Bjarne Lind om Moderaternas historia

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Debattören Bjarne Lind ger sig in på en historiebeskrivning när han i ett debattinlägg saxar en del ur Moderaternas beslut, ur historien. Läs och tyck till här.

Nu ska politik bli ett ämne i skolan

Nu skall politik bli ett ämne i Lindesbergs kommuns skolor efter ett förslag från Moderaterna. Det var på tiden, politik och samhällskunskap blir allt viktigare, inte minst i dessa tider när samhället blir allt mer komplicerat att leva i, ingen kan lära för mycket om hur samhället hänger ihop och fungerar. Ytterst handlar det om vår demokrati, den måste återerövras varje dag av medborgarna, livet igenom, så därför: Bra Moderaterna!

Moderaterna är numera det främsta partiet att styra både vår kommun och landet, så vad vore lämpligare än att skolorna fick börja med Moderaternas historia. Nedanstående är exempel på moderata ställningstaganden, allt sedan demokratin började växa fram i början på förra århundradet.

Jag förstår att Moderaterna av idag tar avstånd från mycket i sin tidigare hållning, men det bör inte hindra att det uppväxande släktet får kunskap om de mindre smickrande delarna av historien.

Så här har det sett ut, ett litet axplock att hämta kunskap om och kring:

• 1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
• 1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
• 1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
• 1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
• 1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
• 1927: Nej till folkskolereform.
• 1931: Nej til sjukkassan.
• 1934: Nej till a–kassa.
• 1935: Nej till höjda folkpensioner.
• 1938: Nej till två veckors semester.
• 1946: Nej till fria skolmåltider.
• 1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
• 1946: Nej till sanktioner mot den fascistiska mördarregimen i Spanien.
• 1947: Nej till allmänna barnbidrag
• 1951: Nej till tre veckors semester.
• 1953: Nej till fri sjukvård.
• 1959: Nej till ATP.
• 1960–talet: Ja till apartheid. Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
• 1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
• 1974: Nej till fri abort. Den 29 maj 1974 röstade ändock riksdagens majoritet ja till
fri abort.
• 1979: Nej till förbud mot barnaga.
• 1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
• 2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom moderaterna.
• 2006: Nej till höjd a- kassa.
• 2006: Ja till sänkt a-kassa.
• 2006: Nej till höjd sjukersättning.
• 2007: Ja till sänkt sjukersättning.
• 2015: Nej till vinstbegränsning i skolan (interpellation).
• 2016: Nej till återinförande av förmögenhetsskatt (interpellation).
• 2017: Nej till flygskatt av miljöskäl.

21 Comments

 1. Fortfarande intresserad av svar från Tommy.

  Är ganska säker på att svar inte finns….

 2. Ursäkta Tommy, men om det inte ordagrant så är det inte långt ifrån. Har suttit med i både KF och KS när du sagt det.
  I övrigt så är det en bra insändare som du skrivit Bjarne. Visar tydligt på vad arbetarpartiet lyckats med genom åren trots motstånd från de konservativa moderaterna som historiskt är rädda för förändring.

 3. Ja du funderade. Du skriver att man lyssnar noga på vad jag säger vilket du uppenbart inte har gjort eftersom du felciterar mina ord. Kör man med den taktiken kan man ju påstå att jag sagt vadsomhelst. Du får lyssna lite noggrannare i fortsättningen om du ska citera någon annan. Annars är det bättre du är tyst och funderar vidare.

