uppdelning mellan ”klassisk” musik och ”folkmusik” som vi är vana vid idag, utan en levande tradition av danser som ibland skrevs ned, ibland fördes vidare muntligt. I organisters tjänst i Sverige under 1700-talet ingick att vid bröllop och andra fester spela upp till dans tillsammans med bygdens spelmän och det är onekligen en kittlande tanke att dessa notkunniga musiker, ofta av utländsk härkomst, kanske, kanske någon gång lärde en svensk spelman en Menuet, en Bourrée eller en Courante från hemlandet, kanske till och med en från Johann Sebastians hand…. Vi har valt att utifrån vår känsla för musiken skapa ett möte där tanken får leka fritt. Bach och de svenska spelmännen, tänk om dom faktiskt möttes?

Lisa Rydberg – Riksspelman och barockviolinist Lisa omfamnade fiolen i femårsåldern och från första stund levde folkmusiken sida vid sida med den klassiska musiken. Hennes studier vid Musikhögskolan vittnar om sökandet efter ett uttryck bortom genregränserna; ett år på den klassiska Musikerutbildningen ledde henne så småningom vidare till en examen i Individuell studiegång – hon blev den första någonsin i Sverige att studera en kombination av klassiskt och folkmusik – och därefter ett Diplom på barockfiol.

Konsertorganisten, kompositören och folkmusikern Gunnar Idenstams uppväxt präglades av krocken mellan 70-talets folkrock och symfonirock och den kyrkliga miljö som introducerade honom för orgeln som instrument. Idag förenar han dessa influenser i sin musik, då han bygger broar mellan den franska katedralmusiktraditionen och symfonisk rock och svensk folkmusik. För att hitta plattformen för den genrebreddande musik han gör och utövar idag gick han den långa vägen via Kungliga Musikhögskolan i Stockholm till Paris, där han skolades i den franska virtuosa traditionen under den legandariska Marie-Claire Alain.

Konserten är ett samarrangemang mellan Kronohyttans kulturförening och Stripabryggeriet, med stöd av Sparbanksstiftelsen Bergslagen. Biljetter säljs endast via Tickster.com.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.