Greger Nilsson presenterade sin utställning om Bergbolagen.

Bergbolagen förtjänar en egen utställning

LINDESBERG. Fram till slutet av 1950-talet var Bergbolagen i Lindesberg kommunens klart största företag och arbetsgivare. Bergbolagen hade sitt säte där nybyggda Bergsparken finns och nu uppmärksammas bolaget med en egen utställning på övervåningen av Bergsparken.

Bergbolagen var väldigt framgångsrikt på sin tid och fortfarande, 62 år efter företagets konkurs, lever en hel del produkter kvar – även om dessa idag mest utgör utställningsvärde.

Ansvarig för utställningen är Libo, som tillsammans med Greger Nilsson samlat ihop en hel del intressanta föremål som tillverkades på Banvägen i Lindesberg. Man tillverkade företrädelsevis mekaniska produkter och hade en leldande ställning inom flera områden. En av hörnstenarna i produktionen var produkter till järnvägen och på plats i Bergsparken finns en upprustad cykeldressin som till vardags finns på Nora veteranjärväg.

Andra produkter som finns med på utställningen är en finurlig motor som användes till mjölkning samt den välkända symaskinen Elna.

För den som gillar att gräva ned sig i historien finns mängder med material att studera närmare. Samtliga styrelseprotokoll finns på plats, liksom mängder av andra dokument, ritningar och produktbroschyrer.

För den som är intresserad av lokalhistoria är utställningen ett absolut måste.

Johnny Sörman från Nora Bergslags Järnväg hade lite problem med att ta sig upp på den cykeldressin som till vardags finns i Nora.
Originalemblen.
Elna – en populär produkt under många år.
Rune Wallberg lånade ut den motor som Bergbolagen tillverkat. Motorn fungerar klockrent och användes till mjölkning.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.