LINDESBERG. Trots att Länsstyrelsen har satt sig på tvären för en rad byggprojekt i Bergslagen är chefen för Bergslagens miljö- och byggförvaltning, BMB, Peter Grönlund optimistisk inför framtiden.
– Jag är övertygad om att det kommer att byggas, säger Peter Grönlund. Vi måste komma ur det läge vi befinner oss i.
Gång efter annan har BMB beslutat om planer och byggprojekt för att senare få dessa upprivna av Länsstyrelsen. Samma lagar, men där Länsstyrelsen tolkar på ett annat sätt än BMB.
– Tolkningen blir tyvärr olika, säger Peter Grönlund. Intentionerna med lagen var ju att det skulle bli lättare att få till exempel strandskyddsdispens på landsbygden, men Länsstyrelsen har nog blivit lite hårdare och tuffare. Personligen tycker jag de är för hårda.
BMB hamnar i ett läge mellan politiker som vill bygga och exploatera och Länsstyrelsen som fördröjer eller river upp beslut.
– Vi vill ju att det ska byggas om det inte är uppenbart olämpligt, säger Grönlund. Och jag har förståelse för att politikerna är frustrerade. De försöker ju sätta igång byggande.
På olika sätt försöker man nu föra en dialog med Länsstyrelsen för att hitta lösningar för framtidens byggprojekt.
– Vi försöker träffa Länsstyrelsens folk och vi försöker skapa mer kontakter, säger Grönlund. Vi måste komma ur det här läget, men det får ju inte vara så att landsbygden drabbas hårdare än storstaden när intentionerna var de motsatta.
Peter Grönlund säger att BMB har sin skuld i att projekt stannat av. I några fall har det gått lite för snabbt att ta fram en plan att arbetet kanske inte blivit det bästa.
– Och så ska det ju inte vara, säger han. Vi ska inte lämna ifrån oss jobb som inte är fullgoda.
Grönlund menar att alla måste ta ett större initialt ansvar när ett byggprojekt planeras.
– Det blir oftast stopp vid alltför snabba projekt, säger han. Det handlar om bra förberedelser och bra kommunikation. Ta Strandskolan som exempel, där man borde ha förberett bättre genom att förändra detaljplanen innan man började. Då hade det inte blivit så här.
Framtiden ser dock ljusare ut.
– Jag tycker det, säger Peter Grönlund. De här frågorna har blivit mer uppstyrda nu och som exempel här i Lindesberg är det Näringsliv och utveckling som beställer alla detaljplaner. Tidigare hade man viljan att bygga, men kanske inte organisationen. Nu har man byggt en organisation och jag är positiv till att det kommer att byggas. Ser man till att förbereda projekten så hinner man också med en medborgardialog, vilket är väldigt viktigt vid större byggprojekt.
Då jag sökte bygglov för ett enkelt garage
Tog det 21 veckor bara för att man var lite för påstridig,lät det .
Servicen från bmb är den sämsta som finns,om det inte gäller finare byggen.
S. Johansson
Är det BMB:s fel att småhusbranschen går dåligt?
Det har nog mer med politiken från riksdagen att göra med.
För småhusbranschen har det gått dåligt för sedan lång tid tillbaka och ett flertal har tyvärr gått omkull och fler kommer nog att göra det. Vilken vill sätta sig med miljonlån när man inte vet vad som händer nästa vecka har man jobbet kvar? Kommer lönen att sänkas?
Visst är det bra med optimism !
Verkligheten har tydligen inte nått BMB.
Tillverkningsindustrin, för småhus ligger på -70%
flera riskerar konkurs.
I det läget satsar verklighetsfrånvarande ”chefer” på småhusbyggande.
Nu vill jag se en realistisk förklaring från Nora kommun. Hur skall man gå emot verkligheten och uppnå framgång/sensation?
Bra att BMB-folket får lära sig vad som gäller av länstyrelsefolket. En av förutsättningarna för att man skall få igenom byggprojekt genom systemet med av överklagandet är att BMB gör samma bedömningar som länstyrelsen. Lejonbacken är ett bra exempel på hur man kan fördröja genomförandet av projekt om inte kommunen, BMB mfl gör rätt från början. Sen sitter alla och klagar på de som överklagar när det egentligen rör sig om tjänstemannaklantigheter som öppnar för MÖJLIGHETEN att överklaga.
Kanske det borde vara en idé att låta BMB gå ihop med Örebros motsvarighet? Då har man tillgång till en större kompetenspool. Man använde just det argumentet då man bildade BMB och det gäller fortfarande.