Bryt de politiska partiernas dominans

På söndag är det kyrkoval. Jag vill uppmana alla medlemmar i Svenska kyrkan som fyllt 16 år att använda sin rösträtt och påverka vilka som skall styra kyrkan de kommande fyra åren. Samtidigt hoppas jag att vi tillsammans ser till att bryta de politiska partiernas dominans i kyrkans beslutande organ!

Trots att det snart gått 14 år sedan kyrkan och staten gick skilda vägar envisas flera politiska partier med att gå fram med egna listor även i detta val. Tydligast är Socialdemokraterna, de hymlar inte en sekund med att de ser kyrkovalet som ett första steg mot regeringsskifte nästa år.

Detta är både märkligt och upprörande. Kyrkan får aldrig användas som partipolitisk plattform. Inget partiprogram i världen får ens antydas vara viktigare än evangeliet och inget linjetal kan jämföras med Bergspredikan!

Man kan ha olika åsikter om ifall Reinfeldt är en bra eller dålig statsminister, men vill vi som är kyrkopolitiker framstå som trovärdiga får vi aldrig någonsin ifrågasätta Jesus självklara auktoritet!

Jens-Mikael Larsson
Ordförande och kandidat till kyrkofullmäktige i Nora bergslagsförsamling och kandidat till stiftsfullmäktige i Västerås stift, Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan (POSK)

19 Comments

 1. Kärleken till barnen står över allt annat, så klart. För mej är detta inte jämförbart med en kärlek mellan två vuxna människor i ett förhållande. Jag älskar själva livet och min hund också. Jag blir ledsen då människor visar ondska och missunnsamhet mot sina medmänniskor. Automatiskt tror jag att jag väljer att inte känna nära vänskap med dessa?
  Nu har jag genom mitt yrke som socionom arbetat med flyktingar och samhällets mest utsatta människor.
  Varför valde jag den utbildningen tro? Inte av en slump!

 2. Jag förstår hur du tänker Åsa, låter som din man är en fin människa.
  Den första kärleken jag kände för min då blivande make var första gången jag såg honom. Då kände jag honom inte men visste att det var mannen i mitt liv då jag drogs mot honom. En blixtförälskelse. Hans utstrålning gjorde mig såld:)

  Hur ser du på kärleken till dina barn? Tycker du verkligen den är politisk? För mig är den villkorslös.

  Mer kärlek till folket!

 3. Jag blev kär i min man för hans sätt att tänka om och det sätt som han bemöter sina medmänniskor. Visst skiljer sig väl människosyn mellan olika ideologier? Det är min definition av politik.
  Jag skulle inta ha klarat av att leva med en person som inte har en humanistisk grundsyn där moral, etik och empati är viktiga ingredienser. Att hans uppfattning är att alla människor har lika värde.
  Det uppfattar jag inte att SD står för.
  Skulle min man förändras och göra en kovändning idag så skulle jag ta honom till sjukvården och be dem att göra en demensutredning på honom.
  Det är helt osannolikt att han i ett friskt mentalt tillstånd, skulle ändra uppfattning om sina medmänniskor. Därför kommer jag att fortsätta att älska honom ett tag till i varje fall.
  Vad blev Du kär i hos den person som Du mötte, Afrodite?

 4. Jag väljer inte mina kära efter parti utan efter person.
  Jag tror på kärleken, den är fantastisk. Kärleken till mitt barn är inte politisk, kärleken till mina djur är inte politisk, kärleken och tacksamheten till livet är inte politisk, kärleken till sommaren, hösten, vintern, våren är inte politisk, kärleken till min man ÄR inte politisk.

  Men av alla som kommenterar verkar det finnas fler hatare än kärleksfulla personer.

  Att säga att man inte kan älska någon som röstar på SD innebär att man lägger sig på exakt samma nivå som säga att man inte kan älska någon pga fel religion…

  Vad händer om mannen eller kvinnan i förhållandet gör en kovändning och börjar rösta på SD? Skilsmässa?

  Man kan älska någon, men man behöver inte älska allt den gör.

 5. Det är roligt när man säger att det är ”högt i tak” först och sen säger att dom andras åsikter är mindre värda för att dom inte tycker som vi(POSK).

  Detta låter som ett annat parti som också använde sig av tveksamma åsikter förr man säger en sak innan valet när man väl har kommit in i härligheten så visar man en helt annan sida, den sida man egentligen skulle visat innan valen men då hade man ju såklart förlorat röster vilket är en beräkning!

 6. Det är ju isåfall inte det enda du har svårt för. Du har svårt för andras åsikter också. Jag tycker nog att en ordförande borde väga sina ord lite bättre. En ordförande ska enligt mig leda och fördela, inte döma. En ordförande som sitter på ett möte och avgör vem som har vettiga åsikter eller inte är helt klart olämplig för sitt uppdrag.

 7. Jodå, Jens Mikael Larsson. Jag vet att människor har olika åsikter och olika livsstil.
  Men enligt MIN livsstil så skulle jag inte ha kunnat att leva med en man delar SD,s inställning till sina medmänniskor i den värld som vi lever i.
  Om kyrkan så lättvindigt kan fördöma och bortse från människors åsikter som Du gör här så är jag verkligen glad att INTE tillhöra Svenska kyrkan.
  Som jag har tolkat bibeln så älskar Gud alla människor. Taket verkade vara riktigt lågt i den här debatten i alla fall från Din sida.

