Debatt: Barnens behov i första rummet

INSÄNDARE/DEBATT. Miljöpartisten Jan Larsson i Nora ifrågasätter hur de styrande politikerna i Nora tar sig an visionen om 13000 invånare år 2030. Larsson menar att man sänder fel signaler genom att lägga ned förskolor. Läs Jan Larssons debattinlägg här.

Tvivlar majoriteten på Noras framtid?

Om Nora ska kunna växa kan inte kommunen lägga ned förskolor. Ändå är det precis det som den styrande majoriteten väljer att göra i strid mot sina egna visioner.

Kommunen har ett övergripande mål om att Nora ska ha 13 000 invånare runt år 2030. Fram till idag har egentligen inga konkreta steg tagits för att kommunen ska nå visionen. Kommunstyrelsens ordförande, Tom Rymoen, har uttryckt att det är ett högt ställt mål. Vi håller med men det blir ju inte lättare om man inte gör något proaktivt för att nå det. Visserligen händer en hel del i Nora men det är inte tack vare, utan trots, politiken som förs.

En gammal sanning är att en kommun som vill vara attraktiv för inflyttare, måste kunna erbjuda bra förskola, skola och ett brett utbud av fritid och kultur. I Nora har vi länge kunna skryta med en fantastisk skola och ett omtalat kulturliv. Och många talar fortfarande om Nora Nitro BS. Detta har också gällt förskolan, men nu finns det djupa sprickor i den fasaden. Soltunets förskola och den pedagogiska omsorgen i Solkatten är tydliga exempel på att framtidsvisionen och dagens verklighet inte hänger ihop. Politiken, som de styrande driver igenom, går helt enkelt stick i stäv med målet om fler bosatta i kommunen.

En kommun kan givetvis lägga ner en förskola på grund av bristfälliga lokaler eller av särskilda pedagogiska skäl. Men då måste den bygga nytt innan den gamla förskolan stänger. Vi förstår majoritetens idé om att föra samman förskoleavdelningar till storförskolor, även om vi i Miljöpartiet inte delar den uppfattningen. Men ännu har inga beslut tagits, så att man ser några grävskopor och byggjobbare som bygger den nya storförskolan. Trots det ska småbarnen på Soltunet skickas iväg om några månader. 

Miljöpartiet har hört sig för med flera mäklare och även noterat var det byggs nya villor. Undersökningen visar att det just nu finns 14 lediga villor till salu som passar barnfamiljer och att det byggs flertalet nya större bostäder på exempelvis Lejonbacken, vilka ännu inte är inflyttningsklara. Om alla dessa villor kommer att bebos av barnfamiljer, vet vi inte med säkerhet ännu, men det är högst troligt. De kommande barnen finns inte i någon barnomsorgskö ännu, men erfarenheten säger att till hösten ökar alltid kön till barnomsorgsplatser.

Tvivlar majoriteten på Noras framtid? Man kan konstatera att avsikten att stänga ned både Soltunet och Solkatten är ett stort steg bort från den vision som finns om en blomstrande kommun som attraherar nya inflyttare. Miljöpartiet tvivlar dock inte. Vi kommer alltid att ställa barnens behov i första rummet – för vi tror på Noras framtid nu och i morgon.

Jan Larsson MP Nora

2 Comments

 1. Det jag saknar, är Nora kommuns marknadsföringsdirektörs kommentarer.

  Han är ju den som skall marknadsföra det här paketet och sälja in Noras alla
  fördelar till ev hugade nyinflyttare.

  Med det jobbet bör han ha en rejäl reträtt säkrad

 2. Det där med fritid tycks dom ha glömt i kommunen sen Tom Rymoen tog över rodret.
  Han lägger ner något som så många har använt i flera år och invånarnas välmående struntar han i. I vintras hade det varit kanon att ha en isbana med tanke på pandemin. Man hoppas att prestigen avtar och han kommer till sans och öppnar upp för en konstisbana och även konstgräsbana. Det skulle uppskattas av SÅ många.
  Tänk alla förskolor och skolor som kan tillbringa mycket tid där.
  Sen kan man starta upp bandyn igen. Det finns faktiskt intresse att spela bandy i Nora fast några inte tror det.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.