Kan curling vara en sport för dig? Testa! Här ser vi Mats Sharnke praktisera det som kallas "köttbulle-stilen", Mattias Johansson med ett specialstöd istället för borste och utbildaren Patrik Klockare.

Curling – kan det vara vintersporten?

i ETTAN/LINDESBERG/Okategoriserade/SPORT

LINDESBERG. Många har en sommarsport som görs verksam flera gånger i veckan. Det kan handla om golf, padel, promenader eller egentligen vad som helst. Men vad gör vi under våra vintermånader?

24i har provat på curling och kanske kan det vara något för många att testa.

Jag har många gånger i livet uttryckt mig tveksamt om curling. Fyra herrar, eller damer, glider iväg stenar på en skrovlig is under flera timmar och de som kommer närmast en målcirkel (som i pilkastning) vinner. Några spelare fungerar som sopare och några som prickskyttar.

Men plötsligt blev curling allvar. Curlaren, golfaren och elektrikern Patrik Klockare hörde av sig och undrade om jag inte skulle hänga på en nybörjarkurs som skulle vara färdig före jul. Jag spelar golf med Patrik då och då och jag kände att jag nog måste hänga på för att inte framstå som en gubbe som bara rör mig under sommarmånaderna (vilket i och för sig är sant).

Sagt och gjort. Jag anmälde mig och golfvännerna Mattias Scharnke och Mattias Schough och sista onsdagen i november infann vi oss i den nya, fina curlinghallen intill Lindehov i Lindesberg för att visa hur en sten ska sopas.

Riktigt så blev det inte. Curling visade sig vara betydligt svårare än vad jag trodde. Klockare utrustade oss med hjälmar och ett glidskydd på den vänstra foten, men glidskyddet var som att sätta på sig en halva whisky (efter intagandet) och höll man inte glidfoten rakt under mitten av kroppen så stöp man som en påskjuten gris.

Isen i curling är dessutom väldigt speciell. Man har en slät och fin yta som man sedan gör kullrig och det är alltså på ovansidan av dessa kullar man spelar.

-Det är alltså väldigt lite friktion, förklarar Patrik Klockare. Men stenen curlar (skruvar) alltid om den inte slås väldigt hårt.

Jag tog det där till mig. Finliret verkade inte vara riktigt min grej, men sprängningar kunde kanske vara något för mig. De flesta av mina stenar gick nämligen rakt igenom boet (piltavlan man siktar på, ni vet) och dunsade in i baksargen. Om jag hade tur med siktandet tog min sten med sig någon av motståndarnas stenar ut i intet.

Synen på curling ändrades dock ganska snabbt. Redan under nybörjarkursens andra lektion började det likna nåt. Vi tränade fart på stenarna och prickskytte med desamma och faktiskt gick det bättre än vad jag kunnat ana. När vi började hitta både fart och sikte blev curling något roligt. Mattias Johansson på Hemköp i Lindesberg var en av deltagarna och han visade stor färdighet i att nästan alltid få iväg stenen med samma hastighet – imponerande.

De som tävlar i curling är otroligt noggranna med hastigheten. På sina kvastar, de man sopar med, har de klockor där de mäter utgångshastigheten på stenarna och beroende på i vilken curlinghall de är försöker de hitta en hastighet som fungerar.

För oss i nybörjargruppen var det inte lika raffinerat, men alla kände förstås om en sten var för hård eller för lös. Redan efter två lektioner med Patrik åkte man och googlade på allt man undrade över för att bli bättre.

Det blir nog ingen tävlingskarriär för mig, men synen på curling kommer att vara en annan i framtiden. Curling är en sport som alla andra, och dessutom både svår och svårbemästrad. Dessutom är curling väldigt rolig.

Ni som tycker att ni borde prova på curling – jag hejar på. Hör av er till Patrik Klockare på 073-719 76 66 och jag tror att ni är curlare inom någon månad och Patrik är den bästa guide ni kan önska er. Vill någon spela så finns jag här. Ni vet hur att få tag på mig.

Tomas Källberg

Stenarna får maximalt väga 19,96 kilo.

FAKTA

Curling spelas på en 42 meter lång isbana och i varje ände finns ett bo där man ska försöka placera de 20 kilo tunga stenarna. Tävlandet sker mellan två fymannalag och det handlar om att placera stenarna bättre än motståndarlaget. En match spelas i tio omgångar där varje omgång innehåller åtta stenar per lag.

Borsten som används i curling är inte vilken piassavakvast som helst. Curlingsopen har en syntetisk dyna som man polerar isen med.

Skorna som en curlingspelare använder är inga skor man tar på sig till fest. Den ena skon har en glidyta och den andra en sula av rågummi som ger fäste. Skorna är inte vackra men fungerar för ändamålet. Man kan också dra en glidsula över vanliga träningsskor.

ORDLISTA

Dragning – När en sten läggs in i boet

Take-out – När en sten slås ut ur boet

Frysa – Att lägga en sten precis intill en annan i boet

Port – Utrymmet mellan två stenar i boet

Tee – Mitten av boet

Skipper – Ett lags kapten

Bränd sten – en sten som blir ogiltig om en borste nuddat den vid sopning

Hogglinje – En röd linje framför boet som stenen måste passera för att vara i spel och som används när stenarna spelas som den linje som inte får passeras utan att stenen släppts

Gå in på Lindesbergs CK för mer information:

https://www.lindecurling.se/

En stilstudie på talangen Mattias Johansson under nybörjarkursen.
Mattias Schough fick bra fart på stenarna under nybörjarkursen.
Under stenarna finns ett nästan osynligt spår infräst som ska påverka stenarnas curl (skruv).

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.