 4. Tommy Lönnström förnekar sig inte vare sig det gäller sin syn på kvinnor som han tydligt skrivit för allas ögon att läsa och hjärna att tolka, Lindesbergs kommun eller FN.
  I en kommunfullmäktige debatterade han i talarstolen kommunen och jämförde den med en kanot som var så full av människor att den höll på att kantra, med tanke på att invånarantalet är sjunkande i kommunen så är det lätt med tanke på hans partitillhörighet att dra vissa slutsatser vilka människor han refererade till.
  Ett annat citat från honom är när han påstår att de globala målen som FN tagit fram är djävulens påfund för att förinta kommunernas självbestämmande. Man kan inte annat än tro att djävulen i det här fallet var FN.
  Om vi lyssnar noga på vad han säger, tolkar det han skriver så borde de flesta av oss inse att det kanske inte är rätt man på rätt plats med tanke på hans förtroendeuppdrag han blivit vald till. För kommer han ha medborgarens bästa oavsett vem denna medborgare än må vara, kommer han jobba för att kommunen går mot de globala målen eller kommer han jobba emot dem? Kommer kvinnor känna sig jämlika i hans närvaro eller kommer hans uttalande få dem att känna sig förminskade?
  Jag vet inte, jag funderar bara sen är det upp till alla att bilda sin egen uppfattning.

 5. Man kan ju tycka vad man vill om den här debatten men den är en aningen skrämmande. Bjarne Lindh är som vi lite äldre, vet är en vänster debattör som gärna tycker en massa, oftast påläst och mer med en ideologisk drift bakom. Tommy Lönnström en ny stjärna i debatten för mig men som drivs av en massa tyckande och slarvar med lite nollor (tips: varför inte skriva miljoner eller miljarder, då gör man inte bort sig. Vet att SD har lite svårt med siffror sedan tidigare i riksdagen) men också drivs av ett hat mot allt som kan nämnas vänster och överstatlighet.
  Men det som skrämmer mig är att Bjarne sitter hemma på sin kammare och filosoferar. Men Tommy är ordförande i Valnämnden och Tekniska nämnden samt ledamot i både Kommunfullmäktige och Kommunstyrelsen samt i Kommunfullmäktiges valberedning. En man med verklig makt!
  En man som säger i ett tidigare inlägg citat: ”Kvinnor är av naturen känsligare och har lättare att börja gråta när man blir orättvist behandlade och baktalade.”
  ”Jag känner två kvinnor som är lärare och det skulle aldrig våga erkänna att de röstade på SD av rädsla för att bli mobbade eller i värsta fall avskedade.” slut citat
  Är det verkligen sådan vill vill ska bestämma i vår kommun?

 6. Måste ändå säga att jag är lite förvånad över ”taktiken” som Tommy har i dessa debatter/inlägg.
  Svarar på väldigt få om ens några av de bemötanden han får mot sig.

  Exempelvis

  Källkritik
  Youtubeklipp
  Daltande av brottslingar…
  Kontroll av media…

  Du skriver om ditt eget parti

  ”Att det funnits en rad tvivelaktiga individer som var med och startade vårat parti betyder inget alls idag.”

  ….för att i nästa ögonblick kritisera vänstern i Sverige för kommunismens brott under Sovjettiden, Kina, Nordkorea, Kuba, Kambodja.

  Känns som ett bråk på skolgården i låg ålder när fröken säger till den ena eleven och den säger, men han då… Men han då. Han gjorde såhär…..

  För att en debatt ska kunna fungera så behöver man kunna besvara frågor kring de påståenden som man skriver. Kan du inte börja med att förklara några Youtube klipp och källan/meningen med dessa?

  och sen till den Ständigt undrande så är det kommunfullmäktige och dess antagna reglemente som styr vilka flaggor som en kommun får flagga med. En prideflagga/godkännande av den, gör inte med automatik att fler flaggor får ”flaggrätt”

 7. Innan Bjarne Lind kommer in och säger: kommunisterna har absolut inte mördat 100 000 000 000 det är endast 100 000 000 som vi mördat för att de var dissidenter.

  Jag ber om ursäkt att jag råkade peta in 3 nollor för mycket när jag skrev antalet på hur många som mördas av kommunismen. Kommunisterna har endast mördat 100 miljoner.
  Inte något att ta avstånd från enligt Bjarne. Nej då är det viktigare att peka på meningsmotståndare mörka förflutna. Men hur mycket Bjarne försöker att svartmåla andra så är fakta att kommunismen begått de värsta brotten mot mänskligheten historia.. Bjarne har aldrig tagit avstånd från kommunismen. Så att Bjarne svartmålar hela tiden beror på att det är den enda kulör han har i bagaget.