 8. Ja September, det är just det som är högt i tak när man får ha en egen åsikt. De tre andras åsikter under debatten är enligt min mening ovettiga. Sen får andra under det höga taket tycka att dom är det. Varsågod!!! För övrigt har jag väldigt svårt för åsikter som kommer från alla möjliga former av signaturer. Men det är också upp till var och en under det höga taket.

 9. Högt i tak är det ju verkligen när ordföranden dömer ut andras åsikter som ovettiga. Om det låter så i debatterna i kyrkofullmäktige spelar det ingen roll om det partipolitiskt eller inte, då är det nog respekt som behövs.

 10. Svaret är JAAA!!!, S Johansson. Vi har väldigt högt i tak i POSK. Och vilka positionerna och fördelarna är som du skriver om vet jag inte. Har aldrig sett några.
  Och Åsa Leek, sverigedemokrater är också människor av kött och blod och med känslor. Jag har aldrig kallat mig opolitisk. Är en liberalkonservativ samhällstyckare och medlem i Folkpartiet liberalerna. Är också medlem i Svenska kyrkan och företräder en partipolitiskt obunden (inte opolitisk) grupp där.
  Tack för debatten angående mitt inlägg, även om det bara var Afrodite som kom med något vettigt. De andra tre debattörerna kan man helt enkelt bortse från.

 11. Ja ja POSK, hur högt till tak är det, när vi börjar tala om de egna positionerna och fördelarna ?

  Väldigt vad liten tilltro jag har till svavelserna.

 12. Jag borde egentligen inte lägga mej i denna debatt. Jag är inte sen ungdomstiden medlem i Svenska kyrkan.
  Jag håller helt med Tord Turesson i det som han skriver. Allt man gör och tänker har väl sitt ursprung i ett tänkande om sina medmänniskor och samhället. Hur kan man kan då kalla sig opolitisk?
  Det ligger en feghet i att inte stå för det som man tror på.
  Själv skulle jag aldrig kunna att älska min man om han vore Sverigedemokrat. Det är väl vad människan står för som man älskar? Inte kan man väl älska ett tomt skal?

 13. Svar till Afrodite
  Jag har inga problem med mina åsikter. Den som har problem av dem verkar att vara du.

 14. Jag har den uppfattningen att allt är politik. Det är en tro. Vad är skillnaden på en politisk tro och en religiös tro? Man tror på något.
  Kärlek har jag hört talas om och njuter av. Kärleken är inte fri från politik.

 15. Tror att både Gud och Jesus gnisslar tänder där i himmelen när du skriver att du lärt dig att allt är politiskt.
  Hört talas om kärlek?

 16. Jens-Mikael. Det är du som påstår att småföretagarna är månglare, inte jag. Det är du som påstår att jag inte tycker om småföretagare, jag har inget emot dem. Mitt liv har lärt mig att allt är politik och även du har en politisk uppfattning. Om den så är moderat eller folkpartistisk.Om man säger sig vara politisk obunden så driver man ändå sin politiska uppfattning.

 17. Man får nya lärdomar varje dag, plötsligt är Jesus socialist och månglare ska man akta sig för. Ett bättre ord för månglare är småföretagare, och då är det lättare att förstå varför Tord Turesson inte tycker om dem. Ja, jag ondgör mig över det socialdemokratiska partiet i kyrkopolitiken som använder kyrkovalet som språngbräda mot de kommande allmänna valen. Synd att de enskilda socialdemokrater, bla i vår församling som är duktiga, trevliga, väldigt aktiva och gör ett mycket bra jobb på olika sätt i våra verksamheter inte vågar kandidera på politiskt obundna listor. Lojaliteten till det socialdemokratiska partiet kommer alltid först. Om inte Tord Turesson har begripit det så tillhör jag POSK (Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan) och inte borgarna. Ditt parti som tror och säger sig ha monopol på allt i samhället som är gott har däremot under många år i vår församling aktivt samarbetat med borgarna eller månglarna som du kallade dem i ditt inlägg. Som Jesus sade: ”Den av er som är utan synd skall kasta första stenen.” Eftersom jag inledde debatten med mitt inlägg så får jag väl först medge att jag inte är ”utan synd” innan samhällets rättesnöre ”det socialdemokratiska partiet” påpekar det. Alla medlemmar i Svenska kyrkan, socialdemokrater, borgare, månglare och alla andra som är eller vill bli aktiva är välkomna till oss i POSK. Och jag försäkrar er att vi har högt i tak.

 18. Jag blir lite förvånad när Jens-Mikael ondgör sig över Socialdemokraterna. För mig framstår Jesus som en av de första socialisterna som predikade jämlikhet. Även så kastade han ut månglarna ur templen och jag anser att du representerar denna grupp politiskt gruppering. För mig så framstår Svenska kyrkan den som skall hjälpa de behövande. Men då skall det inte handla om allmosor utan att det är ett samhälle som gör att de kan leva bra utan allmosor. I sin förlängning så anser jag att borgarna vill ha ett samhälle med allmosor, så att de välbesuttna skall kunna köpa sig sinnesfrid. Däremot så upplever jag att Socialdemokraterna vill att alla människor skall kunna leva ett bra liv utan att behöva tigga till sig allmosor. Det är därför som Socialdemokraterna ställer upp och försvarar den syn som jag uppfattar att Jesus hade.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.