Beslut idag – Alntorps ö i Nora ska kalavverkas

i ETTAN/NORA

NORA. Kommunstyrelsen i Nora beslutade på onsdagens stängda sammanträde att kalavverka stora delar av Alntorps ö, i strid med Länsstyrelsen och andra insattas åsikter.

-Detta är ett beklagligt beslut, menar Monika Aune, förstanamn på Miljöpartiets fullmäktigelista. Om avverkningen blir av kommer den ekologiska balansen på ön att påverkas och den biologiska mångfalden utarmas.

Miljöpartiet är också kritiska till att S, M, C, L och KD återigen tar ett kontroversiellt beslut utan dialog med, just denna gång, civilsamhället.

– Vad vi vet har varken Naturskyddsföreningen, med sin stora verksamhet på ön, hörts eller exempelvis Noras biologiska förening, säger Monika Aune. Det är tydligt att majoritetens prat om att dialog är viktigt, bara är just tomt prat.

Miljöpartiet i Nora, som vädjade till kommunstyrelsen om att kommunen skulle tacka ja till Länsstyrelsens reservatpengar, kommer nu att driva frågan vidare. -Vi är många som är bestörta idag och snart startar en namninsamling för att ge underlag till kommande majoritet att riva upp beslutet, avslutar Monika Aune.

5 Comments

  1. Lite magstarkt (eller åt h-vete) att jämföra detta, att kalavverka en del av ön, med det som Putin håller på med, kan jag tycka.

  2. Hur man än avverkar så blir någon missnöjd. En del vill gynna Granskog en del vill Gynna lövskog. Vem som vill kan ge mig pengar så ska jag inte avverka min skog.

  3. Att bruka skogen är ju det som byggt grunden till vår välfärd (vi har ju tyvärr halkat ner lite i listan över välfärdsländer de senaste åren av olika anledningar). I Nora har vi flera naturreservat redan som knappat kan betecknas som utslitna så behovet av flera är är väl i sådana fall det som bör ifrågasättas, kanske något borde bort?

    Det är förstås tråkigt med barkborre som gör att värdet på delar av beståndet blir lågt. Det finns däremot ett långsiktigt värde i att bruka den skog man äger. Vidare är det tråkigt att man skriver att hela ön ska kalavverkas, vilket kan få folk att tro att hela ön ska jämnas med marken/sjön och för alltid lämnas som ett månlandskap. Ön har flera skiften med andra träd samt en hel del åkermark och privata boenden. Den delen som avverkas ska ju enlig lag föryngras igen vilket innebär att inom bara något år är ytan grön och sprudlande av nya träd och växter.

    Det kanske vore en idé att låta de granarna som är angripna av barkborren och har minimalt värde för kommunen vid försäljning av avverkningsposten köras till land och komma invånarna mer till nytta. Där kunde vi låta bidragstagare som inte har andra förhinder att arbeta, kvittera ut en varsin yxa på kommunförrådet och göra skäl för bidraget samtidigt som kommunen då kunde hålla invånarna med en varsin ranson med ved. Den har ju redan torkat på rot och kommer komma väl till pass i vinter!! De flesta av oss börjar ju se vidden av den rödgröna politiken på elräkningen.

  4. Typiska Putinmetoder. Varför ingen vet.Behöver kommunen pengar till hyran av Allaktivitetshuset ??

  5. Under Kommunstyrelsens sammanträde igår behandlades frågan om kalavverkning på Alntorps ö i Norasjön. Den politiska majoriteten och stora delar av oppositionen valde att rösta för förslaget att låta kalavverka delar av skogen på Alntorps ö. Ett beklagligt beslut i strid med vad som förordats av Skogsstyrelsen och Länsstyrelsen. Som vänsterpartist och ledamot röstade jag för att man skulle satsa på alternativet att istället inrätta ett kommunalt naturreservat och därmed stödja den biologiska mångfalden. Även mitt förslag att låta föra ärendet till Kommunfullmäktige avslogs av majoritetspartierna (S, C, M, Kd och L,). Vänsterpartiet beklagar dessa beslut och tycker det är bra att Mp reagerar. Tyvärr är kommunstyrelsens sammanträden stängda för såväl allmänhet och press. Detta hoppas vi kunna ändra på under nästa mandatperiod.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.