Samtliga 21 talare under budgetdebatten.

Budget antagen efter fyra timmar och 20 minuter

LINDESBERG. Det blev en lång och stundtals intressant debatt när kommunfullmäktige i Lindesberg på tisdagskvällen skulle besluta om en budget för 2020. Då och då lite hetsig, men utan några riktigt stora politiska skillnader.

-Det är synd att vi fick oppositionens budgetförslag på liggande bord, sade kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S). Där finns säkert en del bra idéer som vi nu inte hann titta närmare på.

Kloka ord av Irja Gustavsson, som ju är en pragmatiker och samarbetsinriktad politiker. Samtidigt förstås en gliring åt oppositionen, som i princip kom till sammanträdet utan att någon fått titta på oppositionsförslaget.

-Vi har väldigt olika förutsättningar, sade liberalen Nils Detlofsson. Ni har tre kommunalråd och en kår av tjänstemän. Det har inte vi.

-Vad jag vet har ni ett oppositionsråd på heltid, kontrade Gustavsson.

En pseudodebatt kanske, men vän av ordning kan fråga sig varför oppositionen år efter år väljer en debattstrategi som knappast ger några poäng – och definitivt inga nya väljare? Om det nu finns en tydlig oppositionspolitik när det gäller kommunens ekonomi – varför väljer man inte att i alla tänkbara sammanhang, och inte minst i budgetdebatten, marknadsföra den linjen?

Dock kan en hel del försvaras med ett tämligen rörigt budgetarbete inför tisdagskvällen. Man beslutade i juni om budgetramar för kommande år, men med de stora besparingar som måste göras valde majoriteten att förändra förutsättningarna och skjuta en del av besparingarna på framtiden, något som oppositionen inte gillade.

-Vår utgångspunkt har varit den rambudget som togs i juni, sade oppositionsrådet Pär-Ove Lindqvist (M). Vi måste få ordning på ekonomin, ordning och reda helt enkelt, och då måste det finnas ett bättre budgeterat resultat.

Lindqvist menar att kommunen sätter sig i en riskfylld situation när man väljer att inte göra de besparingar som krävs och att någon oförutsedd kostnad kan få stora konsekvenser.

-Vi ser en annan verklighet än majoriteten, sade Nils Detlofsson (L). Majoriteten har inte kunnat leda kommunen på grund av bristande förmåga.

Detlofsson menade att man kan gasa och bromsa samtidigt och exemplifierade bromsen med att lägga ned ishallen i Fellingsbro och Storåskolan.

-Om vi nu har haft så bra resultat i flera år – varför står vi där vi gör idag, Irja, frågade Markus Lundin (KD). Vi måste ta tag i problemen och lösa dessa.

Även Sverigedemokraterna visade upp ett eget budgetförslag, men någon större granskning av detta verkade inte intressant.

-Vår budget kan minska skadan i kommunen, sade Jari Mehtäläinen (SD). Vi satsar på välfärden.

Bengt Storbacka (S) valde att ta debatten i debatten med Sverigedemokraterna och Storbacka höll inte igen.

-Sverigedemokraternas svar på allting är att ställa grupp mot grupp. Ett gammalt och unkelt knep, sade Storbacka och syftade på att SD lyft upp invandringen som en av de stora kostnader som påverkar budgeten i Lindesberg. Smit inte undan.

Några stora skillnader mellan de olika partiernas syn på intäkter och ramkostnader verkar inte finnas och debatten borde kanske ha gått ner på nämndnivå för att de politiska intentionerna skulle ha blivit tydligare. Om politikerna inte kan påverka kostnaderna eller intäkterna borde man åtminstone ha olika syn på vad man får ut av pengarna eller hur pengar används ute i verksamheterna.

19 Comments

 1. Till Helene bra rutet !

  Du är liksom jag inte anställd inom den kommunala/politiska sektorn. Folk som har den blacken om foten törs inte öppna munnen på grund av repressalierisken.

  Tyvärr, har vi genom den ”demokratiska” processen röstat in folk, som skall ta tillvarata medborgarnas väl och ve. Dom har uppfattat det som om dom är allsmäktiga när dom fick majoritetsmakten och använder det kommunala som
  sin egen födkrok och karriärstege, utan en tanke på att göra ett jobb för sina väljare.

  Problemet en tid framöver, blir att bli av med den ”tärande sektorn” inom bla
  Nora, innan de totalt raserat allt vad som finns kvar av ekonomi.

 2. I avsaknad av svar från Bjarne Lindh lämnas här det måhända obekväma svaret:

  Befolkningsförändring för år 2000 – 2018

  Utrikes födda +954884
  Födda i Sverige med 2 utrikesfödda föräldrar +302037
  Födda i Sverige med 1 utrikesfödd förälder +234663
  Födda i Sverige med 2 svenskfödda föräldrar -140494

  Notera att i antalet för födda i Sverige med 2 svenskfödda föräldrar ingår barn till barn med 2 utrikesfödda föräldrar!

