Cecilia Albertsson nytt kommunalråd

i ETTAN/HÄLLEFORS

HÄLLEFORS. Det politiska kaoset i Hällefors fortsätter. Under tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige beslutade man att utse moderaten Cecilia Albertsson som nytt kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande.

Men som vanligt först efter ett kaos som borde ha kunnat undvikas.

Alla känner till den invecklade politiska situationen i Hällefors. Vänsterblocket och högerblocket är båda beroende av Sverigedemokraterna för att kunna skapa en majoritet, men SD gilllar läget och röstar med det block som ligger närmast deras åsikter.

Precis som under tisdagens sammanträde, men då hade redan SD beslutat att inte rösta över huvud taget.

Förslaget till beslut från valberedningen var att moderaten Cecilia Albertsson skulle bli ny ordförande i kommunstyrelsen efter bortgångna Anna-Lena Jernberg (S). Mot detta förslag yrkade socialdemokraten Allan Myrtenberg på att skjuta upp valet av KSO till den 19 september och Sverigedemokraterna yrkade på samma sak. Anledningen var att SD väckt ett frågetecken om det verkligen var möjligt att välja någon som redan satt i presidiet. Om det fanns en teknisk möjlighet att överklaga ett beslut sade SD:s Fredrik Dahlberg att hans parti skulle stå över beslutet.

Paus avlöste paus innan någon kontaktade Sveriges kommuner och regioner och fick svaret att det var helt okej att göra ett nytt val av kommunstyrelsens ordförande.

Val genomfördes och i och med Sverigedemokraternas beslut slutade omröstningen oavgjort – igen – och lotten kommer även framledes att styra politiken i Hällefors. Efter den sista rundan kunde lotten utse Cecilia Albertsson (M) till ny ordförande i kommunstyrelsen och som nytt kommunalråd. Bakbunden och med begränsad makt, men ändå.

Kommunfullmäktiges ordförande Per Karlsson håller upp den vinnande lotten.
Allan Myrtenkvist (S) försökte flytta beslutet till september.
Hårda diskussioner i någon av pauserna.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.