Carl-Jan i Grythyttan

Carl Jan inspirerade publiken

i EVENEMANG/HÄLLEFORS

GRYTHYTTAN. Carl Jan Granqvist fängslade publiken i Grythyttan när han föreläste om upplevelser och sinnesintryck i munhålan på Kokbokens dag. En lektion i hur vin ska drickas och hur ostar ska smaka.

Det var meningen att Carl Jan Granqvist och Lotta Bromé skulle föreläsa och diskutera, men Lotta Bromé hade blivit sjuk och Carl Jan fick klara sig ensam – vilket han såklart gjorde med den äran.

Teori i både vetenskaplig och populärvetenskaplig mening blandat med Carl Jans fantastiska historieberättande – och en del praktik trollband publiken i Grythyttan på lördagsförmiddagen. Som alltid när Granqvist berättar handlar det om en blandning av nyvunnen kunskap och den  lokalhistoria som ligger honom varmt om hjärtat.

Teoridelen gick ut på att förstå sinnes kombination och förhållande till bra och mindre bra råvaror. Hela föreläsningen avslutades nämligen med att publiken fick prova att dricka vin med tre helt olika sorters ostar. Med Carl Jans inlevelserika demonstration syntes många aha-upplevelser bland de som provade.

I samband med föreläsningen delade också kommunalrådet Ritha Sörling ut stipendier.

I Måltidens hus arrangerades en dryckesmässa där whisky med anknytning till Nora stod i centrum. Dels fanns Grythyttan Whisky på plats med sina produkter och dels fanns Bergslagens Destilleris vd Mats Lihnell på plats för den som ville provsmaka.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.