 3. Tänk att nu kom det som jag väntat på från Bjarne Lind.

  Ja det att när jag presenterar siffror och fakta så kallas jag hatare. Nu inväntar jag bara ordet rasist från dig Bjarne.
  Det här är ett typsikt sätt att försöka tysta dom som man inte vill ska redovisa sanningen. Men mig kan du aldrig tysta oavsett hur mycket saker du än kallar mig! Det här gör mig bara ännu mera taggad att visa fler kostnader, och sådana har jag i tusentals bland alla utredningar jag gjort. Och nu kommer jag även att ifrågasätta din syn på demokrati och demokratiska former samt åsikts och yttrandefriheten. Och huruvida du tycker att man ska diskutera problem utefter sann fakta när du helst inte vill att den ska redovisas.

  För det första Bjarne om du är miljardär betalar du oändligt mycket mer i skatt än en låginkomsttagare. Det är miljoner mot tiotusentalskronor. Så kom inte o säg att miljarärerna inte betalar, för det gör dom i högsta grad.
  Men det räcker aldrig för vänstern som helst vill att alla som inte lever på bidrag helst ska betala 95% i skatt, allt för att tvinga in alla i bidragssystemet för då kan staten ha kontroll över folket. Det är så västern vill se sin befolkning , som lydnadsslavar som inte har en egen vilja eller åsikt.

  Vänsterns politik är solklar. Man höjer skatterna för alla, så att befolkningen ska leva på bidrag. Och dom med lägsta lönerna, eller inga löner alls tycker att det är ett jättebra system och röstar på vänstern. Allt för en hundrig mer på lönespecifikaionen eller bidraget man lever på, när det i själva verket är ett sätt att dribbla bort alla andra höjda skatter man tvingas betala…men dom syns inte på lönebeskedet. Så ett höjt bidrag slutar allt som oftast med mindre pengar att röra sig med då andra kostnader höjs pga. höjda skatter och avgifter.

  Men vi andra som själva vill göra våra val och inte bekosta att andra inte vill bidra, vi ska minsann betala för oss själva och alla andra, helst dubbelt och lite straffskatter på det eftersom vi inte röstar på vänstern.
  Människor som har egna sikter och gör egna val är fria människor som lever i frihet och fred. Vi har allt för många gånger sett hur vänstersamhällen brakar samman. Nu senast Venezuela. För att inte tala om de människor som lever i förtryck i förtryckarregimer som Nordkorea, Kina, Iran osv

  Det Bjarne borde förfasas över är väl hur miljarderna strömmar till ogenomtänkta projekt. Hur man fullkomligen slänger pengar runt om sig utan att det blir bättre, det är ju beviserligen så att ju mer man spenderar desto värre blir det när man låter miljard efter miljard gå ner i slukhålet som invandringen är. Och att ingen behöver ta ansvar för slöseriet, det är ofattbart. Man måste ha klara mål och en väl utarbetad strategi när man ska spendera skattebetalarnas pengar. Frågan är väl hur samhället ser ut om vänstern skulle få som dom vill. Då det inte finns några som bidrar utan alla lever på bidrag.

  Nu ska vi tala om demokrati. Vad är mera demokratiskt än att alla är med och bidrar? Och det hotet mot demokratin som vi nu har i sverige är det som utspelar sig i dom parallellsamhällen vi har, de kallas även sociekonomiska områden/ utsatta områden. Där finns ingen demokrati, där är det klaner som styr, man har ett eget rättsystem osv. Där en familj anses vara finare och andra anses vara mindre värda. Det mest tydliga av detta är väl när nämndemannen i förvaltningsrätten avgjorde ett mål där kvinnan förlorade trots massiv bevisning, skälet ”var att hon inte kom från en fin familj”. Samma rådman förespråkade sharialagar och uteslöts ur C där hon kandiderade som riksdagledamot. Andra domar som hon har varit inblandad i har gjorts om. Med annat utslag. Och hon är inte rådman längre. Hon är nu själv åtalad med sin man för andra brott….

  Alla som kommer till sverige ska lämna biometriskdata som fingeravtryck och dna. Det ska läggas i en databas som kan användas över hela världen. Alla som har kommit som asylsökande eller invandrat under de sista 35 åren ska lämna dessa data. Sen ska man samköra dessa med andra länders data, allt för att man inte ska kunna leva med flertalet identiteter som det nu görs i sverige. Sen har man 18 månader på sig att lära sig svenska. Ja även en analfabet klarar att lära sig prata det svenska språket på den tiden. Man ska delta 40 timmar i veckan, utan undantag. Och rätten till tolk ska försvinna efter dom här 18 månaderna. Man ska heller inte kunna få slippa SFI om man fått barn, ingen föräldrapenning förens man lärt sig språket. Det är extra viktigt eftersom det finns många kvinnor som kan leva i landet i tiotals år utan att lära sig språket eftersom dom ständigt föder nya barn (ja det finns statliga utredningar på det). Efter det att man klarat SFI och man har validerat och gått igenom ens kunskper så ska man kommunplaceras, man ska aldrig få välja själv. När man etablerat sig o klarar sig själv får man flytta var man vill. Man ska alltid vara i åtgärd 40 timmar i veckan för att få ersättning, och man ska vara i en åtgärd som drivs på svenska, med svenskar. För att som nu vara i en släkting eller annan landsmans företag ger ingen integration eller några språkliga meriter i svenska. Integreras man inte eller lär sig språket ska alla bidrag samt bostaden dras in. Då får man klara sig själv.De som redan finns här i sverige ska sättas direkt i åtgärder 40 timmar i veckan, man ska helt enkelt inte kunna sitta hemma. Det finns massor med jobb dessa skulle kunna göra, både inom privat och kommunal verksamhet. Det kommer också att försvåra för radikaliseringen av människor, man kommer helt enkelt att vara för trött för att hänga i källarmosken kväll efter kväll efter en dags hårt arbete.

