Björn Persson tror att det är bättre att vara offensiv än tvärtom.

Björn Persson: Vi klarar oss en månad till

i ETTAN/LINDESBERG/NÄRINGSLIV

LINDESBERG. Sveriges restauranger är våra mest utsatta företag när Corona drabbar oss och många vittnar om extrema problem, uppsägningar och intäktsminskningar med 80 procent.

-Jag tror alla krögare har det jobbigt just nu, säger Björn Persson på Krydda Restaurang & Bowling i Lindesberg. Det råder en hysteri och jag kan bara hoppas att den lägger sig snabbt.

Hotellen gick först och därefter restaurangerna. Coronans två första krisbranscher. Två näringar som lever upp när det går bra, men som först sågas när kugghjulen inte riktigt kuggar i varandra.

-Vi har tappat 70-80 procent av våra intäkter, säger Björn Persson. Och det har gått så snabbt att man inte har kunnat planera.

Björn berättar att regeln om att 500 personer var max inte påverkade nämnvärt, men dagen efter hade antalet lunchgäster minskat med 80 procent.

-Vi har 200-250 lunchgäster varje dag normalt, men efter någon dag med restriktionerna hade vi 23 matgäster, säger Björn. Hur hanterar man detta?

Branschorganisationen Visita aviserade redan i höstas att en nedgång var att vänta, men coronan kan innebära att mängder med krogar står på öronen.

-Jag har alltid varit optimist och väljer att satsa när det går tungt, säger Björn Persson. Det funkar aldrig att bromsa i uppförsbacke. Jag hoppas kunna öppna restaurangen i Bergsparken om någon vecka och där får vi lite nya intäkter med samma personal.

Alla tänker inte lika offensivt som Björn Persson. Restaurangkedjan O´Learys gick på fredagen ut med en uppmaning till politikerna att skapa en fond för hyressubventioner samt borttagna arbetsgivaravgifter tills vidare och en nollad moms för krogarna.

-Moms och arbetsgivaravgift skulle få effekt direkt, säger Björn Persson. Då skulle vi våga ha våra anställda kvar. Nu har vi fått säga upp personal och vi kan bara hoppas att det vänder snart.

Vad kan man då göra? Byta torsken mot fiskpinnar och fläskfilén mot falukorv.

-Man kan göra vissa justeringar, men man måste komma ihåg att vi vill ha tillbaka våra kunder och alltså vill vi servera bra mat även under krisen, säger Björn Persson.

Men hur länge klarar du att servera mat som tidigare utan att ens tjäna ihop till hyran?

-Jag hoppas att extra intäkter från den nya restaurangen i Bergsparken ska innebära att jag slipper säga upp mer personal. Vi klarar oss, som det är, till mitten av april, men vi lever i en mycket sårbar bransch… ingen vet, säger Björn Persson.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.