BKT-chefen Eva Jonsson hugger in på jubileumstårtan.

BKT firade 10 år med öppet hus

i HÄLLEFORS/HÄLLEFORS B/LINDESBERG/LJUSNARSBERG/NORA/Okategoriserade
BKT-chefen Eva Jonsson hugger in på jubileumstårtan.
BKT-chefen Eva Jonsson hugger in på jubileumstårtan.

NORA. Med öppna armar bjöd Bergslagens kommunalteknik, BKT, in allmänheten till kontoret i Nora när kommunalförbundet firade 10-årsjubileum.

– Det är glädjande att se att en föryngring skett bland personalen och tittar jag ut kan jag nog konstatera att det har skett en föryngring även i maskinparken, säger Eva Jonsson, nygammal chef på BKT.

coop-artikel-15Det var fullt hus hos Bergslagens kommunalteknik på torsdagseftermiddagen. Under några timmar slog BKT upp dörrarna för allmänheten för att visa och presentera sin verksamhet. Många besökare var kommunalpolitiker och tjänstemän, men även dessa var uppenbart nyfikna på de olika versamhetsbenen.

– Visst har det hänt saker, men jag tycker att det har gått ganska bra och snabbt att komma in i jobbet igen, säger Eva Jonsson, som tidigare var BKT-chef men som under fyra och ett halvt år varit kommunchef i Lekeberg för att nyligen ha återvänt till chefsstolen på BKT.

– Det finns många utmaningar och den största är att lyckas rekrytera långsiktigt. Hela Sverige saknar kommunaltekniker. Vi måste vidmakthålla den kompetens som vi har, säger hon när hon tittar in i framtiden.

– Kommunerna har behov av att minska kostnaderna med ett minskande befolkningsunderlag och vi måste bli allt mer effektiva.

Personalen har minskat från ungefär 200 anställda till 165 under de senaste åren, men nuvarande BKT-ordföranden Hans-Olof Hake (S) tror att bildandet av BKT är en vinstaffär för kommunerna – även om det gnisslat lite här och där genom åren.

– Dom kan slå ihjäl oss i kommunerna och de klarar inte problemen i alla fall, säger han. Tvärtom har BKT säkert, det är jag medveten om, sparat en väldig massa pengar åt kommunerna genom att vi är effektiva.

TOMAS KÄLLBERG
tomas.kallberg@24i.se
Gunnar Fransson och Leif Pettersson från Kopparberg besökte BKT:s öppna hus.
Gunnar Fransson och Leif Pettersson från Kopparberg besökte BKT:s öppna hus.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.