  Inga PUT ska delas ut, man ska få uppehållstillstånd så länge som det anses behövas men sen ska man återvända till sitt hemland. Eller om något land i närregionen tar emot dom. Svenska staten ska ständigt arbeta för en sån lösning.

  Religiösa skolor ska förbjudas och alla religiösa påfund som slöjor, kippor mm ska vara förbjudna under skoltid. Barn ska få en chans till en egen uppfattning och slippa religiös indoktrinering.
  Begår man grova brott som invandrare /asylsökare/illegal ska man utvisas omedelbart. För det ska sverige ha avtal med andra länder som dessa brottslingar kan utvisas till, det finns redan nu sådana avtal mellan länder i världen.

  Varför är du Bjarne inte intresserad av att ta tag i kostnaderna som skenar , du vill bara slänga ut ytterligare hundratals miljarder på något som inte fungerar.
  Och varför bemöter du aldrig mina siffror? Är det för att du inte kan, eller är det för att dom är korrekta och du inte vill se den sanningen?

  Sen till sist.
  Bjarne Lind jag utmanar dig på en offentlig debatt.
  Du väljer tid o plats och debattform.
  Hjälpmedel du får ha med dig är telefon och någon slags surfplatta/dator.
  O.s.a senast 31 december

  Varför utmanar jag Bjarne på en offentlig debatt, jo det är dags att krossa lite myter o lögner som Bjarne svänger sig med. För att inte tala om när han kallar mig för hatare. Sånt tolererar jag inte.

 4. Helene, du svarar inte på min fråga: Vad skall vi göra med de människor vi redan tagit emot, i stället väljer du fortsatt hatstorm klädd i siffror.
  Kostnaderna för invandringen är stora, JA! Men för att klara dem och välfärden är min poäng att de allra rikaste måste bidra mer, men den åsikten avvisar du bestämt!
  Om miljardärerna skall undantas, då blir min nästa fråga: Vilka menar du då att det är som skall stå för notan?

  Sveriges BNP uppgår till ca 4 840 miljarder, det är vad hela landet/befolkningen omsätter på 1 år. Sveriges 206 miljardärer äger tillsammans ungefär hälften av den summan så nog tycks det som att de skulle kunna bidra.

  I Sverige betalar de förmögna varken arvs eller -förmögenhetsskatt, det är dags att ändra på det och mycket annat om landet skall hålla ihop och demokratin inte skall riskeras!

 5. Knäcken kokar sakta på spisen o glöggen är urdrucken…
  Då kan jag i lugn och ro fortsätta att redovisa lite siffror för Bjarne Lind.

  ”Kunskapsnivån är hög och jämn i hela befolkningen” hävdar Bjarne. Nä den är inte alls hög och jämn i hela befolkningen. Om vi enbart talar om de som slutar grundskolan i nutid så är det 6000 elever som inte har fullständiga betyg, 1500 av dom anses vara analfabeter( en grupp som ökat från 1000 till 1500 i år, det kan bero på gymnasielagen men måste kolla upp det för att säga att det är så)) . Dessa finner du i det som kallas ”sociekonomiskt svaga områden” och med det så menas invandrarområden. Deras skolresultat förbättras inte om man stänger skolan och eleverna förflyttas till mera ”resursstarka områden” dvs områden med svenskar. Att vi fick högre resultat i årets PISA undersökning var resultatet att man inte tog med resultaten från utanförskapsområdena. Det är dom svenska eleverna som höjt sina resultat med 1,3%. Andra generationens invandrare har sämre integration…nu forskar man på tredje generationens invandrare, som man gjort i England och där visar det sig att tredje generationens invandrare integreras ännu sämre och radikaliseras ännu lättare/mera. Och ju sämre integration desto sämre skolresultat.

  Sen så hävdar Bjarne att skatteinkomsterna minskar med 240 miljarder varje år. Nä det är inte heller sant. Skatteinkomsterna stiger för varje år som går, det tack vare alla skattehöjningar, inte för att fler människor arbetar (riktiga jobb som ger skatteintäkter).
  2015 var statens skatteintäkter 1800 miljarder
  2016 var det 1880 miljarder
  2017 var det 1969 miljarder
  2018 var det 2111 miljarder
  Så nej vi förlorar inte alls 240 miljarder om året i skatteintäkter. Vi har högre skatteintäkter år efter år trots att vi får fler och fler som inte bidrar

  På tal om arbetslöshet.
  2018 var 31 000 personer inskrivna i vad som kallas arbetspolitiska åtgärder.
  Kostnaden (ex moms) för Arbetsförmedlingens upphandlade arbetsmarknadspolitiska insatser (Arbetsmarknadsutbildning, Förberedande utbildning, Stöd och Matchning samt Introduktion till arbete). Kostnader för tidigare upphandlade tjänster, exempelvis Jobbcoach, är inte inkluderade.
  Kostnaden för 2015 var 4 ,8 miljarder
  2016 var kostnaden 5,4 miljarder
  2017 var kostnaden 5,9 miljarder
  2018 var kostnaden 4,5 miljarder
  Så kostnaderna för 31000 personer i arbetsmarknadsåtgärder var 4,5 miljarder eller 145 456 kr per person. Till dessa kostnader tillkommer ersättning till deltagarna (lön) samt resebidrag. Och eftersom invandrare är en prioriterad grupp som man satsar på så är svenskar som har någon slags utbildning uteslutna ur gruppen.