 8. Tommy Lönnström (TL) och signaturen ”Ständigt undrande” (SU)
  Som medlem i Vänsterpartiet tar jag ansvar för egna och i den mån jag har möjlighet, även för partiets ställningstaganden. Under mina drygt 50 år som medlem har det varit enkelt. Få om ens någon har haft anledning att slå mig på fingrarna.
  När det gäller anklagelser på Vänsterpartiet har det nästan uteslutande handlat om ställningstaganden mer än 40-50 år tillbaks i tiden.
  Ofta har anklagelserna handlat om kommunism i andra partier och i andra länder.
  Även denna gång var Tommy Lönnström tvungen att ge sig ut i världen!
  Att kommunismen är död åtminstone i vår del av världen, det har inte sjunkit in hos alla. Högern fortsätter angripa en politisk motståndare som inte längre finns, samtidigt vill man inte se den nya vänster som vuxit fram runt om i Europa.
  En företrädare för Vänsterpartiet kan få Stalin nedkörd i halsen oavsett vilka politiska frågor hen driver och trots att kommunismen knappast står inför en comeback någonstans i världen. Men ändock skriker högern och Sverigedemokraterna om kommunism nu. I en tid när Trumps supportrar stormat kongressen, när Erdogan fyller fängelserna med politiska motståndare och Orban avskaffar demokratin samtidigt som han får miljarder i stöd av EU. Kanske just därför skriker de om kommunism. Om vänstern är kommunister, då är det väl inte så farligt att SD är rasister och att Sverigedemokrater delar nazistpropaganda? 
  När vänsterpartister föreslår sex timmars arbetsdag och inför fria glasögon för barn då likställs det med Sverigedemokrater som åker på camp Auschwitz och hyllar Orbans auktoritära styre, då öppnar sig nya möjligheter. Nya möjligheter för moderater och kristdemokrater att regera på rasisternas nåder. Det är därför de dammar av kommunistspöket med jämna mellanrum. Extremhögern kan bara komma till makten med hjälp av den vanliga högern, det är en gammal europeisk sanning.

  Några frågor:
  Var någonstans har du Tommy Lönnström läst att jag eller Vänsterpartiet inte skulle stå bakom svensk lag?
  Var någonstans har du TL läst eller hört att jag anser Sverigedemokrater vara värre individer än mördare etcetera?

  Svar på frågor:
  All brottslighet skall beivras enligt svensk lag oavsett vem/vilka som utför gärningarna. Det hoppas jag är en självklarhet för alla.
  Men att lagföra alla brottslingar räcker inte, för Vänsterpartiet är det förebyggande arbetet minst lika viktigt. Bara så kan vi göra det svårt för brottslingarna att rekrytera nya individer till brott.

  Om SD och dess nazistiska rötter:
  Läs bl.a. tidskriften EXPO, kartläggning av när
  Sverigedemokraterna bildades 1988 av veteraner inom militant rasism och fascism. De hade en bakgrund bland annat i Nordiska Rikspartiet (NRP), Bevara Sverige Svenskt (BSS),
  Enligt TL har det noll betydelse i dag, en märklig slutsats.
  Senast uppdaterad: 2022-09-23

  Om oro för SD:s demokratisyn och om oro för frågor som SD -driver/drivit
  Exempel på några som skrivit om detta:
  1. Nyhetssajten Europa Portalen 2022-09
  Debattartikel av LO-utredare Erik Sundström
  2. DN-Debatt artikel, av Stefan Löven och Bengt Westerberg
  2022-09-05

  ”Ständigt Undrande” skjuter in sig på frågan om Pride flaggan. Framförallt SD -politiker runt om i Sverige har stoppat och eller försökt att stoppa kommuners möjlighet att hissa flaggan som är en viktig symbol för hela HBTQ -rörelsen. Det väcker oro hos många. Flaggan står för demokrati och allas lika värde oavsett kön eller sexuell läggning, det borde vara okontroversiellt att hissa den exempelvis i samband med Pride -festival.
  Om SD:s politik när det gäller begränsningar inom Public Service och minskade anslag till bildningsförbund och bibliotek så finns massor. Om du någorlunda har följd debatten och medias rapportering kring detta förvånar det mig hur du kunnat missa det.
  Ett sista svar till SU: Det förfärliga fusk som har avslöjats inom olika studieförbund etcetera skall som all annan brottslighet självklart bestraffas enligt lag. Har du ”Ständigt Undrande” sett/hört att jag tyckt något annat i den frågan?

