Debatt: Kan uranbrytning i Stripa bli aktuell?

i Okategoriserade

INSÄNDARE/DEBATT. Att det finns uran i berget i Stripaområdet norr om Lindesberg är ingen hemlighet, och nu väcker insändarskribenten Bengt Larsson frågan på nytt om det åter kan bli aktuellt med uranbrytning i Stripa. Läs insändaren här.

Insikten om förändringar bör ökas

Vad var viktigare för ledande politiker i Nora och Lindesberg torsdag kväll 21 september än att närvara vid föreläsningen på Lindesbergs bibliotek?

Professor Stefan Karlsson vid Örebro universitet föreläste, lika akademiskt välgrundat som medryckande, om bakgrunden till och framför allt den alltmer sannolika framtiden för det nya Bergslagen.

Dagens och morgondagens krav på miljö- och klimatrimlig teknik kräver tillgång till REE, en förkortning för sällsynta jordartsmetaller. Många års undersökningar visar att ett område, en linje, från Nora upp mot Riddarhyttan och Avesta och som omfattar stora delar av Nora och Lindesbergs kommuner är de kanske mest intressanta i Sverige och inom EU för utvinning av REE.

En i så fall storskalig gruvverksamhet som då kommer att få mycket stor påverkan på både människor och natur. Värdet på dessa metaller, behovet och kraften som vill starta brytning är så stora att insikten om dessa förväntade förändringar i dessa kommuner behöver ökas.

När en majoritet av rikspolitiker verkar vilja arbeta för utökning av svensk kärnkraft väcks en fråga som första gången aktualiserades i rikspolitiken för 70 år sedan.

Då beslutades att svensk utveckling av atomkraft, både civil och för vapenbruk, om möjligt skulle baseras på uran utvunnen inom landets gränser. Frågan då och nu är om vi i så fall ska utvinna uran från skiffrar eller från uranhaltigt urberg. Utredningen av möjlig uranbrytning vid Stripa blev bara en idag hemligstämplad pärm, men uranförekomsten i Stripa kvarstår som en av landets största.

Bengt Larsson

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.