  3,8% procent av svenskarna är öppet arbetslösa, 15,4% av invandrarna är öppet arbetslösa. Men då ska vi veta att då finns inte dom arbetslösa som deltar i något ”arbetsmarknadsprogram” med i statistiken. Så siffrorna är ju högre.
  Men benar man upp det ännu mera så är arbetslösheten skyhög bland afrikaner och människor från asien(vilket borde tillskrivas mellanöstern för hur många kineser och thailändare är arbetslösa i dagens sverige, knappt inte en enda). Afrikaner var 23% arbetslösa och Asiater 22,5% öppet arbetslösa.

  2017 ilandsatte regeringen en storsatsning inför valet 2018 så att arbetslöshetssiffrorna skulle tryckas ner ordentligt, särskilt viktigt var det ju när man lovat europas lägsta arbetslöshet. Det är en satsning 2017-2020 som kostar 93 miljarder. Så 93 miljarder satsas och så ligger vi på plats 22 av 28. Dvs bland dom absolut sämsta med högst arbetslöshet trots att vi ”trollat bort” många från statistiken med ”hittepåjobb” och arbetsmarknadsåtgärder. För den bistra sanningen är att du anses vara i full sysselsättning om du en timme i veckan har en praktikplats, hjälper en släkting med sitt företag eller är aktivt arbetssökande i grupp. Det får du dessutom heltidsersättning för.

  Det finns så mycket mera siffror att redovisa, så många att jag knappast inte tror att det är sant och det dyker upp nya saker hela tiden(många helt ofattbara). Men tack vare dom (ännu) offentliga handlingar som vi har rätt till så kommer det aldrig att ta slut. Det kommer att ta slut den dagen då man inte länge får ta del av dessa offentliga handlingar. Nu på senare tid har det varit lite gnissel när man vill ha en del siffror och utredningar. Och helt plötsligt har det ”försvunnit” en hel del från SCB:s statistiksidor. Sånt som jag följt i många år är helt plötsligt inte tillgängligt. OCh när man ringer och frågar efter dom så får man inget svar alls.

  Men en numera klassiker i slöseri är den när man byggde tältlägret i revingehed som byggdes upp vintern 2015 när asylsökandet var på topp. Under 47 dagar tog lägret emot 204 asylsökande (med plats för 250). Kostnad för lägret var 10,2 miljoner kronor. Dvs över 50 000 kr per sängplats eller en dygnskostnad på 1063kr för en säng i ett 12 manna tält. När man granskar kostnaderna så är det så här det ser ut hela tiden.
  Avslutar med Marcus Allards redan ikoniska uttalande om integration.
  Eller se det hellre live, det är precis så här politiker tänker.
  https://www.youtube.com/watch?v=NOuBMHCDAKE

 6. Vi behöver sådana som Helen som redovisar fakta och en kritisk Inger , så att befolkningen får upplysning om vad som pågår !

 7. Vi inser att Bjarne Lindh avstår från att styrka sitt påstående att befolkningsökningen under 2000-talet inte bara består av personer med utländsk bakgrund!

 8. Bjarne Lind

  Låt oss nu diskutera siffor.
  Rut är en ren vinst för staten.
  4,6 miljarder är dom subventionerade kostnaderna för Rut
  Men ger 6,9 miljarder i skatter på utfört arbete
  Plus att det ger många nya arbeten och därmed fler skattebetalare, och ännu mer skatteintäkter istället för som det var förr med mycket svartarbete och inte en krona i inbetald skatt.
  Det är flest kvinnor som nyttjar Rut tjänsterna (i alla åldersgrupper). Det enda felet med Rut är väl att inte alla kan utnyttja avdraget pga inkomstgränsen
  (ska räkna på Rot senare för jag har inte dom siffrorna i huvudet)

  Sen när det gäller invandringen så beräknas det komma 222 000 anhöriginvandrare de närmsta tre åren. Plus 63 000 asylsökande(om inget händer för då kommer prognosen att skrivas upp). Summan är minst 285 000 ”nya munnar att mätta”. Dvs ännu flera som ska ha av vår välfärd, samt någonstans att bo, sjuk och tandvård, utbildning mm. Att dom blir en enorm belastning på den svenska välfärden är konstaterat. Det gå inte att jämföra dagens invandring med den på 60/70-talet. Då kom man på söndagen, hade jobb på måndagen och veckan därefter hade man en egen bostad. Men det här var ju människor som kom från ungefär samma kultur så bristen på integration är ju inte som den är idag.

