Debatt: Besvärande frågor för församlingen i Nora

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg redogör signaturen ”Kyrkobesökare med musikintresse” mycket sakligt för den infekterade striden i Nora Bergslagsförsamling. Skribenten ifrågasätter också hur S-politikern Jan-Åke Wildhammar väljer att ta chefens parti och inte den anställdes. Läs debattinlägget här.

Nora Bergslagsförsamling – det räcker nu

Musik i Nora kyrka

Mina sparade programblad visar ett mångårigt och imponerande konsertutbud i Nora kyrka. Utöver körsång med barn, ungdomar och vuxna på gudstjänster och konserter samt Lunchorgel, presenteras ca 35 konserter per år med svenska och internationella solister/ensembler i toppklass. Ofta fullsatt med långväga besökare som gynnar turistnäringen och ger fin reklam för Nora. Exempelvis den 90 musiker stora London Youth Symphony. Orkesterns Sverigeturné, tillsammans med Håkan Hagegård, var i Nora, Västerås Domkyrka och Kungsträdgården i Stockholm. 

Att de väljer att framträda i lilla Nora beror säkert på kyrkans välorganiserade musikverksamhet samt en stor och musikintresserad publik. Men nu har tydligen ”Den anställde” (Hen), med anknytning till ovan, helt obegripligt avskedats. Via nätet, tidningsartiklar etc, hittar jag följande:

Wikipedia fakta, urval

Hen tog examen efter bl a fem år på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Därefter har Hen vigt sitt liv till arbete inom Svenska Kyrkan. Wikipedia anger 12 olika utmärkelser. Exempel:

* Sparbankstiftelsen Bergslagens Stipendium 2008

* Årets Yrkeskvinna i Örebro Län 2012

* Årets Körledare 2016. Är Sveriges högsta utmärkelse inom den yrkesrollen. Prissumma 50 000 kr.

* Förtroendeuppdrag inom Västerås Stift de senaste 20 åren. Gäller bl a konsertplanering samt musikinslag i gudstjänster.

– Uppdraget i Västerås Stift innebär samarbete med kollegor och präster inom Svenska Kyrkan.

– Enligt statuterna utses innehavaren av detta uppdrag av en kommitté och väljs på två år. Det betyder att Hen har blivit omvald 10 gånger av Västerås Stift.

Jag tycker att ovan listad realitet, skickar besvärande frågor till Nora Bergslagsförsamling.

”De Fyras Gäng” och Arbetsmiljöverket

Delegationsordningen visar att huvudansvaret för Hens avskedande ligger hos fyra personer. Utöver kyrkoherde Britta Landin finns tre politiker: Jan-Åke Wildhammar (S), Peter Bernövall (Posk) och Ida Andersson Wedberg (-). Angivet skäl för avsked påstods vara Corona-relaterat, men Lärarförbundets genomgång visar att detta saknar grund. 

Gudstjänsterna i Nora kyrka känns helt okey, jag har inget att anmärka på Britta Landins roll där. Hon har även fått Lydiapriset vilket ska noteras. Detta pris delas ut av stiftet varje år till prästvigd kvinna, för arbete med unga.

Artiklar i NA beskriver mångåriga problem inom Nora Bergslagsförsamling. Arbetsmiljöverket har granskat brister i arbetsmiljön, pågående konflikter och kränkande särbehandling. Verkligen ingen bra reklam för Nora.

Avskedandet av en kompetent medarbetare kan dessutom bli dyrbart för församlingen.

Ryggrad och kristen etik, rättvisa och solidaritet – någon?

De tre valda politikerna ska representera sina väljare men verkar favorisera samarbete med kyrkoherden. Att Jan-Åke Wildhammar som vald (S)-politiker tydligen tar chefens sida i stället för att stödja den anställde, är det exempel på en ny inriktning för (S) i Nora?

Nåväl, i höst är det kyrkoval. Kanske kan det ge nya möjligheter.

Kyrkobesökare med musikintresse

11 Comments

 1. Det här liknar historiskt sett, Noras storhetstid under Nazismen !

  Trakasserier förtal. Ser ut att vara ättlingar till ”mustaschgubbar” eller dom med
  slidkniven löst i livremmen.
  I Nora levde en del gott på de här kontakterna och drömmarna är kvar att fortsätta
  men en del yngre börjar ifrågasätta den sk ”ledningen”.

  Kanske tvingas dom ut ur den kommunala ”bunkern”när det börjar lukta svett.

 2. Kan det i grund och botten handla om ren och skär avundsjuka?
  Den ena fyller kyrkan gång på gång, är populär och har ett stort nätverk.
  Medans den andra knappt fyller ett par bänkrader en gång i veckan.
  Kan det vara så att Lunchorgeln har mer beökare än söndagens gudstjänst?

  Men sen kan man fråga sig varför politiker ens ska vara med och styra i en kyrka, men vid närmare eftertanke så förstår jag att allt handlar om maktfullkomlighet och där skiljer sig inte kyrkan och politiker nämnvärt. Det handlar om att kunna se ner på sina ”underståtar”,vi kyrkliga och politiker är ju trots allt lite bättre än pöbeln är deras mantra.
  Religion är så vackert…eller är det enbart fyllt med konflikter?

