Centern mitten eller höger?

i INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. Att Centern diskuteras flitigt i riksmedia har väl inte undgått någon. Nu kommer partiets idédebatt även på 24i, då Noraordföranden Pia-Maria Johansson skrivit en debattartikel. Mitten eller höger, vad gäller?

/Redaktionen

 

Ingen har väl missat att vi i Centerpartiet (och många andra)just nu diskuterar vårt ideprogram. Diskussionerna pågår både internt och i media. Delar i programmet är oerhört ifrågasatt.  Centerpartiet har varit ett parti som kännetecknas av öppenhet. Det har väl de senaste veckornas debatt visat. Förra året kom Moderaterna med sitt ideprogram, socialdemokraterna med sina riktlinjer, vem visste det?  Vet gemene man ens vad det står i det?

All heder åt Centerpartiets öppenhet.

Centerpartiet har varit ett parti som talat om människan rätt att välja och ekohumanism, där vi väger in ett hållbart tänkande, vi brukar utan att förbruka med en decentraliserad syn på hur ett samhälle ska byggas kombinerat med en humanistisk människosyn, som en självklarhet för de mer utsatta i samhället.

I det förslaget som just nu debatteras har individens ansvar och rättigheter, liksom marknadskrafternas effekter starkt liberaliserats.

Norakretsen har reagerat på programmet och ett par av oss har av den orsaken skapat en facebook grupp ”Centerpartister som reagerat på framtidsbygget” som på mindre än en vecka växte till över 200 medlemmar. Där pågår diskussionerna inom partiet för fullt.

Den 27 januari har vi i Nora årsmöte och kommer från Norakretsen att leverera tillsammans med många andra kretsar ett svar till partistyrelsen kring vilka åsikter vi har om ideprogrammet. Vi hoppas att mötet blir välbesökt. Därefter ska partistyrelsen skriva ett förslag. I mars är det centerns extrastämma och då ska det nya ideprogrammet tas med omskrivningar och justeringar.

Många jag pratar med säger jag bryr mig inte om ”höger” eller ”vänster” det handlar om sakinnehållet. Visst håller jag med, MEN sakinnehållet är förankrat i en ideologi som talar om vilket håll respektive parti vill gå.  Ideologin bland våra partier i Sverige ser olika ut, den som inte förstår det behöver sätta sig in i detta.

Kan bäst symboliseras med två personer som ska flytta, den ena vill till det salta havet på västkusten och den andra till det bräckta vattnet på ostkusten. Landskapet kommer att se olika ut för de båda när de väl nått målet. Resan kommer dock att ta 10 år. Båda kommer på sin resa att mellanlanda på olika platser, som de väljer ut på olika sätt.  Dessa mellanlandningar ska man komma ihåg är just mellanlandningar som visar åt vilket de är på väg, medan ”målet” är längre fram där ideologin bäst beskriver målet.

I mars slår Centerpartiet fast sin ideologi, då avgörs det: Är Centerpartiet ett mittenparti ett med stark decentralisering och ekohumanism som ledord, eller är vi ett högerliberalt parti som ställer individen, friheten och det egna ansvaret i centrum .

Pia-Maria Johansson

F.n ordförande i Norakretsen

4 Comments

  1. ”Back to basic” jag håller med dig om att vi kan bli tydligare, mycket tydligare. Ide programmet är ju ett program som ska beskriva de ideer och den ideologi som partiet står för. Efter att programmet är taget ska ”sakfrågorna” mejslas ut det vill säga hur ska ideerna omsättas till handlingar. Vad som finns i nuvarande förslaget till programmet är att vårt land har olika förutsättningar varför man vill omfördela makten uppifrån och ner så att regioner/kommuner kan ta beslut som är viktiga för utveckling just i det området.Exempelvis kan ju norra delen av vårt land behöva satsa på infrastuktur och byggande med tanke på gruvnäringens intåg.De gröna näringarna finns ju också på landsbygden,som blir viktiga i omställningen vi måste göra med tanke på klimat o miljöfrågan, men visst har du rätt vi kan bli mycket tydligare på många fler punkter. Vi hoppas det finns med i slutprodukten.

  2. Jag tycker det är synd att centerpartiet inte längre är tydliga med om de är ett parti som vill satsa på glesbygden. I rikspolitiken är det mycket otydligt. Jag är övertygad om att framtiden finns på landsbygden. Vad finns i idéprogrammet om detta?

  3. Vad är Centern? Mitten eller höger eller nåt annat. Och ideologi? Centern? För mig känns diskussionen om framtiden onödig. Efter valet nästa år finns väl inte ens bondepartiet kvar.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.