Debatt: Det saknas redan plats på förskolan i Järnboås

INSÄNDARE/DEBATT. Det är inte enbart förskolan på Soltunet som är i fokus i Nora kommun. En besviken förälder skriver, och motiverar, att det kommer att bli problem redan till hösten. Läs debattinlägget här.

Det kommer saknas platser i Järnboås förskola redan i höst

I höstas uppmärksammades det att, tack vare föräldrar, Järnboås förskola var fullbelagd och att man behövt säga nej till ett antal barn som önskats plats.

En enkät skickades ut av Nora kommun (politikerna) på ett väldigt tveksamt sätt då den lämnades på förskolan och skola och därav inte nådde ut till de invånare som inte har barn i verksamheten. Den nådde då inte de föräldrar som har ett barn hemma men som inte har syskon i skolan/förskolan. Den nådde inte heller ut till de som planerar att skaffa familj eller de som väntar sitt första barn. Är detta att ta ansvar?

Eller är detta bara ett sätt att försöka lugna oss föräldrar?

I enkäten skulle man svara på frågor om man har eller tänker skaffa barn som var i behov av barnomsorg inom de närmaste åren. Vi hade även cirka 7 dagar på oss att lämna in enkäten.

Frågorna var skrivna så här:

 • Jag/vi är behov inom 4 mån av placering av förskoleplats vid Järnboås förskola och har inte blivit erbjuden plats.
 • Jag/vi har behov av förskoleplats vid Järnboås förskola inom 12 månader men har ännu inte sökt
 • Jag/vi har planerat behov av förskoleplats inom de närmsta 3 åren

Resultatet visade att man var i behov av platser på förskolan ute i Järnboås, men inte 2021 utan att de behovet skulle täckas. Det har sagts att ett modulhus skall komma upp efter 2021.

Enligt sammanställningen av enkäten visar att 2021 slutar 7 barn på förskolan och börjar skolan. Och att behov av plats skulle vara 6 barn.

2022-2023 skulle behovet vara 24 platser och barn från förskolan upp till skolan skulle vara 18 under den perioden. Dock har man gjort en sammanställning med annan frågeställning äv frågorna i enkäten.

Nu till problemet förutom att Enkäten visat sig vara helt missvisande och tydligt inte nått ut till dem som behövt den för att visa korrekta resultat.

I dagsläget har jag fått information att det står 11 barn i den första kön och sedan 2 i byteskö in till förskolan.

Alltså visade enkäten så missvisande resultat att istället för 6 barn som var i behov är det ytterligare nu 5 barn plus 2 som önskar sina barn plats på en redan fullsmockad förskola.

Att placera sina barn på en förskola i stan blir då alternativet för de föräldrar som inte har möjlighet att vara hemma ytterligare ett år för att hoppas på att få plats till hösten 2022 och då kommer ta en plats för något av de barn som är i behov av plats då.

I Nora hotas Soltunets förskola med nedläggning och de 36 barnen som går där skall enligt politikernas handlingar flyttas, en avdelning skall flyttas till förskolan på Esstorp (Sparvugglan). Resterande barn skulle då spridas ut till andra förskolor i Nora.

Plus det skall man då kunna erbjuda de 5 barn som inte får plats ute i Järnboås plats på någon av förskolorna. Detta ökar ytterligare trycket på dem samtidigt som pedagogerna får fler barn per personal.

Har ni tänkt på det politiker?

Fler barn på avdelningarna ökar belastningen på personalen samtidigt som barnen blir lidande i större grupper. Så snälla politiker – tänk om tänk rätt och spara inte på Barnomsorgen och Noras framtid.

//  En besviken förälder av många

2 Comments

 1. Rent spontant, när man läser det här, är att Nora kommun, inte har koll på hur
  många ungar det finns i Järnboås !

  Alternativt är att planerande så kallade ”chefer” inte klarar av sitt jobb, utan har
  fått lönekngeet via ”ryggdunk”.

 2. Den här insändaren kommer som ett slag i magen för oss föräldrar som kämpar för att de styrande politikerna inte ska stänga Soltunet. Nu är det alltså ännu fler barn som kommer att behöva placeras ut. Det är ytterligare ett kvitto på att det inte finns någon långsiktig planering för förskoleverksamheten i Nora kommun, utan att förslaget bara är ett framhastat utspel för att spara in snabba pengar. På barnens bekostnad.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.