Biskop Mogren om framtidens kyrkliga indelning

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. Biskopen Mikael Mogren i Västerås stift ger sin syn på den framtida kyrkliga indelningen i norra Örebro län. Mogren liknar den framtida indelningen av församlingar som två lungor, lungor som behövs. Läs Mikael Mogrens debattinlägg här.

Bergslagens lungor ger liv åt hela samhället

Kristi kropp är ett begrepp som har tyngd. Det användes redan av de första kristna för 2000 år sedan. Det syftar på nattvardsbrödet, eftersom Jesus har lovat att vara med när nattvard firas. Det syftar också på mänskligheten, att vi hör ihop. Vi är som en kropp tillsammans. På flera ställen i Nya testamentet finns utläggningar om Kristi kropp. Då beskrivs hur vi hänger ihop och är beroende av varandra. Vi har olika gåvor står det i Romarbrevet, kapitel 12: Vi är många olika delar i kroppen och varje del har sin funktion. Har en del det bra så påverkar det hela kroppen. Det samma gäller om en kroppsdel lider, då far hela kroppen illa.  

När jag hör om Kristi kropp så tänker jag på oss i vår tid och våra olika delar. Det är hög tid att vi inser att vi hör ihop och är beroende av varandra. Det skulle vårt samhälle må bra av. Det här med kroppsdelar kan vi föreställa oss på olika sätt, jag brukar tänka på olika folkgrupper, och på olika landsändar.

På senare år har det gjorts en utredning om den kyrkliga indelningen i norra Örebro län. Den ledde fram till att stiftsstyrelsen i februari i år tog beslut om indelningen av församlingarna i norra delen av Örebro län. När jag tittar på kartan över hur den kyrkliga indelningen kommer vara från och med 2026, så ser det ut som två lungor. Den västra lungan är församlingarna Grythyttan, Hällefors-Hjulsjö och Nora bergslag. Den östra lungan är Linde bergslag, Ljusnarsberg och Näsby-Fellingsbro församlingar. Det behövs lungor för att kroppen ska fungera. De två lungorna i Bergslagen kommer att betyda mycket för hela kroppen.

I arbetet med den kyrkliga indelningen skickade stiftsstyrelsen en remiss till församlingarna. Svaren visade att för nästan alla är det viktigt att behålla sina församlingar. Det är inte svårt att förstå. Församlingarna bär både engagemang och lokal förankring. För den som bor i Grythyttan är det självklart att Grythyttan är hemma. Så beslutet i stiftsstyrelsen blev som församlingarna önskade: Församlingarna ska finnas kvar. Samtidigt flyttas arbetsgivaransvaret och alla administrativa frågor till en samordnad nivå. I Svenska kyrkans organisation heter den nivån pastorat och den ska enligt Kyrkoordningen ledas av en kyrkoherde. Församlingarna Linde bergslag, Ljusnarsberg och Näsby-Fellingsbro samordnas till ett pastorat. Det samma sker med församlingarna Grythyttan, Nora, och Hällefors-Hjulsjö som också ska samverka i ett pastorat.

Den geografiska indelningen är förankrade i djupa historiska rötter.

Det västra pastoratet kommer att heta som det en gång gjorde, nämligen Noraskogs pastorat. Det andra pastoratet ska få namnet Linde-Ljusnarsberg. Namnen och de geografiska indelningarna har historisk hävd och det märker jag när jag talar med folk i trakten, eftersom många känner sig bekväma med namnen. De är hemma. Kyrkan är ju hemma, då ska namnen också vara det. Församlingarna blir kvar och namnen som varit med länge kommer att fortsätta att användas.  

Ofta används Kristi kropp, som en metafor för kyrkan. En kropp består av olika delar som hänger ihop och är beroende av varandra.  Det är inte varje dag som jag tänker på att min kropp fungerar tack vare lungorna. Det beror säkert på att de hittills har fungerat bra, och därför har jag aldrig lagt märke till dem. Lite likadant är det för många med kyrkan. Den är samhällets lungor, som många tar för givet. Den är en del av allt som behövs för att vi ska fungera tillsammans. Därför är det lite speciellt att Noraskogs pastorat och Linde-Ljusnarsbergs pastorat ser ut som två lungor. Vi kommer att behöva våra lungor, också i framtiden!

Mikael Mogren, Biskop, Västerås stift

Bilder: Västerås stift

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.