Debatt: Det behövs ett öppet styre

INSÄNDARE/DEBATT. I ett debattinlägg ifrågasätter nya nomineringsgruppen Epok varför kyrkofullmätige inte följer kyrkoordningens reglemente. Kan det bli så att man inte får ansvarsfrihet? Läs debattinlägget här.

Ska regler gälla i kyrkofullmäktige?

Svaret på frågan är självklart ja. Men så är det inte i kyrkofullmäktige i Nora. I församlingens högsta bestämmande organ är det lite hursomhelst som gäller. Det har skrivits en del om avhoppade politiker i kyrkorådet. Det är sex stycken som hoppat av på sistone.

För några veckor sedan utlystes ett möte med fyllnadsval. Kyrkofullmäktigemöten är offentliga, alltså kan vem som helst vara med via Zoom. Fyra avhoppade ledamöter skulle ersättas. Det är två ersättare som också hoppat av, men de behövde inte ersättas enligt dåvarande ordföranden i kyrkorådet Peter Bernövall. Varför fick vi inte reda på. Enligt kyrkoordningens 4 kapitel SKA fyllnadsval göras för både ledamöter och ersättare. Det var första gången under två möten man frångick kyrkoordningens reglemente.

Nu blev det inget val alls, för personval måste göras i slutna val om fullmäktige inte är enade. Alltså hemliga val, och det kan inte göras digitalt på ett öppet möte. Reglerna säger dessutom att alla ledamöter måste synas i bild. Ingen av de som ledde mötet hade tagit reda på gällande regler utan mötet fick avslutas och nytt möte utannonseras, ungefär en vecka senare.

En vecka senare var vi ganska många Epok-are som försökte gå in på länken och lyssna. Men mötet var kodat och det gick inte att komma in. Efter närmare en halvtimme och efter protester från oss genom en ledamots telefon löstes detta genom att man la ut koden på hemsidan. Ordförandens kommentar var att ”det var väl huvudsaken att alla ledamöter kunde vara med, det var ju dom som skulle rösta”. En häpnadsväckande inställning. Det var andra gången man ville strunta i de demokratiska reglerna.

Efter detta skulle ledamöterna väljas, utan att någon lösning på den slutna omröstningen presenterades. När ett par ledamöter stod fast vid att reglementen är till för att följas föreslogs att man skulle strunta i valen och ”flytta upp de ersättare som fanns kvar i kyrkorådet”. En tredje brott mot reglerna. Ersättare ska ersätta ledamöter som är tillfälligt borta eller sjuka, inte ersätta avhoppare. Till slut valdes de fyra föreslagna i alla fall, tvärtemot gängse regler, utan att slutet val kunde genomföras. Här sa f.d. ordförande Peter Bernövall att det var ju ändå majoriteten som bestämde, så någon omröstning skulle inte behövas. Här kom fjärde brottet mot demokratisk ordning.

Vi ställer oss för det första undrande till varför mötet var kodat. Var det ett försök att förhindra demokratin eller ren okunnighet?

För det andra undrar vi om inte upprepat frångående av kyrkoordningens reglemente kan leda till att revisorerna föreslår att man inte rekommenderar ansvarsfrihet?

Med de enorma problem att brottas med som några styrande på eget bevåg försatt församlingen i behövs ett öppet styre som följer regler och ordning och där många, inte få, hjälps åt att räta upp det sjunkande skeppet. Det behövs en ny Epok!

För nomineringsgruppen EPOK,

Piamaria Johansson

Håkan Kangert

Gunnar och Eva Stenkvist

1 Comment

 1. Man sätter punkten på något som jag funderat på flera gånger. Hur kan revisorerna godkänna allt detta vansinne som pågår på mötena?

  Det mötet som hölls nu senast, med kodat deltagande på zoom, kan knappast vara godkänt och enligt stadgarna.

  Dels så hade ordföranden glömt hörapparaten hemma, och hörde inte vad som hände i mötet under upprepade gånger.

  Sen undrar jag hur man kom fram till att röstningen blev godkänd?

  Vi som åhörare, utan rösträtt kunde ju vara med och rösta hur enkelt som helt genom att säga ja, eller nej i etern.

  När en person sa nej, så redde man inte ut detta utan konstaterade att det ”lät som att det var majoritet”.

  Har man ett möte så är det väl standard att man fastställer röstlängd?

  Nä, soppan kokar vidare.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.