Bjarne Lind om skolproblemen

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Nya Lindbackaskolan i Lindesberg har stora problem med motsättningar mellan elevgrupper och det talas om en gangsterkultur på skolan. Debattören Bjarne Lind har kanske inte lösningen, men sätter fingret på problemen. Läs Bjarne Linds debattinlägg här.

Skolan är en spegling av samhället

Att bygga en ny och fin skola för flera hundra miljoner har inte hjälpt!
Problem som fanns redan på den förra Stadsskogsskolan, verkar att ha följt med och växt till att bli än större.
Det är med sorg i hjärtat jag läser om motsättningarna som eskalerar mellan olika grupper av elever på den relativt nya Lindbackaskolan i Lindesberg.
I NA:s reportage om skolan den 11 januari var rubriken ”Gangsterkultur inne på skolan”. Det har gått så långt att skolans ledning pratar om gangsterkultur och ännu en gång får de lov att ropa ut sin vädjan om hjälp via media. Trots upprepade signaler sedan många år om att det inte står rätt till, varken i skolorna i Lindesberg, eller på andra platser runt om i Sverige så händer inget – eller i alla fall inte tillräckligt – med bra saker – för att vända utvecklingen.
Mobbing, fallande resultat och dålig arbetsro i skolan har sedan länge kopplats ihop med att elever har mobiltelefoner i skolan. Därför ändrades skollagen redan 2007 i syfte att de störningar i skolmiljön som påstods orsakas av mobiltelefonerna skulle begränsas.
Nu 16 år senare när än fler har tillgång till en mobiltelefon, med vilken den som vill, kan föra en ”anonym” tillvaro på nätet, då är de inte konstigt att problemen växer. Anonymiteten gör att människor tappar respekten för varandra.
Men problemen är naturligtvis inte bara mobiltelefonerna, de är verktyget för att snabbt och i tid och otid hålla liv i elakheter och motsättningar.
Om det var så ”enkelt” att allt bara berodde på mobiltelefoner och stökiga elever, då hade skolans personal, etcetera, fixat den studiero som de allra flesta eftersträvar.
Baksidan med vårt individualiserade samhälle, som tillåtits växa fram, sedan början av 80 -talet
torde ha haft en minst lika stark påverkan.
Vi kan diskutera och peka på olika anledningar hur mycket som helst, om så kommer vi finna att problemen är långt fler än det finns elever på en enskild skola.
Fler måste inse och acceptera att skolan är en spegling av samhället. Det som händer och sker i hela samhället, påverkar även skolan. Väljer vi en värld och ett leverne där det är viktigare att betala idrottsmän miljoner och ibland miljarder i ersättning för deras sysselsättning och samtidigt intalar allt fler barn och ungdomar att de kan alltid bli kändisar eller influensers i stället för att satsa på skolan, då har vi vuxenvärlden gjort våra barn och ungdomar en björntjänst som kommer och kanske redan nu, slå tillbaka mot hela samhället.
Självklart skall vi ställa krav på barn och ungdomar och på de föräldrar som inte riktigt mäktar med att leva upp till sin föräldraroll, men till syvende och sist är problemet något vi alla måste lösa tillsammans!
Bjarne Lind
Lindesberg

3 Comments

  1. Sorry Mathias, om du tror att problemen på Lindbacka har att göra med ”massinvandring” så är du ute och cyklar.

  2. Men nästa termin så blir det lugnt då ungdomarna från landet hamnar utanför då bussarna slutar går… så alla strul-ungar försvinner då eller hur?

    *ovanstående ska läsas med ironi och cynism…

  3. Dessvärre är dagens samhälle något som har skapats av massinvandringen från kulturer som står såpass långt ifrån vår kultur, att det kommer aldrig kunna assimilera dessa personer och deras avkommor i vårt land. Detta skriv jag ett inlägg på 24i för många år sedan, och varnade om att skjutningar och kriminalitet kommer även nå små städer som Lindeberg, Nora som bara för 15 år sedan var småstadsidyller. När ska folk sätta ned foten? När grannhuset sprängs? När dottern kidnappas?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.