Ceder vill inte ha reservat

i LINDESBERG/MÅNGA HAR LÄST...

Anders_CederLINDESBERG. Kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder (S) skriver i en precis inlämnad motion att han vill att Kyrkberget i Lindesberg förblir en park med benämningen stadspark.

– Vi har aldrig varit för ett reservat, säger Anders Ceder.

Frågan om att göra Kyrkberget till naturreservat har diskuterats flitigt under lång tid, parallellt som planerna på ett reservatsbildande går framåt. Ett bildande av ett reservat innebär ett totalskydd för Kyrkberget, men innebär samtidigt att Lindesbergs kommun avsäger sig beslutsrätten över området.

Kommunfullmäktige tog ett inriktningsbeslut om att göra Kyrkberget till naturreservat för flera år sedan och när det inriktningsbeslutet togs valde Socialdemokraterna att lägga ned sina röster.

– Det är lätt att vara efterklok, säger Anders Ceder. Men vi borde förstås ha drivit fram en votering då.

Att Anders Ceder väljer att motionera i frågan just nu beror på arbetet med att ta fram skötselplaner för området påvisat problem som skulle uppstå om Kyrkberget var ett reservat. Bland annat har det påpekats problem med elförsörjningen då en stor matarkabel går rätt igenom Kyrkberget.

– Ett annat problem som också aktualiserats är att ett reservat också påverkar områdena kring reservatet när det gäller planeringsfrågor, bygglov med mera, säger Ceder.

Anders Ceder tycker det räcker med att behålla Kyrkberget som den park det är idag – om än med en bättre skötsel.

– Jag kan inte förstå varför vi ska ha vildmark ända in i staden, säger han. Vi har redan fina reservat i Kindla och Kloten och nu ska vi väl satsa på skötsel när det gäller Lindesjön runt, strandpromenaden och Loppholmarna.

2 Comments

  1. De flesta av de problem och risker som framförs går att lösa om området görs till reservat genom vad som skrivs i föreskrifterna, t.ex tillgång till ledningar för Linde energi. Men man kan förstås inte bygga höghus och villor på berget.
    Skötseln borde dessutom rimligen vara billigare av ett naturreservat än en stadspark, men det är klart, som det har skötts hittills har det ju inte kostat så mycket, fast det hade väl inte gjort någon skillnad om det var reservat.
    Många av dem som flyttar till Bergslagen och som besöker Bergslagen gör det för naturens skull – vilken natur (förutom hyggen och trädplantager)? Trevligt med fin natur som man kan uppleva till vardags och inte bara under semesterturer någon gång om året – det tillför livslust.

  2. Kyrkberget är ett värdefullt område att spara just för att det ligger så centralt! Det behövs ingen bil om man bor i Lindesberg – man kan ändå få uppleva en härlig natur! En promenad med skolklassen eller dagisgruppen – perfekt på Kyrkberget! En promenad på lunchen eller efter jobbet – tar ner stressen och främjar hälsan! Nästan precis för fyra år sedan, sa Anders Ceder på ett möte m Miljöpartiet att det var klart att vi skulle göra parken Kyrkberget till naturreservat! ” -Det har vi redan bestämt!” Han tror att jag har glömt! Men det har jag inte!

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.