Henrik Arenvang, kommunchef, Madde Gustavsson, socialchef, Jessica Öhlund, verksamhetschef vård och omsorg och Thomas Lindberg, barn- och utbildningschef.

Coronaviruset tar upp all tid

LINDESBERG. Coronavirusets framfart fortsätter i snabb takt. I Lindesberg tvingas man tillfälligt stänga en grundskola och smittade personer finns på ett av kommunens särskilda boenden och bland hemtjänstens brukare.

-I det läge vi befinner oss i vill jag främst tacka personalen, sade socialchefen Madde Gustavsson på en presskonferens på fredagseftermiddagen. Personalen gör ett fantastiskt arbete utifrån den situation vi har idag.

Lindesbergs kommun har, precis som de flesta kommuner, några övergripande målbilder under den rådande Corona-situationen. Dels ska man hålla igång förskolor, fritidshem och grundskolor och dels ska man ta sig igenom pandemin med bibehållen kvalitet i vård- och omsorgsverksamheterna.

Personalmässigt har man det tuffast inom skolans verksamheter och från måndag stänger man Stadsskogsskolan fram till dess påsklovet är över.

-Vi har haft ett tufft läge under två och en halv vecka på Stadsskogsskolan, säger skolchefen Thomas Lindberg. Vi har försökt att låna in personal, men med upp emot 50 procent sjukskrivna klarar vi det inte. Nu blir det fjärr- och distansundervisning från måndag till torsdag och jag hoppas att vi kan vara en vanlig skola efter påsklovet. I övriga grundskolor kommer vi att klara undervisningen fram till påsklovet.

Inom vård och omsorgen har man redan stängt ned ett antal verksamheter och besöksförbud råder på samtliga äldreboenden. Från och med lördag råder även besöksförbud på samtliga LSS-boenden. Man planerar att öppna en Covid-19-enhet, eventuellt i nuvarande Björkstugan, där brukare som bor hemma ska kunna placeras om de insjuknar.

Ett 100-tal av 800 personal inom socialförvaltningen är för närvarande sjukskrivna.

-Det har varit ett konstant tal sedan en tid, säger socialchefen Madde Gustavsson. Vi har alltid chefer i beredskap om något skulle hända och vad gäller skyddsutrustning så finns det och omfördelas hela tiden.

Det som oroar är att det finns Coronasmittade patienter i verksamheterna.

-Inom särskilt boende har vi några fall av konstaterad smitta, säger Gustavsson. Direktiven är att dessa ska stanna kvar på sitt boende och vårdas där. Det finns även ett fall av konstaterad smitta bland brukarna av de som har hemtjänst.

-För hemtjänstpersonalen finns ett speciellt kit att använda när man träffar på brukare som uppvisar symptom, säger Jessica Öhlund, verksamhetschef inom vård och omsorg. Då får man gå ut till bilen och sätta på sig skydd innan man gör något.

Ett antal medarbetare har testats för Covid-19, men ännu har ingen personal visat sig ha Corona.

1 Comment

  1. Har det gjorts någon smittspårning på äldreboendet i Lindesberg och i hemtjänsten ?
    Det måste vara av stor betydelse i sammanhanget eftersom fler insjuknar !
    Boendet har ju varit stängt för besök en längre tid ! I hemtjänsten måste ju pensionären veta vem som haft den objudna gästen med sig .
    Hur ska man kunna vårda dödssjuka personer på boendet utan medicinsk utrustning och hur ska ännu mer smittspridning kunna undvikas ? Kommer det finnas skyddsutrustning för personal som ska ge vård i livets slut ? Vilken medicinsk utrustning kommer att installeras på Björkstugan ? Björkstugan ligger i ett hyreshus på Hagabergsområdet i Lindesberg och har plats för sju gäster per dygn !
    Är det här ett lämpligt förvar för dödssjuka gamla ? Ska dom verkligen tvingas till denna förnedring utan riktig vård bara för de inte längre kan stå till arbetsmarknadens förfogande på grund av ålder.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.