De drabbade har fått nog

i LINDESBERG

LINDESBERG. Nu blir översvämningarna i Lindesberg en politisk fråga. Många av de drabbade fastighetsägarna i Lindesberg gå nu samman i en gemensam aktion.

– Vem äger frågan inom kommunen, sade Linda Tellin på kommunfullmäktiges sammanträde på tisdagen. Vi som drabbas blir rundskickade överallt.

Enligt Linda Tellin handlar det om minst 100 hushåll som drabbas hårt varje gång det regnar kraftigt i Lindesberg. Själv fick hon 8000 liter vatten in i källaren och är nu en av de som startat en facebookgrupp för ett gemensamt agerade.

Någonting är fel när mängder av fastigheter vattenfylls så snart det regnar lite mer än vanligt. Skadorna har blivit stora både efter skyfallet 2011 och efter regnet i somras. De fastighetsägare som nu agerar tillsammans för att få någon att ta ansvaret vill nu ha svar och därför deltog man, genom Linda Tellin, på kommunfullmäktiges sammanträde.

– Problemet är bortbyggt, sade kommunen tidigare, sade Tellin i talarstolen. Men problemet finns kvar så fort det regnar mer än 30 millimeter.

Kommunfullmäktiges ordförande Bengt Storback (S) avbröt Tellin och menade att hon bara skulle få ställa frågor, och Tellin fick aldrig chansen att beskriva verkligheten för de som drabbas.

Och att det handlar om stora summor pengar för privatpersoner, kommunen och försäkringsbolag, förstår alla.

– Själv fick mitt försäkringsbolag ersätta mig med knappt 60000 kronor förra året och med 100 drabbade kan var och en räkna själv, sade Tellin.

-Jag vill ha svar på vem vi som är drabbade ska prata med i kommun, vem som äger frågan, sade hon efter mötet. Jag är besviken över att jag inte fick läsa upp det A4-ark jag hade tänkt då det här är verkligheten för många i Lindesberg. Jag var ju inte där för att prata politik.

 

6 Comments

 1. En bidragande orsak skulle kanske kunna vara de stora ytor som asfalterats senaste åren t ex industriområdet vid smörgåsfabriken med omnejd samt dragracingbanan. Där samlas enorma mängder vatten vid skyfall som förr togs upp av marken men som nu antagligen ska passera ner via rörsystemen på Brodalen vilka förstås inte är dimensionerade för detta. Har också varit drabbad ett par gånger då gatubrunnarna forsar över och vattnet rinner in mot huset istället (Sköndalsomr). Som att försöka tömma ett badkar genom ett sugrör avsett för ett vattenglas.

 2. menar du att det inte skulle finnas några dagvattenbrunnar på kommunal mark? Vad är det då som Nora buss åker runt och tömmer/spolar ute i gatan?

 3. och trots vetskapen om dessa skyldigheter så åtgärdar man inte felen. 20 min arbete med sågen och ett nytt utkast på stuprören.

 4. Erik, tro mig att vi fastighetsägare är noga upplysta vilka skyldigheter vi har!
  Omkopplingar, spolningar, backventiler, asfaltsvingar…vi har nog provat allt.
  Trots detta har vi fortfarande översvämningar där vi själva inte kan påverka hur mycket vatten vi får in. Bl.a. saknas det helt dagvattenbrunnar på kommunal mark runt om här i Linde.
  Nu vill vi gärna veta vilka rättigheter vi har!

 5. Om alla fastighetsägare
  a. låtit bli att koppla på sina dag/takvatten ledningar på kommunens nät

  b. Sett till att spola sina servisledningar och suga sina dagvattenbrunnar

  så hade nog en majoritet av problemen inte uppstått. Lätt att skylla på kommun i stället för att rätta till sina egna brister.

 6. Varför skulle någon i Lindesbergs kommuns ledning bry sig? Fick dom vatten i sin källare? Minskade deras lön eller pension? Kommunledningen har fullt upp med att sko sig själva och mörka alla misstag. Liknar korruption men på ett annat sätt.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.