Från vänster Bengt Storbacka (S), Jari Mehtäläinen (SD) och Sven-Erik Larsson (M).

Brakförlust i Lindesbergs kommun presenteras som storvinst

i ETTAN/LINDESBERG

LINDESBERG. Inte någon av Lindesbergs kommuns nämnder klarade budgeten under 2021 och det sammanlagda underskottet blev 46,7 miljoner kronor. Ändå visade kommunens bokslut ett positivt resultat på 23,9 miljoner.

-Resultatet är 15,4 miljoner bättre än budgeterat, sade kommunstyrelsens ordförande Bengt Storbacka när bokslutet diskuterades i kommunfullmäktige på måndagen.

Det blev inte speciellt mycket debatt eller ens diskussion när bokslutet för 2021 var med på dagordningen i kommunfullmäktige på måndagen. Kanske har många politiker extra förståelse för de dåliga siffrorna efter de två åren med Corona, eller är alla vana vid att minus blir plus.

Så här gick det i de olika nämnderna:

Barn- och utbildningsnämnden           -16,5 mkr

Kommunstyrelsen                                  -2,3 mkr

Samhällsbyggnadsnämnden                -0,5 mkr

Socialnämnden                                       -25,1 mkr

Tillväxtnämnden                                     -2,3 mkr

Totalt underskott                           -46,7 mkr

Såklart finns förklaringar till underskotten, så som dyra skolskjutsar inom skolan och lagkrävda insatser inom socialförvaltningen.

Hur kan då minus bli plus? Jo, statsbidrag räddar kommunens bokslut.

-Det här är den svenska modellen, sade Bengt Storbacka. Den bygger på transfereringar.

De enda kritiska rösterna mot de stora underskotten kom från moderaten Sven-Erik Larsson och sverigedemokraten Jari Mehtäläinen.

-Så här har det sett ut under många år, sade Sven-Erik Larsson. Det riktas kritik mot Socialnämnden men ingenting händer. Jag tycker inte det här är rimligt. Resultatet är dopat.

Även kommunens revisorer riktade kritik mot nämndernas resultat, men inte värre än att man i revisionsberättelsen skriver att man i framtiden förutsätter en ekonomi i balans. I nästa mening tillstyrkte man ändå ansvarsfrihet för samtliga inblandade.

1 Comment

  1. Synd att ekonomien går före debatten om äldreomsorgen. Våra media i norra delen har blibvit urdåliga på att följa politekens innehåll och verkningar

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.