Boende informerades om markundersökning

i LJUSNARSBERG/Okategoriserade

KOPPARBERG. På onsdagskvällen hölls ett informationsmöte för de boende i området Krokfors i Kopparberg. Detta med anledning av den huvudstudie av den förorenade marken som ska genomföras under våren.

Att bostadsområdet Krokfors är byggt på förorenad mark är bekant sedan tidigare och nu är det dags att genomföra den huvudstudie som ska ge svar på omfattningen och eventuella risker för såväl de boende i området som miljön.

Från 1858 till 1904 fanns ett koppar- och blyverk på området och detta är anledningen till att området klassificerats som riskklass 1. Man har tidigare uppmätt förhöjda halter av bly, koppar, zink och kadmium.

Enligt de direktiv som gäller finns inga akuta risker för de boende, men man uppmanar att undvika att stoppa jord i munnen samt att odla på området till dess man fått svar av huvudstudien.

Två provtillfällen är planerade under våren och därefter kommer arbetet med studien att göras under hösten och presenteras för de boende innan årsskiftet.

Prover ska även tas på andra sidan ån, där en förskola och en skola ligger. Det finns inga indikationer på att slaggrester finns även där, men proverna kommer att tas för att förhoppningsvis still en eventuell oro.

Förutom boende lämnades information av länsstyrelsen, BMB, BKT och Sweco vid onsdagens möte.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.