  TL: Jag har sagt det förut och jag säger det igen; det var bra att Moderaterna fick igenom sin motion att politik skall bli ett ämne i Lindesbergs kommuns skolor.
  Nu är det Moderaterna som har det yttersta ansvaret i kommunen och i Sverige, med det följer att det blir ännu viktigare att granska deras makt och att medborgarna får känna till deras i många stycken mörka historia även om de grövsta övertrampen går längre bak i tiden.

  Avslutningsvis ett ordspråk jag alltid gillat: ”Gräv Där Du Står” lägger sedan gärna till, ”med dom resurser du har. Med det hoppas jag att ingen skall tycka att dennes åsikt eller sätt att framföra den på, är varken bättre eller sämre än någon annans.

  Tack för ordet!

 9. Den ständigt undrande och den ständigt missuppfattade och motsägelsefulla Tommy får dela lite på svaret från mig.
  Den ständigt undrande påtalar mycket riktigt att de flesta partier har säkerligen något i ryggsäcken som inte är så rumsrent. Några har knappt något, andra desto mer. Sen finns det ett som inte har packat ur sin ryggsäck ännu.

  Ett av många exempel

  https://www.expressen.se/nyheter/fallenkvist-sd-tas-ur-tjanst-efter-orden-om-anne-frank/

  Sen att du skrattar över all skitkastning som sker här och att inte debatten handlar om de verkliga problemen i samhället. Varsågod att skriva om dom och se om det blir någon debatt. Nu skriver du endast att problemen kommer att växa lavinartat och ingen kommer undan. Skulle du skriva om det så får du säkert en debatt om det också.

  Hur partier idag samarbetar med varandra kan väl ganska enkelt ses i olika grupper t.ex. i EU – parlamentet, eller?

  Sen vet jag inte var jag skulle ha farit med det som inte har varit FAKTA eller SANNING. Du får gärna visa mig var det skulle ha varit.

  Till den ständigt missuppfattade och även till Bjarne så kan inte kommunen bestämma om det ska bli ett nytt ämne i skolan. Det ligger på Riksdag och Regering att bestämma om. Möjligen att man kan få in det i Skolans Val eller liknande.
  Utan att nu själv vara (V) så kan jag inte hålla mig från att kommentera den galla som bara spyrs ut här. Det som nu sker i Sverige med stöd från Tidöavtalet är möjligen att fler kan utvisas vid grövre brott. Utvisning vid brottslighet finns även idag och tillämpas i vår straffskala. Inget konstigt med det. Dalta med brottslingar?? Beror lite på vad man menar med det. Människor som begår brott och inte är dömda till livstids fängelse eller utvisning, kommer en dag att komma tillbaka till samhället. Vill man då ha ut en lika farlig människa, eller ska man ha försökt att få människan på bättre köl? Hur många av dessa personer har klarat skolan bra?/skaffat sig en bra utbildning? Ganska få….
  Toppen på isberget blir när du skriver att kommunisterna har mördat 100 000 000 000. Att du sen står bakom den politik som Sd driver är det ingen som tvekar på och självklart skriver jag under på att det är bra att man befinner sig på samma intellektuella nivå när man går i polemik.
  Tillbaka till den ständigt undrande
  https://sverigesradio.se/artikel/7233775
  https://www.svt.se/kultur/solvesborgs-styrande-rostar-om-kontroversiellt-forslag-pa-kulturomradet
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sd-s-plan-ta-bort-modersmalsundervisningen

  Ursäkta Bjarne. Jag kunde inte hålla mig.

