Befolkningen minskar trots drömmar om fler

i ETTAN/HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA

HÄLLEFORS/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA. Visionerna är stora gällande växande kommuner i 24i-området, men prognoserna från Statistiska Centralbyrån, SCB, är dystra. Hällefors, Lindesberg, Ljusnarsberg och Nora förväntas minska till år 2040.

Såklart ska politiker vara offensiva och optimistiska, men att ständigt gå emot de framskrivna befolkningssiffrorna kan bli ödesdigert. Lindesberg, som ett exempel, har idag 23658 invånare och driver en politik mot en ökande befolkning, samtidigt som SCB framskriver befolkningssiffran till 22015 år 2040, alltså en befolkningsminskning med 1643 personer.

Motsvarande för de övriga kommunerna i 24i-området är följande:

Lindesberg                        23658/22015

Hällefors                           6896/6207

Ljusnarsberg                    4674/4125

Nora                                   10686/10696

Som synes står sig siffrorna för Nora hyggligt bra, men för de tre övriga kommunerna är situationen allvarlig. Med sjunkande befolkning minskar skatteintäkterna och de kommuner som har hög belåning per capita kan få problem. Samtidigt blir befolkningen äldre, vilket i sig blir ytterligare ett problem.

– Det som driver befolkningsminskningen i Lindesberg är framför allt att utflyttningen till andra delar av landet väntas vara större än inflyttningen i kommunen. Framskrivningen visar att det under perioden 2021–2040 beräknas flytta ut omkring 24 600 personer till andra delar av Sverige, medan 21 825 väntas flytta in. Även att antalet döda väntas överstiga antalet födda bidrar till minskningen, säger Alexandra Malm, demograf på SCB.

7 Comments

 1. Att någon frivilligt skulle välja bosätta sig i Hällefors är för mig en gåta. Jo, vi har ju Pekås, förstås. Att Karlsängsskolan inte är tip-top det är väl de flesta medvetna om. Det fanns väl planer på att bygga nytt men det sprack ju. Det är ju lite så att vad man än tänker göra så blir det protester och inget blir gjort…
  Men visst är det tråkigt med tomma butiksfönster.

 2. Att påstå att Mellerud är en trevlig och levande stad jämfört med Nora är väl att fara med osanning. I landskapet Dalsland finns endast en stad nämligen Åmål. Samhället Mellerud och staden Nora tävlar i helt olika divisioner vad gäller trevnad och vad som kännetecknar en levande idyll.

 3. Har senaste veckan varit i Värmland och Dalsland och besökt deras tre småstäder Säffle, Åmål och Mellerud och måste konstatera att det är väldigt levande och trevliga städer. Jämför man med Nora som tyvärr blivit mer eller mindre en spökstad bl.a. p.g.a. ICA affärens utflyttning från centrala staden så är det ledsamt att se det. Affärer centralt och få tomma fönster som tyvärr är lego i Nora. Får kanske konstatera att en stad utan järnväg inte är någon stad. Extra tragiskt här då Sveriges första normalspåriga järnvägsspår gick från Nora till Ervalla. Tråkigt då t.o.m. Lindesberg känns mer levande än Nora nu. Vad göra för att vända detta?

 4. Bra skrivet Moa.
  Jag håller med till fullo. Lindesberg växer och vi krymper. Vi har inte mycket att erbjuda barnfamiljer. Men det kanske bara är pensionärer som är välkomna hit.
  Hoppas på HELT nytt styre nästa val.

 5. Jag förstår inte detta! Vem vill flytta till Nora!? Jag bor och jobbar i Nora och funderar på att flytta till Lindesberg. Betydligt bättre utbud/företag, billigare hyror och det byggs nytt och fräscht vad gäller skolor mm. Nora är skräp i jämförelse, skulle nog till och med kunna tänka mig Hällefors! Vad byggs i Nora, jo fastigheter med en rent löjeväckande hyra, en hel del av dom rena fuskbyggen! Vad satsas det på, ja inte f-n på barn och ungdomar i alla fall och inte på våra äldre! Ingen ny skola sedan hedenhös, om man inte räknar förskolan vid Hagby. En så otroligt snuskig högstadieskola så man skäms. Likaså ett badhus som sett sina bästa dagar. Men jomenvisst, vi har ju ett allaktivitetshus och ett ”kulturområde”, och sedan blev det inga pengar över, tjillevipp :/!

 6. Det är mycket siffror som är ute och går !!

  Men en del tycks gå att ta ”för granted”. Rymoen i Nora lägger ned dagis, på grnd av
  minskade barngrupper, så han har fått ”säkra” siffror någonstans ifrån.

  Turismen går ena dagen som tåget. Nästa kommer turisnytt från Nora med lite gnissel.
  Konsulten vid Karlsängsskolan planerar för en fiktiv befolkningsökning och så
  vidare. Får nog ta siffertrillandet med en nypa salt, men tomma butikfönster
  talar sitt eget språk.

 7. Hyresgästföreningens medlemstidning Hem&hyra presenterar i senaste numret en granskning av samhällsservicen i landets samtliga 2011 tätorter, dvs. orter med mer är 200 invånare.
  Av de 100 tätorter som har sämst samhällsservice ligger 3 i Lindesbergs kommun!
  Denna överrepresentation leder direkt i den klassiska frågan om hönan och ägget.
  Vilket kom först, dålig samhällsservice eller befolkningsminskning i kommunen?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.