Irja Gustavsson fick betala ur egen ficka.

Bra insamling blev fel insamling

i ETTAN/LINDESBERG

LINDESBERG. När Salong Diem i Lindesberg hörde av sig till Röda korsets ordförande Irja Gustavsson och ville samarbeta i en insamling till förmån för cancersjuka barn, lät det som ett strålande och välriktat initiativ.

Men insamlingen underkändes av Röda korset centralt och slutade med att Irja Gustavsson själv fick betala.

Tanken var förstås alldeles lysande. Ett privat initiativ där Röda korset kunde bidra med sin erfarenhet av insamlingar, det tyckte åtminstone Röda korsets lokala styrelse, som sade ja. Och hela projektet gick väldigt bra. Under de tre dagar som insamlingen varade lyckades man samla in 4378 kronor.

Det var först efteråt det började strula. När Irja Gustavsson efter en tid blev uppringd av personal på Röda korsets centralkansli då hon upplystes om att så fick man inte göra.

-Tydligen säger stadgarna att Röda korset centralt måste godkänna varje insamling, säger Irja. Jag kunde inte stadgarna i detalj, men någon anonym person hade anmält insamlingen.

Röda korset krävde dessutom att pengarna skulle tillfalla Röda korset och Irja Gustavsson kände sig bedrövad.

-De som hade gett pengar till insamlingen tillhör ju en speciell målgrupp som vill bekämpa cancer bland barn och unga och inte alls de människor som normalt hjälper Röda korset vid insamlingar. Jag har inga som helt problem med att jag och styrelsen gjort fel i det här fallet, men kunde det inte ha räckt med att vi blev uppmärksammade på felet?

De pengar som skulle gå till cancersjuka barn hamnade någon annanstans och Irja Gustavsson såg bara en utväg.

-Jag är oerhört rädd om både mitt och Röda korsets förtroende och insåg snart att jag måste betala själv.

Alltså fick Irja Gustavsson sätta in 4378 kronor även på Barncancerfondens konto. Ibland blir något väldigt bra, något riktigt tokigt.

Barncancerfonden fick sitt bidrag till sist.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.