  Hade kanske förväntat mig något svar om källkritik och annat, men den som väntar på något gott….

 10. Bjarne Lindh

  Du skriver mycket men jag väljer att ta upp två saker(och lite till)
  SD vill sänka bidragen till Studieförbunden och det av en mycket god anledning. 27 September 2022 kom Riksrevisionens rapport om studieförbundens bidrag och den rapporten var inte nådig.
  Men vi börjar 2015 när några frilands skribenter tar upp fusket inom studieförbunden. De ville att Folkbildningsrådet skulle utreda, men där blev det tvärstopp från ledande socialdemokrater (Anna Ekström och Lawen Redar i synnerhet, även om en del andra mycket höga sossar drev saken i bakgrunden).
  2019 Blev det ohållbart och 2020 inledde Riksrevisionen på eget uppdrag en revision. Den revisionen ser vi nu resultatet av. En revision som fastslår att minst hälften av bidragen är rent bedrägeri och att i de speciella aktfallen man studerat är 75% av bidragen helt utan underlag eller rent bedrägeri. Det är kurser som aldrig ägt rum, deltagare som inte existerar, man betalar hyra för samma lokal flera gånger om utan hyreskontrakt eller betalavier. Mycket är ren privatkonsumtion med dyra kaptalvaror, mat, restaurangbesök, resor mm. Och allt kan bevisas av riksrevisionen. Ett av studieförbunden köpte en konferensgård fast att det strider mot lagar och regler. En konferensgård man gav bort då Folkbildningsrådet krävde återbetalning av summan (fast det kravet kom först efter att frilandskribenterna varnat om köpet). Antalet krav på återbetalningar är få, fast fusket är bevisat. Totalt varje år får studieförbunden 4,4 miljarder och om hälften eller mer är rent bedrägeri så handlar det om minst 20-30 miljarder som under 10 år gått till rent kriminella verksamheter bara för att dom ingår i fokbildningsrådets krets. En krets vars medlemskap också är lite speciellt, för att medlemsprocessen är samma som den process som den organiserade brottsligheten tillämpar genom ”medlemsinbjudning”. Rapporten är lång men med en Googling bort att läsa i sin helhet. Så för varje svensk skattebetalare är det väl en orsak att kolla över bidragen till studieförbunden inte går till kriminella verksamheter o bedrägerier.
  Sen ska jag ta Prideflaggan som ständigt debatteras.
  När en kommun tar ställning för att flagga med en flagga (av vilket slag som helst) så visar kommunen att man tar ställning för just den flaggan man väljer att hissa. Då tar kommunen också på sig att flagga med varenda flagga som någon vill att det ska flaggas med, så länge flaggan inte har ett förbjudet märke eller organisation bakom. Då kan inte kommun säga nej , för då strider det mot lagen och kommunen gör sig skyldiga till diskriminering. Därför ska kommuner inte flagga på sina byggnader med annat än kommunens, regionens eller med den Svenska flaggan. En kommun ska ta ställning för ALLA sina medborgare inte en viss grupp. Så den frågan är en ickefråga skulle jag vilja hävda eftersom prideflaggan går att hissa på så många andra väl synliga platser. För tar vi inte ställning så kommer kommunen att tvingas flagga för riktigt vidriga grupper och organisationer i framtiden.

  Sen skulle jag vilja att du Bjarne berättar om vika begränsningar i public service SD vill ha och varför dom vill ha dom. Självklart ska public services journalister vara opolitiska, hur ska vi annars få ”en oberoende television”? Plus att du berättar om vilka diskrimineringar av icke svenska medborgare som SD gör. Varifrån kommer din information om att alla böcker på andra språk ska bort från biblioteken? Frågorna till dig är många när rubrikerna just bara är rubriker utan någon som helst information om ”när var hur och varför”. Det blir lite Svensk Damtidning över det du skriver. Ja mycket rubrik men inget innehåll som håller eller är sant.