  Att inkomstklyftorna har ökat är väl självklart då vi fått in 1 262 841 invandrare under tiden 2000-2017. De allra flesta är asysökare och anhöriginvandrare, en snäll siffra är att 30% är arbetskraftsinvandrare(378 852st) och att 20% av dom är högutbildad arbetskraftsinvandring(75 770st). Det ger oss 883 852 asyl och anhöriginvandrare som ska ha av vår välfärd. Där 59% av dom aldrig kommer i arbete( över 520 000 st).

  När vi ändå är igång så tar vi det här med pensioner för asylsökare o invandrare.

  Regeringspropositionen 200/01:136. Äldreförsörjningsstödet
  Här lagstadgas hur bostadsbidrag för pensionärer skall beräknas.
  För svensk medborgare som bott och arbetat i Sverige i minst 40 år skall bostadsbidraget för skälig levnadsnivå beräknas på 93% av max 5 000 kr eller 4 831 kr/mån som mest. För den invandrade som aldrig arbetat i Sverige och är 65 år eller äldre skall bostadsbidraget för skälig levnadsnivå beräknas på 100% av 6 200 kr/mån. dvs 6 200kr/mån

  Garantipensionen uppbärs i dag av cirka 225 000 svenska pensionärer och är
  7 363- 8254 minus skatt . Det blir ca 5227-5860 efter skatt plus max 4831 i bostadsbidrag det blir 10058-10691kr/mån
  För den som invandrat och får ÄFS och har en bostad med en hyra på 6 200 kr är pensionen 11 031 plus att man får ha skattefria inkomster på 3000kr/mån. Enligt regeringspropositionen är ÄFS inte inkomstgrundande varför den invandrade pensionären har fri sjukvård, fri tandvård, fria mediciner och fri hemtjänst.
  Alltså sådant som den svenske garanti-pensionären får betala för.
  Skillnaden mellan den svenske pensionären och den invandrade är att den ena har arbetat ett helt liv och betalat skatt under minst 40 år i Sverige. Den andra har inte bidragit med någonting och ändå får det bättre ekonomiskt än den som arbetat och genererat skatteinkomster.

  Sen så tror Bjarne att det enda som finns är miljadärer och fattiga i Sverige. Så är det natrligtvis inte. Alla jobbskatteavdrag har gett mer i plånboken för dom som arbetar, det har genererat mer jobb och därmed också mer skatteintäkter.

  Sen kan man undra varför vänstern inte tycker att det ska vara värt att studera, för då får man nästan alltid en högre lön. Nä har man en hög lön ska man helst skatta dubbelt så mycket som alla andra. Men när ska den som är högavlönad och har studieskulder på hundratusentalskronor få dra av dom? Det är ju en investering att studera, så att samhället kan fortsätta utvecklas och genom det så får hela samhället ett utveckling, att man studerar gynnar så många fler än en själv. Vi behöver fler högutbildade, men vill man dra på sig studieskulder för att sedan se hur största delen av inkomsten försvinner i skatt. Nä då ser man sig om efter ett nytt land att leva o verka i. Många högutbildade svenskar jobbar utomlands vilket ger exakt noll kronor i skatteintäkter för sverige. Fler än någonsin lämnar sverige, och fler outbildade analfabeter kommer till sverige. Det är en ekvation som inte går ihop.

  Höga skatter och nya skatter innebär inte altid mer skatt in i stadskassan. När skatterna blir för höga, flyttar företagen utomlands. Varför ska man skatta på redan skattade pengar? När det gäller arvsskatter o kapitalskatter så är det ju redan beskattade pengar.

  Jag håller på att räkna på vad invandrarnas kriminalitet kostar. Men när en enkel liten skjutning med en lätt skadad person kostar samhället minst 8 miljoner så kommer det att bli hisnande summor för de skjutningar och sprängningar samt bilbränder som enbart gäller för 2018-2019.

  Sen kan vi diskutera vårt Bistånd och 1% målet. Vi vräker ut miljarder på ”bistånd” som vi inte ens kan kontrollera. Det rapporteras allt oftare om korruption och om hur svenskt bistånd går till terrororganistioner och terrorfinansiering. Palestina har fått över en miljard om året i bistånd, pengar som finansierar terroklassade Hamas bland annat. För den som läser listorna över vilka som får bistånd så blir hela saken bisarr. Här finns många miljarder att spara. Att sossarna sedan har gjort en hemlig stiftelse dit biståndspengar styrs för att göra det omöjligt att se vilka man ger bistånd till är ännu värre.

  Vi ska hjälpa, men vi ska göra det på plats. Och så ska man inte få permanenta uppehållstillstånd. Man ska ha skydd tills dess att det går att återvända.

  Pengar finns i överflöd till rent skit, drog man in alla dessa stöd/bistånd/bidrag skulle vi kunna börja sänka skatter, ta bort en del vansinniga skatter och ändå ha en god välfärd till alla svenskar. Det är inte skatterna vi ska titta oss blinda på, det är utgifterna vi ska ha stenkoll på!

