Jonas Cederulf

Cerderulfs krönika ”Jag är en rädd 36-åring.”

 Enligt SIFO:s senaste väljarundersökning har Sverigedemokraterna sympati hos över 7% av landets väljare. Jag förstår så väl att det i många fall handlar om att visa missnöje, och då kan sympatier hos det mest extrema vara det som känns mest lämpligt. Frågan för statsvetarna är således; vad har hänt för att det ska kunna gå såhär långt? För oss andra amatörer är frågan minst lika intressant. Mobbing-tv har blivit så vanligt att vi rycker på axlarna åt det. Orkar inte bry oss. Dottern hemma undrar varför de är så taskiga mot tjejen som sjunger så fint. Juryn säger ”du är usel, dörren är där”. Att ge sig på att försöka förklara detta för sexåringen är inte lätt. Skulle vilja ha en manual från samtliga jurysar och mobbare. Politiken som förts de senaste åren handlar till viss del om att invånarna ska lära sig att slicka uppåt och sparka ner. Det är således okej att bli en mobbare. Var stark! Arbeta! Bli entreprenör! Slå dig fram! Jag är rädd.

Rött kort innebär utvisning och avstängning. Så är det i fotbollens värld. Armbåga någon i ansiktet – utvisning. Sparka på en som ligger – utvisning. Uttrycka sig högljutt nedsättande och kränkande – utvisning. Alldeles oavsett etnisk bakgrund. Är UEFA de sista humanisterna? Knappast. Det finns i oss. Samtliga. Det är bara det att de starka ibland inte kan identifiera sig med hur det är att vara svag. Plus att vi har alldeles för mycket utanförskap i samhället. Jag respekterar alla åsikter så länge det finns en rimlig argumentation bakom. Fotbollens regler är solklara. Tro det eller ej, men jag gillar det.

Ingenting vi gör är opolitiskt. Det är min syn på saken. Allt vi gör kan kopplas till politik. Samtidigt finns det inga värre ämnen att diskutera än politik och religion. Det kan vara för känsligt. Samt att det ofta leder till lite spänd stämning. Därför kan detta vara den enda text undertecknad skriver som till viss del är politisk.

Det är folket som bygger landet. Folket är de enda som kan det. Ulf Lundells ord ur sången ”Folket bygger landet”. Han må vara en gammal bitter kuf i mångas ögon. Men såhär till vintermörkret passar en del texter bra, för att gjuta mod och hopp i mänskligheten. ”Gå ut och var glad din jävel. Gå ut och var vacker och stolt hela vintern. Gå fort och le genom shoppingcentren, du kan om du vill…”

Jag har inte stärkt mina aktier som tippare. Själv skulle jag blivit fly förbannad om jag följt mina tips. Men – plötsligt händer det säkert. Återigen ett Lundellskt citat; ”På gatorna står folk och tuggar korv och tippar fel..”. Därför blir det dagens tre låttips från mig. För att lätta upp eller sänka lördagsstämningen. 3 låtar av Stefan Sundström. ”Alla ska i jorden”. Sedan ”Den döende yuppien”(obs åldersgräns 18 år). Avsluta med ”Babyland”. Den sista för alla jag känner som precis blivit farsa. Eller morsa.

Vi hörs nästa vecka. Det är lika säkert som att ordet ZOO dyker upp i din nästa Wordfeud-fight. Var rädda om er! Jag är rädd.

3 Comments

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.