Debatt: Kyrkan angår oss alla

INSÄNDARE/DEBATT. Nora Bergslagsförsamling har valt en ny ordförande i kyrkorådet i Ulla Bergström. Här klargör Bergström hur hon ser på sin roll som ordförande i en församling som haft problem. Läs Ulla Bergströms debattinlägg här.

Ny ordförande i Kyrkorådet Nora Bergslagsförsamling

Den 12 april valdes jag till ordförande i Kyrkorådet av Kyrkofullmäktige i Nora Bergslagsförsamling. Några veckor senare till ordförande i Arbetsutskottet.  Ett uppdrag jag är stolt att få axla.

Kyrkan angår oss alla, oavsett medlem eller inte. Kyrkan är en öppen solidarisk folkkyrka och ska vara en röst ut i samhället. Kyrkan ska få människor att växa.

Ett ansvar i Svenska kyrkan förpliktar, oavsett vilken nomineringsgrupp man tillhör. Jag tillhör Socialdemokraterna. Till vardags jobbar jag inom lokalvård.

Svenska kyrkan har ca 5.8 miljoner medlemmar, ansvarar för 1329 församlingar i Sverige och 31 utomlands, samt förvaltar 3400 kyrkor. Det är beslutsfattande inom denna gigantiska organisation som vi röstar om på valdagen den 19 september 2021. Hur Svenska kyrkans budget ska användas och vilken typ av verksamhet den ska bedriva bestäms av förtroendevalda och deras beslut påverkar inte bara medlemmarna utan samhället i stort.

Det här är min första mandatperiod som kyrkopolitiker.  Blev ordinarie ledamot i Kyrkofullmäktige under 2020. Mitt första möte som ordinarie ledamot blev en blandad upplevelse. Jag möttes i församlingshemmet av två säkerhetsvakter. Trodde det berodde på pandemin och risk i samband med de restriktioner som fortfarande är vår vardag. Jag hade fel. Det handlade om rädsla och hot.  Det hade gjorts en riskbedömning att det behövdes vakter.

Idag fick jag läsa i en insändare att jag benämndes som stolpskott och var direkt olämplig för uppdraget, visserligen pluralis men jag ingår där. Jag har aldrig träffat personen som gav uttryck för detta.

Hot och påhopp hör inte hemma i den kyrka jag vill tillhöra. För mig är värderingar och värderingsdiskussioner viktiga och jag tar demokratin på största allvar.

Jag ska inte orda om allt som skrivits och kommenterats bakåt i tiden. Jag kommer att se framåt. Kyrkorådet ska jobba framåt. Vi står sannolikt inför förändringar som kräver ett stabilt och modigt Kyrkoråd. Ett Kyrkoråd som vågar diskutera och fatta viktiga beslut, även obekväma, och följa demokratiska beslutsregler. Kyrkorådet kan inte fastna i historien. Kyrkorådet måste se framåt. Det är ett ansvar som vi ledamöter har fått och måste ta.

Kyrkan är Sveriges största organisation och kyrkopolitiken täcker så mycket. Vi ska vara måna om arbetsmiljön, det inkluderar även hur vi ledamöter uppträder. Vi kan påverka upphandlingar. Det finns en nationell klimatstrategi antagen. Diakonal verksamhet, musik, föreningslivet, sommarjobb, största skogsförvaltaren, historia, att kunna vara med och förvalta fastigheter, undervisning, mission, lika rättigheter, för att nämna några områden. Viktiga frågor på alla nivåer och även lokalt.

Medlemmar har rätt till inflytande. Den som inte är medlem har rätt att ta del av den verksamhet som erbjuds.          

Kyrkan angår oss alla, medlem eller inte. Vi är faktiskt systrar och bröder oavsett. Minska trösklarna, det är min syn på en öppen solidarisk kyrka.

