Politikerna Tom Rymoen och Elisabeth Hoikkala lyssnar på Johnny Lundgren.

Clowner skapar glädje i äldreomsorgen

i HÄLLEFORS B/NORA/Okategoriserade
Politikerna Tom Rymoen och Elisabeth Hoikkala lyssnar på Johnny Lundgren.
Politikerna Tom Rymoen och Elisabeth Hoikkala lyssnar på Johnny Lundgren.

NORA. Johnny Lundgren har varit clown sedan 1985, men aldrig tidigare har han agerat för äldre som han gör nu. Nora kommun är nämligen en av kommunerna som låter clowner sprida glädje på Hagby Ängar och Tullbacken.

– Jag har aldrig jobbat i de här miljöerna och jag förstår inte varför, säger Johnny Lundgren. Man får en helt ny bild av av det som kanske tidigare varit fördomar.

Tullbacken enhetschef Linda Vikström pratade väl om aktiviteten med clowner.
Tullbacken enhetschef Linda Viberg pratade väl om aktiviteten med clowner.

Projektet, som pågår över hela landet och som sponsras av Postkodlotteriet, går alltså ut på att Johnny, tillsammans med kollegan Mats, gör en miniföreställning ute på äldreboenden och där dementa människor utgör en del av publiken. Det handlar inte om några stora föreställningar med mycket smink och rekvisita, utan snarare tvärtom-små uttrycksmedel, musik och en äkta närhet till en publik som kanske består av tio personer.

– Jag har hållit på i tre veckor nu och jag gillar det, säger Johnny. Clownen passar bra eftersom han är oberäknelig. Man kan komma lite nära utan att det gör något.

När 24i gästar en föreställning på Hagby Ängar i Nora är det enkelt att se hur uppskattad föreställningen är. De äldre sjunger med, påhejade av Johnny, och vardagen blir med ens ljusare.

Socialförvaltning sade alltså ja när frågan kom och kommunalrådet Tom Rymoen är nöjd när han ser hur positivt clownerna tas emot.

– Det här kom som ett brev på posten, säger Rymoen. Kan vi ta in hjälp utifrån för att berika för de äldre är det ju väldigt positivt. Bemötandet har ju varit väldigt bra.

Premiären i Nora ägde rum på Tullbackagården för ett par veckor sedan och enhetschefen Linda Viberg är väldigt positiv.

– Vi reagerade på att många var väldigt engagerade, säger hon. Personalen såg att det här gav otroligt mycket och personer som aldrig reser sig upp stod upp och var med i föreställningen. Alla som var med var aktiva.

För Johnny Lundgren och kollegan Mats har äventyret bara börjat.

– Vi har gått in i det här utan att förbereda oss alltför mycket. Vi vill skapa ett arbetssätt tillsammans med de vi träffar.

– Ju närmare man är, desta enklare är det att få kontakt.

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.