 9. JA, Sverige tog emot jobbigt många asylsökande 2015 och åren däromkring och
  jag förnekar inte att det frestar på stora delar av det svenska samhället.
  Svenska och andra länders politiker borde haft bättre framförhållning för att möta flyktingströmmarna. Samtidigt som vi kritiserar dem för det måste vi klara av att blicka framåt. Flyktingarna är människor av kött och blod, dom finns här, dom kostar pengar men många av dem kommer att kunna bidra till framtida välstånd om vi nu väljer att försöka göra något bra av situationen. Frågan är hur alternativet ser ut?

  Nej, ingen förespråkar ständigt höjda skatter, men så länge skattetrycket slår hårdast mot dem med låga inkomster finns all anledning att vilja se en annan fördelning.
  Under de senaste decennierna har klyftorna i Sverige ökat kraftigt. Om vi fortsätter i samma takt kommer inkomstfördelningen vara mer ojämlik än USA:s redan under 2030-talet, något den inte varit på drygt 100 år. Nu behövs en ny skattereform som gör Sverige till världens jämlikaste land igen.
  Under flera decennier är Sverige det OECD-land där den ekonomiska ojämlikheten ökat mest. Skattereformen 1991 bidrog till den negativa utvecklingen och det har sedan förstärkts av beslut som handlat om att ta bort skatter och att införa stora avdrag för de allra rikaste.
  – Sverigedemokraterna, delar av högern och till viss del även Socialdemokraterna verkar vilja få oss att tro att alla samhällsproblem beror på det som hände 2015 och åren däromkring.
  Det stämmer absolut inte. Ett mer jämlikt samhälle hade klarat den, och andra utmaningar som vi ställs inför, mycket bättre.

  Efter 1991 har flera politiska beslut fattats som ökat ojämlikheten. Avskaffad arvs- och gåvoskatt, slopad förmögenhetsskatt, införandet av RUT-avdraget och jobbskatteavdraget är några exempel.
  – I dag har vi ett skattesystem riggat för de rikaste. Konsekvenserna märker vi inte minst i den ständigt underfinansierade välfärden. Nu behöver vi laga Sverige!
  De allra rikaste måste bidra med mer genom att bland annat införa en höjd skatt på aktieutdelning- och kapitalvinst på värdepappersförsäljning, en ny förmögenhetsskatt och en bankskatt.
  Ett skattesystem för vanligt folk till exempel en röd skatteväxling som innebär sänkt inkomstskatt för låg- och medelinkomsttagare. Därför behövs avtrappade ränteavdrag och tak, samt höjd skatt på kapitalinkomster, för att kunna sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare.
  Lika skatt för lika inkomst borde vara en självklarhet! Det är inte rimligt att sjuka, arbetslösa, föräldralediga och pensionärer ska betala mer i skatt vid lika inkomst än den som arbetar och är frisk. I dag betalar till exempel en som är sjuk, och som har en inkomst på 20 000 kronor per månad, drygt 1 300 kronor mer i skatt än den som har turen att vara frisk och har ett jobb.
  Och det allra viktigaste är naturligtvis att fler kan komma i jobb, både svenskar och invandrare. Det duger inte med en arbetsmarknad som ställer så stora krav att alltför många inte orkar. Tiotusentals ratas allt för tidigt och enkelt från arbetsmarknaden. Arbetsmiljön måste bli bättre så att fler orkar fram till pension.

  Avgörande för vår framtid är tillgången på utbildning och en orsak till att Sverige fortfarande i ett internationellt perspektiv är ett relativt jämlikt land beror på att kunskapssnivån är hög och jämn i hela befolkningen. Klyftorna riskerar att öka om flyktingar med kort skolgång inte får den utbildning de behöver. Får de motsvarande kunskaper som övriga medborgare kan produktiviteten bibehållas eller öka och samhället hålla samman.

 10. Heja Helene! Du gör ett fantastiskt jobb med att få fram faktasiffror.
  Jag var ett par timmar på Kommunfullmäktige 12/12-19 och lyssnade men var tvungen att lämna.Det sas att det var strul med sändningen.Många är nog besvikna.
  Man kan ju undra varför det hände när den här besparingsbudgeten skulle klubbas?

  Sossarna tyckte de gjort en ansvarsfull budget.
  Varför har det inte förts ansvarsfull politik i kommunen utan de sitter i dag med svarte petter?
  Sen har vi Bengt Storbackas(S) försvar till den här budgeten och som med en dåres envishet vill framhålla att problemet är den åldrande befolkningen som inte kan skapa arbeten,bemanna välfärden och bidra till skatteintäkter.
  Konkurrensen om framförallt lärare,socionomer och sjuksköterskor har ökat i takt med stora pensionsavgångar vilket lätt till en brist på utbildad personal samt ett stort flyktingmottagande.
  Bengt berättade att han visste att EN somalisk kvinna med åtta barn som arbetade i kommunen.
  Det har byggts och startats flera förskolor och nu byggs en ny stor skola i Lindesberg.
  Alla dessa barn har ju föräldrar som arbetar och betalar skatt eller lever de på bidrag?
  Det är i alla fall inte den överrepresenterade åldrande befolkningen som föder alla dessa barn!
  407 hushåll har försörjningsstöd enligt uppgift.Hur många personer det inkluderar nämns inte.
  Kommunen kommer att ställas inför stora utmaningar vad gäller kompetensförsörjning och skatteintäkter!
  Ulf Axelsson(V) var inte främmande för en skattehöjning när budgeten presenterades.
  2012 var Ulf (V) vågmästare och fick igenom en skattehöjning på 1kr i Kommunen
  vilket fick PVC att lyfta ett varnande finger.
  Vem vill starta företag i en Kommun där det inte finns anställningsbar personal.
  Sen vill jag vända mig till dom som tycker att man skyller allt på invandringen.
  Åk ut och fotvandra på kvällen i de kriminella invandrartäta områdena !
  Lycka till!

