Debatt: Åtta år är inte skyndsamt

i ETTAN/HÄLLEFORS/INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. Moderaterna Cecilia Albertsson och Christer Olsson reagerar kraftigt på att återöppnandet av förlossningen på Karlskoga lasarett kommer att ta åtta år. De båda moderaterna tycker inte detta kan anses som skyndsamt. Läs debattinlägget här.

Ignorant av ledning och styrande politiker

Trodde det stod fel när vi såg att efter reviderad tidsplan så påtalades det att återöppning av förlossningen i Karlskoga inte kan ske förrän år 2029 och att det kommer kosta runt 50 mkr/år. Enligt politiskt beslut skulle det vara en ”skyndsam återöppning”. Att det ska ta 8 år innan man kan öppna är INTE skyndsamt!

Det är ignorant av ledning och styrande politiker, som enligt oss förhalar processen, att inte lyssna på vare sig politiken, kommuninvånarna eller medarbetarna, som kämpat som skrutt för att kunna ha BB i Karlskoga kvar.

I juni 2019 demonstrerade över 5000 personer emot stängningen av Karlskoga BB. Beslutet var upprörande för många och innebar allvarliga konsekvenser i många aspekter. Dels för blivande mammor inom upptagningsområdet, personalen på sjukhusets förlossningsverksamhet, och på sikt, sjukhusets framtid vara/icke vara.

Moderaterna har varit drivande i denna fråga, både i regionen, och i kommunerna och över länsgränserna, ända sedan beslutet togs om stängning. Demonstrationer, interpellationer, debatter och insändare har avverkats under årens gång. Man har även från Moderaternas håll kommit med förslag på lösningar och prioriteringar för att kunna möjliggöra en återöppning.

Många människor från hela Örebro län och delar av Värmlands län har tidigare valt att åka till Karlskoga BB för att föda barn. Förlossningskliniken i Karlskoga förlöste årligen runt 700 barn (två per dygn). Av dessa kom enligt statistik 100 – 130 mammor från Värmland (östra Värmland, Filipstad, Storfors och Kristinehamn).

Förlossningsverksamheten är idag koncentrerad till Örebro. För Örebros del resulterar det i mycket högre tryck då fler kvinnor ska föda på ännu färre vårdplatser. Det skapar inte heller en god arbetsmiljö för vårdens medarbetare. När det inte finns plats skickas par ut på vägarna och vidare till andra städer. DET kan knappast anses som en trygg och patientsäker vård!

Region Örebro län har erhållit statliga medel vilka är öronmärkta för förlossningsvården – 129 mkr totalt 2018 – 2022 och ytterligare medel är att vänta framöver. Vilka prioriteringar gör man?

6 år i rad har det varit sommarstängt på Karlskoga BB. Innan valet 2018 sa Regionråd samt Regionstyrelsens ordförande Andreas Svahn (S) att verksamhet skulle bedrivas både i Örebro och Karlskoga! Vad hände med det löftet? Ha det i åtanke kära väljare när ni går för att rösta 2022.

Cecilia Albertsson (M), Örebro län

Christer Olsson (M), Värmlands län

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.