Debatt: Centern ogillar dumförklaring

Centern svarar Socialdemokraterna

Centerpartiet i Nora efterlyste i en debattartikel socialdemokratiska förslag som gynnar landsbygden. Vi kan konstatera att förslagen uteblir. Istället använder man en grumlig retorik genom att påstå att man i Nora ”tvingats” lägga ned byskolor.

Att ge sken av att politik inte är val och prioriteringar utan ofrånkomliga skeenden, är inte bara att förenkla sanningen utan också att dumförklara väljarna. Dessutom skuldbelägger man föräldrar som dristar sig till att välja dagis i kommunen som inte ligger i byn. Föräldrar som bor i Nora får välja dagis, men inte de som bor på landsbygden…

Och, återigen, har ni mage att påstå att kvaliteten på förskolor och skolor inte är lika bra på små enheter som på stora. Ni sågar er egen personal vid fotknölarna och ni idiotförklarar föräldrar.

Gång på gång betonas genom erfarenheter och forskning vikten av små grupper vid inlärning.

Att ni dessutom förminskar frågan om landsbygdsskolor till tesen att ”några barn får åka lite längre, det är väl inte så farligt” bevisar enbart att ni inte förstår innebörden av ordet landsbygdsutveckling. Nu heller.

Centerpartiet har alltid kommit med alternativa sparförslag när det har handlat om nedläggning av byskolor. Det har inte varit särskilt svårt, eftersom besparingarna är ytterst begränsade. Barns skolgång kostar nämligen lika mycket var dom än går i skolan. Och har inte Centerpartiets sparförslag räckt till har ni ju kunnat anamma föräldrarnas, eftersom de vid varje tillfälle effektivt slagit hål på socialdemokraternas ”besparingsförslag”.

Det ska bli intressant att se om också det senaste utspelet från socialdemokraterna i Nora, gällande budget 2014 i barn- och utbildningsnämnden, följer samma retorik. Att man är ”tvungen” att säga upp 28 lärare för att bygga nya lokaler? Samtidigt som man återigen flaggar för att lägga ner förskolor i byarna? Appropå en politik för land(s)bygden.

Det gläder mig att socialdemokratiska kommunalråd följt centerpartiets stämma i Karlstad. En stämma där det hållbara valet stod i fokus, liksom företagande och entreprenörskap. Politiska beslut som slår fast att jord och skog är Sveriges ryggrad och att en levande landsbygd är avgörande för framtidens omställning till ett hållbart klimat.

Men detta är något som uppenbarligen inte intresserar socialdemokraterna. De är bara nöjda om statsbidragen till kommunerna höjs. Vilket det också kommer att göra, eftersom regeringen lyckas få igenom ett förslag till nytt skatteutjämningssystem som gör att Nora med all säkerhet kommer att få ökade bidrag.

Jobbskatteavdragens vara eller inte vara påverkar inte kommunernas budgetar. Däremot bidrar de till ökad konsumtion och omsättning. När socialdemokraterna satt i regeringen tänkte de tvärtom. De genomförde reformer som maxtaxan inom barnomsorgen, som var en fin present till de med mest pengar i plånboken, och hela kostnaden fick kommunerna ta.

Välfärden för barn och gamla finansieras av skatter i kommun och landsting. Vem har styrt kommuner och landsting sen evinnerliga tider?

Ni efterlyser skarpa förslag från centerpartiet utan att själva lägga ett enda exempel. Vi får försöka på annat sätt att få till en dialog om landsbygdens utveckling i Nora. Kanske en debatt i fullmäktige?

Helena Vilhelmsson, gruppledare Centerpartiet Nora

1 Comment

  1. Socialdemokraternas syn på alla andra, synliggjordes under Ljusstråket.

    En rätt korpulent herre från Noras ytterområde yttrade;
    ”intelligensbefriade kommentatorer”, vilket ganska väl beskriver den situation som råder mellan sossar (makten) och oss andra

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.