Centerpartister vill ha kvar nattakut

INSÄNDARE/DEBATT. Norra länets tunga centerpartister Jonas Kleber, Mathz Eriksson, Lars-Göran Zetterlund och Christer Gustavsson skriver i en debattartikel att Centerpartiet måste agera för att bibehålla en fungerande sjukvård 24 timmar per dygn. Läs debattinlägget här.

Akuten på Lindesbergs lasarett står inför en förändring när det gäller bemanning nattetid

Beslutet har fattats i hälso- och sjukvårdsnämnden i september 2019 som en av flera åtgärder för att få en budget i balans. Att beslutet skulle påverka jouren inom kirurgi var vi alla medvetna om. Den så kallade bakjouren skulle upphöra, vilket innebär att mellan 20 och 30 operationer per år, nattetid, skulle få utföras på andra sjukhus.

I ett pressmeddelande från Region Örebro län den 13 mars 2020 står att ”primärjouren för opererande discipliner reduceras i Lindesberg”. Primärjouren var för oss ett nytt begrepp. Är det läkaren som ligger hemma och svarar i telefon om det måste opereras? Nej, till skillnad mot bakjouren, är primärjouren den läkare med kirurgisk kompetens som finns på sjukhuset nattetid. Den vi träffar på kvällen eller natten när vi skadat oss och måste sy några stygn. Primärjouren verkar inte bara på akuten nattetid, utan på i princip hela lasarettet, där behov finns. Till exempel på intensivvården och avdelningar med nyligen opererade patienter.

Vad primärjouren gör har beskrivits i flera insändare, både av nuvarande och före detta medarbetare på sjukhuset samt av det lokala näringslivet.

Detta gör att ingreppen för primärjouren är betydligt fler än de mellan 20 och 30 operationer som vi från Centerpartiet ansåg rimliga att hitta en annan lösning för.

Primärjouren utför, enligt vad vi erfar, mindre kirurgiska ingrepp flera gånger per natt. Förvaltningen har med andra ord presenterat åtgärder för att genomföra beslutet från 2019 om en budget i balans, som går bortom det vi anser att det finns ett politiskt mandat för.

Vi vill påstå att beslutet kommer medföra kraftiga nedskärningar av akuten vid Lindesbergs lasarett.

För Centerpartiet är det självklart att ha en fungerande sjukvård dygnet runt, i hela länet. För boende, företag och andra aktörer i norra länsdelen är det synonymt med att ha kvar den verksamhet som motsvarar det som primärjouren gör i dag. Att ”reducera primärjouren för opererande discipliner” nattetid på Lindesbergs lasarett äventyrar både patientsäkerhet och ökar trycket på ambulanstransport. Blir det verkligen en besparing?

Centerpartiet måste agera för att ta tillbaka frågan politiskt, annars riskerar vi att vårdkvaliteten försämras.

Vi anser att Lindesbergs lasarett skall bibehålla den primärjoursverksamhet som finns i dag.

Centerpartiet Norra länet

Jonas Kleber, Mathz Eriksson, Christer Gustavsson, Lars-Göran Zetterlund.

1 Comment

 1. Klart att nattakuten skall finnas kvar !

  Om du blir påkörd av en knarkare/fyllo, på ”risk 50”, skall du transporteras på
  samma väg, till ett ställe där det är kö av påskjutna och knivade.

  Lindesberg bör vara ett ställe, där innevånarna i lugn och ro kan få hjälp, vid ex
  en stroke, eller när benen inte höll i trappen.

  Knarkarna, skall köras till Örebro och samtidigt får poliserna möjlighet att klämma dom på ”kulorna”, var dom fick skiten ifrån

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.