Debatt: Lagerman om kulturarvet

i INSÄNDARE/DEBATT

INSÄNDARE/DEBATT. Landsbygdspartisten Mats Lagerman menar i en debattartikel att arbetet med våra kulturarv är uselt. Lagerman tycker att det är hög tid att stoppa den pågående slakten av våra kulturarv. Läs Mats Lagermans debattinlägg här.

Stoppa våldtäkten och slakten av våra kulturarv

Det räcker inte med hövliga önskemål om att våra politiker skall se vårt kulturarv med öppna kulturarvsögon. Politiker som idag skall och bör jobba som ”galärer” för att vårda och vidmakthålla våra gemensamma kulturarvsmiljöer är totalt vilsna i respektive sandlåda – PK och tjänstemannaeliten önskar tydligen helst av allt att det av vår ”kulturarvschef” på riksantikvarieämbetet nymodiga begreppet och förhållningssättet ”KULTURARVA” skall råda.

Intentionerna i ett antal debattartiklar i vårt Bergslagen är god men jag saknar klarspråk och kraftspråk – Det är fan i mig hög tid att stoppa den pågående våldtäkten och slakten av vårt kulturarv. Fritänkande tjänstemän som på eget bevåg tolkar dekret, styrningsdokument etc. från Bryssels värderade herrar och damer skall se och arbeta utifrån vår region och läns bästa i första hand.

Vi har i vårt län 9 stycken statliga byggnadsminnen – Detta är på tok för få tycker jag.

Vår region och våra omistliga kulturarvsmiljöer är betydligt fler och vi skulle behöva fler byggnadsminnesförklaringar, inte färre. Järle och Brevens bruk är några som absolut enkelt skulle kunna beläggas med denna ”Status”.

Av våra 9 byggnadsminnen har vår gamla/nya regering och riksdagen sedan

2013 gett Statens fastighetsverk (SFV) mandat att sälja 7 av de 9!  SFV är och har varit en rejäl ”kassakossa” för vår riksdag – Här ryms mycket av det som generationer och donatorer byggt upp och lämnat efter sig, till oss.

SFV är inget speciellt ”Priopolitiskt område” mer än att diverse personer fick sparken då de lekte egen sandlåda – Att SFV under de senaste 10 åren under en ohemul politisk ”kravpiska” levererat in Fem miljarder etthundrasjuttio miljoner kronor

(5.168.953.680:- exakt) kände nog inte så många till. Slakten och utförsäljningen av VÅRA tillgångar rullar på, och vi är lätträknade vi som bryr oss.

Järle och Brevens Bruk och dess vatten och byggnadsmiljö är två av hundratals som hotas slaktas i vårt län – Dessa påbud är så satans dåligt genomtänkta att man skäms som medborgare. Det är inte ”bara” de fysiska värdena som hotas utan även för oss som ser ett annat stort och mycket viktigt värde i att – NU måste vi kartlägga alla av vattenkraft drivna funktioner som kan bidra och mobiliseras för att stärka och möjliggöra en självförsörjningsgrad som är värd namnet, samt producera det som vattenkraften sedan urminnes tid byggt grunden till vårt välstånd.

En röst på LPo i höstens val till landsting/region kan i bästa fall innebära att vi får in en och annan Kulturarvskrigare i dess beslutande och styrande församling. Helst av allt skulle jag gärna återuppliva någon gammal påföljdsmetod av skamart för dessa jubelidioter.

Mats Lagerman, ordförande Landsbygdspartiet oberoende (LPo) Örebro län

4 Comments

 1. Bra svar, Mats – det tackar jag för! Du har ju rätt i sak, men det kliade i skojfingrarna … Ha en Glad Påsk!

 2. I Pershyttan, skall man med kommunala och andara bidrag, bygga
  någon slags ”Bergslagens Disney land” med nyinköpta lekplatser.

  Ungarna skall alltså promenera från Nora City.
  Går väl bra en bit, men sen från järnvägen och uppåt,
  blir det konkurrens, mellan timmerbilarna och de granna overallerna. Norlunds cykelbana, tog ju bara plötsligt slut.

  Inte roligt att vara dagisfröken och få skrapa upp
  en liten overall från Pershyttevägen.

 3. Måntro det var under M tiden ? Svag minnesbild
  av att kommunens skuldbörda behövdes åtgärdas.
  Isåfall tråkigt men förmodligen ett alternativ till skattehöjning.
  Hur dagsläget ser ut för kommunen har vi/jag ej tyvärr
  koll på. Att staten i allt raskare takt säljer av våra
  tillgångar och fyller på ”svarta hål” i statskassan är ett faktum, hur
  kommunen har det ställt kanske ”Gnällspiken” vet bättre
  hoppas att det inte tickar en skattehöjar klocka .

 4. ”Slakten och utförsäljningen av VÅRA tillgångar” , jo,tjena! Jag minns en politiker som ville sälja bort Lindesbergs kommuns skogar. Kommer inte ihåg vilket parti han representerade då, för han har ju hunnit med några stycken. Eller han kanske mest representerar … sig själv?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.