Kyrkan ska vara en röst utåt, inte bara inåt

Ulla Bergström Ordförande i Kyrkorådet Nora Bergslagsförsamling

2 Comments

 1. Vet inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser det Ulla Bergström skriver.
  Hon har blivit kallad stolpskott av en person som hon inte känner och som hon aldrig träffat. Nä politiker träffar extremt få av dom som är kritiska mot dom, för politiker har den benägenheten att kalla kritik för hot. Det är många människor som är kritiska mot politiker eftersom det är medborgarna som får konsekvenserna av politikers usla beslut. Kritiker som jag är helt säker på kallas för säkerhetshot så att någon slags vakter kallats in för att se till att politikerna ska slippa obekväma frågor.
  Handlar det om riktiga hot ska man ta det på största allvar och varenda hot ska polisanmälas. Så finns det någon polisanmälan för just detta tillfälle? Eller var det bara en skenmanöver för att slippa stå till svars för det man ställt till med?

  Sen skriver hon att ”För mig är värderingar och värderingsdiskussioner viktiga och jag tar demokratin på största allvar”, det är nu det intressanta kommer. En socialdemokrat med inriktning mot svenska kyrkan som tar demokratin på största allvar. När man vet hur Socialdemokrater för tro o solidaritet (fd.Broderskapsrörelsen) samt föreningen hjärta samarbetar mycket tätt med antisemiter och terrororganisationer. Då fastnar skrattet i halsen kan jag lova. När jag sen vet att socialdemokrternas Anna Ardin utövar politisk diakoni så blir det än värre. När vi ändå är igång så hur många känner till Seglora smedja (Sossarnas tankesmedja för politisk och religiös aktivism)? Hur många känner till Svenska kyrkans samarbete med terrorklassade muslimska brödraskapet och deras Islamic Relief? För att inte tala om Sara Kukka Salam(ordförande för Socialdemokrater för tro och solidaritet och muslim) starka kopplingar till muslimska brödraskaper och starkt ifrågasatta Ibn Rushd. Deras demokratisyn passar bättre i nåt IS-läger i Raqqa. Listan kan göras hur lång som helst.

  Ulla Skriver så fint om kyrkans alla verksamheter, alltifrån att dom är stora skogsägare till sommarjobb och föreningsliv. Men inte ett endaste ord om religion, vilket gör mig fundersam om Ulla någonsin besöker en gudstjänst. För visst kan man väl ta för givet att sitter man som politiker eller ledamot i kyrkan så besöker man kyrkan när det är gudstjänster. Eller är det bara ”politisk religion” som är intressant, ja att ha sleven i alla grytor så att man kan få vara med o röra till det lite. Tyvärr är jag helt säker på att detta bara blir ännu ett kaos, säkerligen värre.

  För de som ska gå och rösta i kyrkovalet kan jag bara säga en sak, läs på och läs på ordentligt. För det finns saker ni aldrig skulle tro vara sant när det gäller svenska kyrkan och dess företrädare och samarbetspartner , så osannolika men ändå bevisade och bekräftade flera gånger om.

  Till sist undrar jag om Ulla tänker se till att den mycket populära Marie Nordenmalm kommer tillbaka och glädjer alla musiktörstande människor med lunchorglar och den så underbara julkonserten med körerna innan jul.

 2. Kul med ny ordförande, det behövdes säkerligen.

  Tråkigt att man verkar börja på samma sätt som den förra sluta, med offerkoftan yvigt svepande runt kroppen.

  Det fanns alla möjligheter att som ny ordföranden gå ut att slå näven i bordet, påtala att arbetsmiljö ska vara prio ett och att diktaturfasoner i Nora bergslagensförsamling från och med nu är ett minne blott.

  Men icke, man tar illa vid sig av insändare där någon använt ett så kraftfullt ord som stolpskott, och berättar att man har säkerhetsvakter, (vad det nu är) på möten.

  Det upprepas ständigt detta om hot, att dom styrande känner sig hotade, eller att det är hotfull stämning.

  Anmäls detta någonstans? Det borde ju rimligen anmälas till arbetsmiljöbeverket om anställda eller förtroendevalda blir hotade så pass att man kallar in ett säkerhetsföretag?
  Polisanmälningar?

  Eller är det så att ni blandar ihop hot med kritik?

  Är det så att det förekommer hot mot någon så är jag den första att ta avstånd, och tycker verkligen att församlingen borde agera.

  Kritik, om så svidande sådan, det får man nog däremot tåla.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.