 11. ´Befolkningsökningen har varit stor (även Svenskar)´ citerat ur Bjarne Lindhs inlägg behöver förtydligande. Om med svenskar avses alla utom de med utländsk bakgrund är påståendet tveksamt. Ett klargörande i siffror för 2003 resp 2018 önskas.

 12. Bjarne Lind

  Det faktum att det just är asylinvandringen som tär på hela sveriges ekonomi kan väl inte bli mera klart än vad det är nu.
  29% av invandrarna har arbete efter nio år, 12% har någon slags bidragsanställning och övriga 59% arbetar inte alls! Allt färre betalar skat medans allt fler ska ha tillgång till välfärdssamhället. Precis ALLA kommuner som har tagit mot asylinvandrare är mer eller mindre bankrutta och värre blir det nästa år.

  Vi andra som betalar skatt ska bestraffas allt mer för att färre bidrar till välfärden. Det blir nya skatter, höjda skatter och nu ska vissa skatter indexhöjas varje år. Samtidigt så höjer vi pensionsåldern.

  Invandrare behöver mer stöd i skolorna, invandrare är mer vårdkrävande då dom inte haft regelbunden hälsovård, likaså med tandvården. Sen så ska asylinvandring skiljas från arbetskraftsinvandring för det är inte samma sak. Asylinvandrare har extremt lägre utbildning om någon utbildning alls. I dagsläget rapporteras det dessutom om att 1500 elever går ut klass 9 med inga betyg alls och de räknas dessutom som analfabeter. Dom kommer att kosta många många miljoner utan att generera en endaste skattekrona. Det talas mycket om dom högutbildade flyktingarna, dom finns i ett extremt litet antal. Och även om dom tex har en läkarutbildning så klarar över 90% inte dom svenska kraven. Att man är utbildad till något i hemländerna innebär inte alls att man har kompetens att utföra det jobbet här i sverige.

  Lägg sen till alla pensioner som ska utbetalas till dom invandrare som aldrig bidragit. Sen alla pensioner som ”ensamkommande” får när dom helt utan bevis kan plocka ut efterlevandestöd. Sånt kostar pengar…

  Tolkkostnaderna för rättsväsendet överskred en miljard förra året. Årets kostnader räknas till 1,3 miljarder. Sen ska alla advokater, jurister, gode män ha betalt. Invandrarnas kriminalitet är skyhög då invandrare är överrepresenterade i fängelserna.

  SFI och alla utbildningar kostar pengar, hittepåjobben kostar miljarder…
  Jag skulle kunna hålla på i evigheter med invandringens kostnader. Det handlar om hundratals miljarder varje år till människor som aldrig har betalat ett öre i skatt och där största delen heller aldrig kommer att göra det heller.

  Det är dags att göra något åt det. Höja skatterna löser inga problem. Varför ska allt färre försörja allt fler som inte kan anpassa sig? Det är där som kärnfrågan ligger.

  Invandrare står idag för dom i särklass största kostnaderna i sverige idag. Det är det inget tvivel om. Så varför ska vi skattebetalare ens vilja vara med o lägga en endaste krona mer i skatt?

 13. Från att ha varit ett ledande välfärdsland har Sverige rasat ned i en rad undersökningar. Ett faktum som dom flesta nog kan vara överens om!
  Vad vi däremot inte är överens om är beskrivningen om vad som är de verkliga orsakerna till samhällsproblemen och vilka politiska inriktningar som har förmåga att bidra med lösningar/politik som gör att vi kan komma tillrätta med dem.

  Att lägga skulden på invandringen ”räcker inte som förklaring”, det bygger bara motsättningar! Vad vi behöver är medborgare och partier som kan och vill utforma en politik, för att återupprätta välfärdsstaten och förtroendet för den.

  Sverige 2019 har aldrig varit rikare, men det återspeglas inte i välfärden.
  Sverige har de senaste 15 åren sänkt inkomstskatterna (jobbskatteavdrag) med 140 miljarder, samt andra skatter med närmare 100 miljarder. Inför 2020 står värnskatten på tur att tas bort till ”nytta” endast för dem som tjänar över 720 000 kr/år och med ytterligare 7 miljarder i minskade skatteintäkter för staten.
  Befolkningsökningen har varit stor (även Svenskar), vi lever längre, standard och behov har ökat enormt, kunskap och teknik inom vården etcetera ger ökade kostnader, listan skulle kunna göras än längre.

