NORA. Naturfotografen Björn Dahlfors, som flyttade till Nora kommun 2016, lär känna sin nya destination genom kameralinsen. Nu publicerar han vykort från Nora via Instagram.
– Det är spännande, säger Björn. Det tvingar mig att läsa på och planera.
Det kryllar av duktiga fotografer i Nora. Flera av dessa ställer ut och några av dessa publicerar sina bilder i tryckta analoga böcker. Hembygdsforskaren Åke Mossberg påminner om några.
– Oj, var ska jag börja, säger Mossberg. KGF Norberg såklart, Karl Holm, apotekaren som tog mycket bilder fram till 30-talet, FO Björklund, Timansberg, en scoutledare som tog bra bilder och senare Ewert Bohlin. I nutid är det Björn Uhr, Bengt Jansson, Kjell Stockhaus och nu P-O Quick och Roine Magnusson.
Tufft alltså för Björn Dahlfors att slå sig in som fotograf, men Dahlfors fokuserar på sina projekt. Just nu handlar det om fyra projekt och det främsta är att färdigställa en bok Oviksfjällen. Parallellt med boken om Oviksfjällen jobbar han med ett bokprojekt om Järleån och vykortsprojektet på Instagram, som nås på @vykortfrannora.
– Sedan jag flyttade till Nora så har jag slagits av hur vacker staden är och att det finns så mycket spännande att upptäcka både i centralorten och runt om i kommunen, säger Björn.
– Det är svårt att fortsätta motivera sig att skapa nya bilder om det inte går att jobba inom ramen för ett projekt och mot ett mål. Genom instagramkontot ger jag mig själv i uppdrag att upptäcka naturen, kulturlandskapet och livet i Nora kommun samtidigt som jag förhoppningsvis kan få några fler att upptäcka kommunen.
Varje inlägg är formulerat som en kort vykortshälsning med fakta om platsen, reflektioner eller några rader om vädret.
– Vykorten och de korta texterna på dess baksidor är en bortglömd kommunikationsform som jag försöker flytta in på de sociala plattformarna. Sen är det roligt att tvinga sig läsa på om en plats och kanske fylla på med lite egna tankar, säger Björn Dahlfors.
Mer om Björn Dahlfors finns att läsa på hemsidan dahlfors.com.