Pia-Maria Johansson.

Debatt: En bra idé att ha kvar Soltunet

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartiets Pia-Maria Johansson menar i ett debattinlägg att det är bra att ha kvar Soltunets förskola, både av kvalitativa skäl som ekonomiska. Läs Pia-Maria Johanssons debattinlägg här.

Viktigt att satsa på barnfamiljer

På skolverkets sida kan man läsa att

”För barn mellan ett och tre år kan ett riktmärke för barngruppens storlek vara sex till tolv barn. För barn mellan fyra och fem år kan ett riktmärke vara nio till 15 barn. Riktmärkena är inte tvingande. De ska användas som något att förhålla sig till och vara ett stöd för att skapa lagom stora barngrupper.”

Under åren och även 2021 har det funnits pengar för att minska barngrupperna, då de i många kommuner är för stora ut ett barnperspektiv.

De allra minsta har inget behov av att samspela med jämnåriga, de utgår från sig själva och upptäcker saker, del leker brevidlekar, men har däremot större behov av omsorg från vuxna. Sociala samspelet kommer något år senare. Därav har även Skolverket olika rekommendationer för förskolegrupper. Barn 1-3 år och barn 4-5 år

i Nora kommun försöker man att på hösten att inte överskrida 16 barn per avdelning och på våren 18 barn/avdelning. Det är uppgifter som man kan hämta från kommunens tjänstemän. Flera förskolor har redan i år fler barn än 16 barn på sina avdelningar trots att det är höst.

Orsaken till att det normalt är lägre på hösten är att alla 5-åringar då går vidare till skolan och alla som föddes året innan fyller olika tid på året och många gånger vill föräldrar vara hemma så länge som möjligt med sina små, därför drar man ut på tiden och varje månad blir viktig ur ett barnperspektiv.

I Nora augusti 2020 hade vi 431 barn i barnomsorgen och vi hade 27,5 avdelningar eftersom Järnboås räknades som 1,5. Det gjorde i snitt 15,67 barn per avdelning totalt sett.

Majoriteten har sedan drivit nedläggning av pedagogisk omsorg och nu även Soltunets förskola. Barnen ska utplaceras på resterande förskolor.

Augusti 2021 har vi 420 barn inskrivna på 26,5 avdelning Det gör i snitt 15,85 barn totalt sett.

Med andra ord

  • årets lägsta månad, med ett år som har färre antal barn inskrivna – då ÖKAR ändå antalet barn per avdelning!

Nora kommun ska bli 13 000 invånare. Enligt de verktyg vi kan få tillgång till ser det ut som om vi står relativt still i tillväxt. Därför blir det oerhört viktigt att satsa på barnfamiljer. Ett sätt är att erbjuda en bra omsorg för barnen med små grupper och samtidigt flexibla lösningar för kommunen så att kostnaderna inte skenar.

Därför är det landsbygdspartiet bestämda mening att tanken med förskolebuss är suverän. Både ur en flexibel lösning som en attraktiv lösning utan att behöva binda fast sig i dyra nybyggen.

Att ha kvar Soltunet som förskola är ytterligare en god idé i målet att minska barngrupperna och erbjuda en god kvalitet.

Soltunet tillhör dessutom en av de förskolor som inte har en skyhög hyra, vilket givetvis håller ner kostnaden per barn och plats.

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.