  Med den bakgrunden och med minskade skatteintäkter på omkring 250 miljarder/år borde alla förstå att det är svårt för att inte säga omöjligt att upprätthålla den höga välfärd som vi i Sverige varit vana vid.
  Omkring 1980 hade vi ett av världens högsta skattetryck, men också bland världens högsta levnadsstandard!
  Det som skett är inte någon slump! Det är resultatet av den politik som både Alliansregeringen och Socialdemokraterna har fört.
  Inget parti kan lösa alla utmaningar ensamt, men några har möjlighet att göra det tillsammans, om bara viljan finns.
  De som står för den minst troliga politiken för en lösning är det konservativa block (bestående av m, kd och sd) som nu håller på att växa fram.
  De tre partierna talar redan nu om fortsatta skattesänkningar, alltså mer av samma politik som inte fungerat! Samtidigt är det dessa partier och deras påhejare som högröstat kräver mest från samhället, deras löften och önskedrömmar går inte ihop med ständiga krav på skattesänkningar.

  Om man menar allvar med att hela Sverige skall leva då måste statens roll öka.
  Genom att öka statens skatteinkomster ges möjlighet att utjämna de skillnader i livsvillkor som vi nu ser över landet.
  Alternativet är att betala notan genom fler och ökade avgifter men det berättar högerpartierna inte så gärna om!

 14. Det här om demokratisk makt, har gatungarna snabbt anammat. Den som har
  majoriteten bestämmer sen får småkrypen säga vad dom vill.

  Hit med jackan, telefonen och kortet. Vi är åtta och du är ensam. I demokratisk
  anda, lyder du och håller käften.

  Är väl ungefär så det går till inom politiken. Inte tal om att lyssna på sådana
  krakar, som inte har någon makt, även om dom dom är kloka och intelligenta.

 15. Vet inte Bengt Storbacka att i spartider så ställer man alltid grupper mot varandra. FAst egentligen så är det inte så då det alltid ska sparas i på vissa saker, medans det finns andra som man aldrig gör några besparingar på. Javisst är det så.
  När hörde vi något om att göra neddragnigar på migranterna? Det är enbart sverigedemokratena som har sådana förslag.

  Politikerna drar in på vård, skola, omsorg, gräsklippning, underhåll av infrastrukturen dras i, sportanläggningar läggs ner osv. Men aldrig att det talas om att kostnaderna för integration ska minska. Örebro har ju lagt 660 000 kr på ett kromat äppleskrutt i vivalla, en satsning för integrationen säger politikerna. Ja det är väl bristen på kromade äppelskrutt som är anledningen till den usla integrationen. Så här ser det ut i varenda kommun, man betalar nästan vad som helst för att du ”kommer integrationen att lösa sig självt”. Så på den här gruppen kommer det aldrig att sparas. Men när jag nu vet att det är många elever som blir utan sitt extrastöd, som faktiskt är livsviktigt för att ens kunna vara ine i ett klassrum så ställer vi grupper mot varandra oavsett vad Bengt Storbacka tror.

  Det är dags att sluta tramsa. Varenda normalbegåvad person ser vad som behöver göras. Så sluta tramsa och arbeta TILLSAMMANS! Det är för mig en gåta hur vuxna människor kan rösta på politiker som beter som som idioter mot människor från andra partier. LÖS problemen, för dom finns i ångder och för varje gång du som politiker kastar skit på andra så gör du det ännu svårare att lösa problemen i samhället. När politker blir mobbare så förstår an vilket samhälle man lever i.

  P.s Jag är inte särskilt förtjust i min granne, han gillar nog inte mig heller. MEN när snön o slasket kommer då hjälps vi åt för att vi BÅDA ska slippa ramla o bryta benen. Vi har koll på varandras hus när vi är bortresta och handlar åt varandra om vi blir sjuka, jag klipper även hans gräsmatta då han inte orkar det längre, men klipper jag inte gräset så kommer området att förfalla o kriminella kommer att leta sig hitåt och tro att ingen bor där. Sånt gör vuxna människor, man arbetar åt samma håll så att det gynnar alla. Och även om jag inte gillar min granne, så skulle jag aldrig kasta en massa verbal skit mot honom(har fått avsmak för det när jag hör vissa politiker som gör det hela tiden S är ett sånt typexempel på verbala skitkastare). Att arbeta tillsammans för att lösa probemen som uppstått har bara en vinnare, nämligen ALLA medborgare!

 16. …förresten så är inte Storbacka en bit bättre…han ställer också grupp mot grupp…landsbygdsbor ställs mot stadsbor…jämlikhet, solidaritet och rättvisa existerar inte längre inom socialdemokratin!

 17. Inget konstigt med Detlofssons uttalande om att stänga Storåskolan och skicka eleverna till Lindesberg…det är ju redan bestämt! Står uttryckligen skrivet i Lokakeffektiviseringsutredningen från 2013 som kommunpolitikerna benhårt följer….

 18. Det är ju svårt att tro att invandringen inte koster mycket pengar,
  när Irja Gustavsson själv säger följande, för några år sedan.

  FAKSIMIL

  Jag kan ta ett exempel när vi i juli fick hit en familj med åtta barn. Det kostar oss över 30000 kronor i månaden, säger Irja Gustavsson till 24i.se

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.