 11. Bjarne Lind. Du skriver att det var på tiden att det moderata förslaget om att politik blir ett ämne i skolan. Sedan går du all in på att smutskasta och kritisera moderaternas politik och dess historia. Då skriver jag att det är bra att eleverna i skolan får lära sig om kommunismens mörka historia och håller därmed med dig i sak om att det är på tiden att politik blir ett ämne i skolan. Där skulle vi kunna vara överens. Men det går ju inte för med västern synsätt kan man aldrig vara överens med något som inte kommer från dem själva. I nästa inlägg visar Bjarne prov på vilken oerhörd dubbelmoral västern står för. Från västern talas det ofta om att vi inte borde sätta kriminella i fängelse för att det inte hjälper de kriminella. Det bör få en andra chans och upprättelse hjälp till jobb utbildning och förtur i bostadsköer. Vi som inte vill dalta med dessa utan vill skydda allmänheten från dessa kriminella individer och sätta dem bakom lås och bom och utvisa utländska medborgare som begått grova brott får gång på gång höra att vi är intoleranta och hänsynslösa.
  Att det funnits en rad tvivelaktiga individer som var med och startade vårat parti betyder inget alls idag. Du kan inte plocka fram en enda odemokratisk punkt i vårt partiprogram eller vår politik idag. Att du TYCKER det är en helt annan sak.

  Nu blev det lite långsökt men vi skall enligt citat från dig: SD, får Ni leva med en byk – Ni aldrig någonsin – kommer att kunna tvätta bort. Men kriminella skall förlåtas och daltas med. Du tycker M.a.o att SD anhängare är värre än mördare, våldtäktsmän och pedofiler eftersom deras byk går att tvätta bort. Med ditt vidriga synsätt förstår jag hur du kan tvätta bort kommunisternas mördande av 100 000 000 000 människor och blunda för historiens värsta vidrigheter men att klanka ner på de som inte tycker som du.
  Som svar på dina frågor kan jag säga att jag står bakom den politik som SD driver inte den politik som våra meningsmotståndare påstår att vi driver.
  Ska man gå i polemik med någon är det bra om man befinner sig på samma intellektuella nivå oavsett om man har olika åsikter.

 12. Blir full av skratt av all skitkastning som pågår här. Det finns inget svenskt riksdagsparti som är fläckfritt eller utan en massa skit man kan gräva fram.
  Vad som däremot saknas är en debatt med FAKTA, SANNING och utan skitkastning.
  Plus att mycket av det som debatteras ständigt återkommer som någon slags riktmärke för NUTIDEN, vilket är helt absurt då vissa saker hände under en tid då det var dåtidens normalitet. Skulle sossarna stödja nazisterna än en gång i nutid? Skulle V ha ett nära samarbete med Nord Koreas Diktator och osv.
  Tror att många av er skulle bli mycket förvånade om ni hade kunskapen om vilka partier som samarbetar med vissa grupper/länder och vilka finansiärerna är i bakgrunden och vilka mål finansiärerna är ute efter att uppnå.
  Vi kan ta det där med antisemitism, vilken stad i sverige har störst problem med antisemitism och vilka är förövarna? (Kan bara ge er en ledtråd förövarna är INTE nazister så slipper vi en massa onödigt skrivande om spekulationer och osanningar).
  Är det inte dags att vi tar en titt på dagens verkliga problem ute i samhället och gör något åt det istället för att som nu bara kasta en massa skit på varandra. För tro mig, problemen i samhället kommer att växa lavinartat och ingen kommer att komma undan. Sen är det dags att ställa krav på våra politiker som mer än en gång visat att dom helst av allt bara sätter sig själva och sin makt först. Och kan vända kappan efter vinden minst ett par gånger om dagen.
  Nytt år, nya möjligheter.

 13. Mörkrädd realist:
  Tack för ditt deltagande i ännu en debatt, utan vettiga och sakliga inlägg vore ”diskussionen” meningslös!

 14. Vore intressant att veta mer om vad skolan gör för fel i undervisningen gällande klimatrörelser, feminism, anarkist och teologiska politiska system.. och det är ganska grova anklagelser att lärare sprider sina egna politiska läggningar.