 3. Önskar att det fanns mer en församlingsmedlem skulle kunna göra för att påverka att liknande situationer inte ska behöva uppstå igen.

  I nuläget finns iallafall minst två val för en att kunna påverka; det ena är att gå ur svenska kyrkan och det andra lägga en röst i kyrkovalet i höst.

  För att bilda mig en uppfattning hur jag ska agera med mina två val behöver jag förstå om de tre nämnda personerna i arbetsutskottet agerat på eget bevåg eller om de har stöd från sina partier/grupper.

  Inför valet har jag även några frågor till de personer, politiska partier och olika grupper som kan bli valda till beslutande poster i Nora bergslagsförsamling:

  -Vilka partier/grupper/ står bakom avskedet?
  -Vilka partier/grupper anser att det här personalärendet hanterats korrekt?
  -Vilka partier/grupper vill arbeta för att sånna här situationer inte uppstår igen? -Vilka partier/grupper är villiga att arbeta för bättre kommunikation, större öppenhet och mer transparens från kyrkans sida?

  Det är ju några månader kvar till valet och jag hoppas att det framkommer tydligt vilka som står för vad innan dess.

  / Elisabeth

 4. Absolute power corrupts absolutely.

  Christina, du nämner noter. Notera att många av noterna inte tillhör personen utan tillhör dels tredje part och kyrkan i sig. Hoppas inte de vågar, för då kan man verkligen snacka skadestånd om tredje part väljer att agera. Och är det kyrkans så är det skattebetalarnas pengar de bränner.

  Och personens privata… Ja, hur känner en människa när decenniers arbete och påsamlingar försvinner och man förbjuds att omhänderta det? Jag hoppas de gör rätt för ALLAS skull, inkluderat de som rotar i rummet.

 5. Tanke innanför Noraboxen.

  Vad sägs om pengar och girighet ?

  Konsertverksamheten har ju inhöstat stora belopp. Så att man träter om andelarna
  i vinsten är helt normalt i Nora, kyrklig eller politisk.

 6. Till det ”Fyras gäng med Kyrkoherden” som frontar gruppen.
  Inför den Heliga Natten 22december valde ni att avskeda en välrenommerad organist på osäkra grunder. Utredning har gjorts av hens Fackförbund, ingen grund för avsked har funnits. Inför Påskens Drama i Svenska Kyrkan
  besinna er, låt inte avundsjuka för er framgångsrika organist utan gläds med
  henne. Har ni helt glömt er uppgift för Nora Kyrka? Samla alla goda krafter och
  be ödmjukt er organist och Nora Församling om ursäkt för år av trakasserier.
  Ge er själva den möjligheten till rannsakan.
  Vänligen Lena Westerlind

 7. Ulf Karlsson är den där typen av av sosse som tycker att det är lite mysigt med uppdrag, gärna ett ordförandeskap som ger status bland de fackliga kamraterna.

  Men när det handlar om det dagliga politiska hantverket är han inte beredd att kavla upp ärmarna och jobba. Och när det börjar blåsa drar han som en avlöning (och då avses inte en fet fackombudsmannalön utan en mer blygsam avlöning som han varit med att förhandla fram är sina fd arbetskamrater).

 8. Det annonseras efter en församlingspräst i Nora och i annonsen lockar dom bl.a. med Noras rika kulturliv. I samma veva gör dom sig av med den personen som är så starkt förknippad med Noras kulturliv och som lyckats så bra. Har inte hört någon mer stans att personal sparkas för ”slarv med coronarestriktioner”.

 9. Det här är verkligen att skjuta sig själv i foten för församlingen, och inte minst för Nora som helhet!
  Tänk vad många besökare vår eminente musikdirektör dragit till Nora, hur många Norabor som varit engagerade i körerna och alla konserter.
  Det ligger annat bakom än vad geneme man vet, kanske den svenska avundsjukan nästlat sig in bakom kyrkans dörrar?

 10. Du kommer nog inte att få några svar från ansvariga, Christina. De folkvalda svarar överhuvudtaget inte längre säger folk som försöker ringa. Politikerna hoppar av. Nu sist var det Ulf Carlson, S, som hoppar av hörde jag. Mycket märkligt. Eller inte. Han är ombudsman i ett LO – förbund och väl insatt i vad som krävs för kunna avskeda någon och få rätt i arbetsdomstolen .Att smita ut med svansen mellan benen istället för att göra något åt felaktigheterna verkar bli S melodi.

 11. Jag vet inte om jag ska skratta eller gråta. Det är både och. Man kan tro att ett grovt brott har begåtts. Gråpapper för fönstret till den sparkades arbetsrum, dyra noter som slängs, för oss som inte vet vad det grova brottet är så blir detta en absurd situation. Jag tycker det är dags att alla berörda lägger korten på bordet. Men som vanligt så göms det bakom det populära ordet sekretess. Jag har i många år varit engagerad i kyrkan och älskat den tillvaron. Kyrkvärd i 3:e generationen i Järnboås kyrka. Men nu… Verkligen ledsen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.