Cecilia Albertsson summerar 2021

i ETTAN/HÄLLEFORS/INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. Moderaten Cecilia Albertsson i Hällefors gör precis som Annalena Järnberg gjorde – hon ger i en debattartikel sin syn på hur 2021 gestaltat sig. Läs Cecilia Albertssons inlägg här.

Min summering över 2021!

Det har varit ett händelserikt år på många plan. Ett år vi alla kommer minnas som året då pandemin gjorde sin framfart, och vi fick lära oss att ställa om allt mer till digitaliseringen. Många blev sjuka, många gick bort och saknaden efter nära och kära var stor. Tänk vad mycket man saknat bara av att kunna ge någon en kram. Vi såg även hur snabbt professionen ställde om för att möte det ökade behovet kopplat till pandemin, vad gjorde vi utan alla dessa eldsjälar? Många inom vård- och omsorg, sjuk- och hälsovården gick in med livet som insats för att vårda de allra sköraste, all heder till er.

Många företag kämpade för överlevnad, många gick i konkurs. Även här ställde man om så gott man kunde, men från regeringens håll kom det ideligen nya direktiv med kort varsel, vilket försvårade för näringslivet att kunna planera och ställa om. Krångliga regelverk som knappt advokater kunde tolka rätt, gjorde företagarna än mer frustrerade. Jag förstår dem.

I Regeringen var det stökigt värre. Två Regeringskriser, varav den senaste rörde budgeten som lades fram av M, KD och SD som vann, varför MP inte önskade sitta kvar i Regeringen. Stadsminister Magdalena Andersson (S), fick då styra i minoritet med en budget lagd av oppositionen (M, KD,SD).

Elpriset steg i höjden. Industrin har länge varnat för att exempelvis nedstängningen av Ringhals var att gå i fel riktning, utan gehör. Elpriserna löpte amok och det rekordhöga bränslepriserna slog hårt mot hushållen/landsbygden/jordbruken/företagarna.

När det gäller arbetslösheten, är Sverige det land i hela EU där arbetslösheten ökat allra mest mellan 2014 och 2019. Sedan kom pandemin, som ökade arbetslösheten i de flesta länder. Men även under pandemin har Sverige varit bland de allra sämsta på att hålla nere arbetslösheten. Under år 2020 var det bara fyra länder i EU som hade en sämre utveckling på arbetsmarknaden än Sverige. Idag är det färre personer som ska finansiera välfärden för fler. Ekvationen går inte ihop.

Kriminaliteten har eskalerat i landet. Brottsförebyggande rådets rapport – ”Dödligt skjutvapenvåld i Sverige och andra europeiska länder” – visar att Sverige ligger i topp när det gäller antal skjutningar. Skjutningar, misshandel, rån/förnedringsrån, våldtäkter och sexuellt våld bidrar till ökad otrygghet för medborgare, och tyvärr har rapportering om det blivit ”vardagsmat”.  

Enligt den nya nationella lägesbilden från polisen har vi nu 61 utsatta områden i Sverige. Utvecklingen går åt fel håll. Vi behöver fler poliser, strängare straff, och jobba mer för att förhindra hedersrelaterat våld. Dessutom behöver vi ta tag i den misslyckade integrationen.

Gällande Regionen så har man misslyckats att leverera lika vård till alla i hela länet, och de som får betala priset är kommuninvånare på landsbygden. Detta gäller främst: Vaccineringen, tänker särskilt på de äldre som får kuska runt i länet för att bli vaccinerade, Regionen kunde gjort mer för er. Folktandvården, förlossningsvården (Karlskoga BB) och akut sjukvård, dessutom att inte förglömma BUP/psykiatrin och de orimligt långa köerna. Den statliga närvaron på landsbygden har minskat och centraliseringen ökat, från A till Ö.

I min kära kommun har det hänt mycket. En rad kostsamma investeringar, tilläggsbudgeteringar (nästan så man får ont i magen). Den ökade otryggheten i kommunen oroar mig, och att dåvarande majoritet (S och V) valde att rösta bort förslag från M gällande trygghetskameror, och trygghetsvärdar, anser jag djupt olyckligt.

Rankingen av näringslivsklimatet släpptes i september. Plats 288 nådde vi 2020, och ligger kvar på denna plats detta år med. Vi har den högsta barnfattigdomen i landet, arbetslösheten är hög, och arbetsmarknadsenheten är den minsta i länet, detta är djupt oroande. Gällande BoAB har det rört på sig. Man sade upp VD med 15 månaders lön + semesterers + soc avgifter, M och C klev av styrelsen, och nyligen hoppade Styrelseordförande för bostadsbolaget (V) av posten. Skilsmässan mellan S och V var ett faktum.

Vi bor i ett bra land, en kommun och region med goda förutsättningar, men det behöver komma till ett nytt politisk styre som vet att prioritera rätt ur kommuninvånares perspektiv. Som ser problemen för vad det är och är villig att jobba för en lösning på det. I Regeringen, i Regionen och i kommun styr S. Jag vill ha en förändring (förbättring) på alla plan. Vill du?

Passar på att önska er alla en riktigt god jul och med förhoppning om ett bättre nytt år 2022!

Cecilia Albertsson (M)

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.