  Egen erfarenhet är snarare att lärare är oerhört rädda/försiktiga att visa sina egna tankar, så att inte liknande diskussioner ska kunna uppstå.

 15. Eller så ljuger ni allihop och ingen av er har en god grund att stå på. Hästskoteorin har ”debunkats”, för att tala ”kidsens” språk men ändock så har vi tydligen bara extrem höger, dvs att staten vet bäst och äger allt i landet och därmed har makten över allt och alla (fascism)… eller så har vi extrem vänster, dvs att staten är folkets förlängda hand och äger allt i landet och därmed har makten över allt och alla (socialism, den naturliga slutsatsen av kommunism).

  Med tanke på hur snedvridet vänster jag fick lära mig om politik under min skolgång i norra länsdelen så litar jag inte på att skolan objektivt visar på alla typer av politik, må det vara extremklimatrörelsen, feminism, anarkism eller teologiskt politiska system… Speciellt inte med tanke på hur många lärare som gärna idag sprider sina politiska läggningar offentligt för sina elever…

 16. Oavsett ämnesområde verkar Sverigedemokraterna helt immuna mot att kunna ta kritik. Allt är alltid någon annans fel!
  Svensk media (av tidningarna är 89% borgerliga) men även de till vänster (det har du rätt i) kan avslöja den ene Sverigedemokraten efter den andre, för knepiga politiska kopplingar och åsikter. Skandalerna duggar tätt och Er partiledning har fullt upp med att verkställa uteslutningar. Men nej, SD har inga problem med sina politiska företrädare. Det är bara dom politiska motståndarna, vänstermänniskor som visar sin illvilja mot Er.

  Min och många andras oro för SD:s demokratisyn blir inte mindre av att ha läst Era ständiga bortförklaringar.
  Vad säger du Tommy om nedanstående frågor som ditt parti driver och som på riktigt gör väldigt många oroliga:
  ”Begränsningar i public services rörelsefrihet, utpekande av journalister som samhällets fiender, krav på partipolitisk stämpling av journalister, neddragning av presstödet, minskat stöd till studieförbunden, nedskärningar med miljardbelopp i de offentliga kulturbudgeterna, borttagande av alla böcker på främmande språk från biblioteken, förbud mot prideflaggor i offentlig regi, diskriminering av icke svenska medborgare, ifrågasättande av mångfalden i olika avseenden, och så vidare.”

  Jag förväntar mig inga svar; att gå i polemik med någon som använder historien för att sedan gå över till det som gäller nutid med aktuella frågor det blir liksom inte kul om man är äkta Sverigedemokrat.
  Det tvingar fram en aktuell diskussion om något konkret, det blir mycket svårare, än att peka finger, åt en politisk motståndare!

 17. Snälla Tommy. Vad är det för fakta du vill visa med ett Youtubeklipp från en ”random” person?? Om du har svårigheter att veta vad vitsen med källkritik är för något så är det förståeligt och då rekommenderar jag denna bok.

  https://www.adlibris.com/se/bok/ja-skiter-i-att-det-ar-fejk-det-ar-forjavligt-anda-om-myter-pa-natet-fejkade-berattelser-och-vikten-av-kallkritik-9789100178932

  Men att högerextrema organisationer påstår att media styrs av en viss grupp av människor är inget unikt. Det kan vi gå tillbaka till 30-talet och tragiskt bevittna. Det brukar vara den stora misstron och skepsisen mot samhället som ligger bakom och där hand i hand kommer vaccinmotståndare, förnekare till månlandningen och att jorden är platt.

  Du får gärna läsa alla mina inlägg igen och se var du kan tolka någonstans att jag skulle ha sympati för NMR, kommunism. nazism eller fascism?
  Det är så självklart i min värld att ta avstånd från dessa ideologier

  Sen är det stor skillnad på dessa ideologiers grundidéer och utförande och det vet man genom att man läser sig till det via betrodda källor. (ex. så har ett kommunistiskt samhälle aldrig fungerat; dock har vissa av grundidéerna varit humana på pappret, men tyvärr inte visat sig hittills hålla i det verkliga samhället)

  Men återigen att bara skriva en massa motsägelsefulla saker som inte är sant, och krydda det med något Youtube klipp här och där, blir bara komiskt och att inte kunna se sin utanför sin egen dörr blir tyvärr bara skrämmande.

 18. Att avfärda fakta med att påstå att man skall vara noga med källkritik och att det mesta av kritiken mot vänstern är konspinteorier är vänsterns enda vapen. Kommer inte info från kanaler som vänstern kontrollerar så skall den avfärdas som felaktig enligt vänsterideologi.
  Jag är inte moderat men jag har många vänner som är moderater. Vi har dessutom ett politiskt samarbete i kommunen. När Bjarne tar upp M mörka förflutna och senare påstår att Vänsterns misstag varit få genom åren får en att undra hur minnet fungerar hos en vänsterbliven. Man glömmer lätt att man sympatiserade med historiens största massmördare och talar om andras mörka förflutna. Där kastar Bjarne Sten i glashus. Jag kan dock hålla med dig om att inget parti har en obefläckad historia. Vit makt rörelsen har jag aldrig sympatiserar med. Jag tar avstånd från NMR, kommunism. Nazism fascism och gör vad jag kan för att dessa ideologier inte skall få utrymme. Kan den mörkrädde realisten och Bjarne göra detsamma?

 19. Intressant att hela tiden behöva angripa någon annan när man blir trampad på tårna. Trodde inte att Tommy var moderat i o för sig.

  Det elever behöver lära sig mycket om i skolan är källkritik och då kan man återigen undra över ett YouTube klipp som du ger oss. Ingen elev hade kommit långt med det klippet.

  (Det förra förstod nog ännu färre.)

  Komiskt blir det när du vill få ett fokus på VPK är partiet med brun historia. Nu är inte kommunisterna så stora i Sverige längre, men i Sveriges Riksdag finns ett annat parti med bruna rötter och löv…Märkligt (?) att du hoppar över den kopplingen.

 20. Tommy Lönnström; (TL) min insändare handlade om Moderaternas historia, en historia som inte bara är mörk. Den är kolmörk. Moderaterna har ju sagt nej till praktiskt taget allt som gjort att Sverige är ett av världens bästa länder att leva i.
  Inget av dom politiska partierna kan säga sig ha en helt obefläckad historia. Men det parti du tillhör, Sverigedemokraterna, är otvivelaktigt det parti med flest lik i garderoben, trots att det grundades så sent som 1988.
  Med Ert ursprung i vit makt rörelsen och med tanke på vilka personer som var med och grundade partiet SD, får Ni leva med en byk – Ni aldrig någonsin – kommer att kunna tvätta bort.
  SD är utan tvekan Sveriges främsta och det enda riktiga skandalparti, ett påstående, som inte många utanför Era egna led skulle vägra att skriva under på.
  De misstag som Vänsterpartiet gjort under de 105 år partiet har funnits är lätträknade och inte närmelsevis så grova som de Sverigedemokraterna och Moderaterna gjort.

  Det bevisas även av TL själv, jag valde att skriva om politiska händelser i Sverige, du Tommy Lönnström gav dig genast ut i världen för att hitta något att angripa mig och Vänsterpartiet för. Det duger inte, kom igen!

 21. https://youtu.be/Vlwx7UfsDtU
  Det är bra om barnen får lära sig om kommunismens mörka historia att starlin mördade fler än hitler och att nazisterna egentligen var vänsterextrema, men att den ständigt ljugande vänstern försöker förfalska historien. Nazisterna var nationalsocialister ett ord som vänstern inte gillar eftersom ordet socialister i slutet avslöjar att nazismen är sprungen ur sozialismen. Bjarne gillar nog proggmusiken i klippet jag länkar till men han gillar nog inte att se sanningen vilka kopplingar hans vpk hade med nazzarna. Snacka om brunt förflutet!!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.