Debatt: Lägg inte på oss åsikter vi inte har

Socialdemokraterna svarar Centern igen

Vart tog Centerförslagen vägen?

Centern fortsätter att lägga på oss åsikter vi inte har. Vi är övertygade om att såväl personal som många föräldrar är väl medvetna om vilka som både i tal och i konkret handling i det längsta kämpade för att Dalkarlsbergs skola skulle få vara kvar.

När det gäller Dalkarlsberg är den gamla skolan såld sedan många år tillbaka. I den nya delen pågår fortsatt förskola och fritids. För alla berörda var det en smärtsam process , när vi inte såg det som möjligt att fortsätta skolverksamheten, trots flera försök att rädda den. Nu vet vi att det i dag är än svårare att behålla små enheter, med de nya krav som har kommit med bland annat krav på behöriga lärare.

Att Centerpartiets företrädare inte verkar ha klart för sig att Ringshyttans skola var i stort behov av att rustas för flera miljoner kronor, förvånar oss. Att ni dessutom verkar tro, eller vill ge sken av, att den är kvar i kommunal ägo förvånar än mer.

Om det vore så enkelt, som Centerpartiet fortsatt vill göra gällande, att klara verksamheten i full skala på små enheter, undrar vi varför ingenting konkret hände under era dryga 1,5 år vid makten under denna mandatperiod. Vi kan inte erinra oss några som helst förslag på hur man skulle kunna förändra verksamheten. Enligt er kostar det ju inget extra. Vart tog förslagen vägen?

Från vårt håll ser vi nu i stället framåt för att kunna åstadkomma en skola och förskola som är så bra som möjligt för våra barn och unga i Nora kommun. Vi gläder oss åt att vår skola ligger i topp i länet och vill göra den än bättre, så att våra barn och unga blir väl rustade för sin fortsatta skolgång och sitt kommande yrkesliv.

Det skulle vara betydligt lättare att åstadkomma med en regering som såg till kommunernas behov. Vi kommer att arbeta hårt för ett regeringsskifte 2014 och självklart för valseger i Nora.

Gerd Erlandsson (S)
Ordförande för Socialdemokraterna i Nora Arbetarekommun
Solveig Oscarsson (S)
Kommunalstyrelsens ordförande
Per Andreassson (S)
Barn- och utbildningsnämndens ordförande

7 Comments

 1. Jag förundras över hur man ena stunden kan säga att man är vänligt inställd till landsbygden och andra stunden hävda att man försökt rädda skolan på landsbygden när det i verkligheten är folket i bygden som genom engagemang STOPPAT beslut om nerläggning genom olika aktiviteter. Vilka egna politiskta förslag har kommit från S och M om att bevara skolor, förskolor eller för den delen hemtjänstgrupper (som inte är framdrivna genom olika påtryckningsgrupper i samband med nerläggningar)Har ni ålagt behöriga lärare att undervisa i någon skola?, Har ni föreslagit omvänd skolskjuts? Har ni föreslagit mindre klasser för att på så vis ge varje barn mer enskild tid av läraren? Har ni föreslagit andra former för tillsyn av förskolebarn än förskola? Att vara vänligt inställd till landsbygden är att se den som en del av kommunen och inte hantera den ”styvmoderligt” till förmån för centrala delar. Nyproduktion på bekostnad av landsbygden känns inte ok och den som inte reserverar sig är för.

 2. Vissa saker talar för sig själva… ”Vi är övertygade om att såväl personal som många föräldrar är väl medvetna om vilka som både i tal och i konkret handling i det längsta kämpade för att Dalkarlsbergs skola skulle få vara kvar.”
  Centerpartiet är övertygade om att personal och föräldrar är väl medvetna om vilka som faktiskt la ner skolan i Dalkarlsberg och Ringshyttan…
  Vad gäller våra 1,5 år vid makten kan man konstatera att det kom INGA SOM HELST förslag, utredningar, diskussioner om att lägga ner, dra in, flytta verksamheter från landsbygd till stad. Det dröjde inte många månader med s-styre (och m) igen, innan orosmolnen för förskoleverksamhet i olika former på landsbygden började hopa sig…
  Sen vill jag tacka ”Kotte” för en mycket bra kommentar!

 3. När Per, Gerd och Solveig påstår ”Vi gläder oss åt att vår skola ligger i topp i länet ” så refererar de till lärarförbundets undersökning. Börjar man läsa den kan man konstatera att enda anledningen varför man är i topp beror på att Noras lärare är välbetalda. Tar man bort de fackliga faktorerna i undersökningen och ser till hur bra det går för ungarna i skolan, dvs resultatet, så är Nora varken bättre eller sämre än de övriga kommunerna i Örebro län. Att försöka påstå att Nora skulle vara en extremt bra skolkommun är att missleda och gör att folk tror att allt är bra i skolan. Istället borde man fråga sig hur det kommer sig att vi investerar pengar som 35:e bästa kommunen i landet men att meritvärdena för årskurs 9 endast är av 207:e. (Det finns 290 kommuner i Sverige.)

 4. Dom ungar, som kommer ut ur skolan i Nora och saknar behörighet till gymnasiet, skulle alltså kunna hävda att dom kommer från en skola, ”som ligger på topp”,och därför komma in på gymnasiet trots usla betyg ?
  Och det kommer alltså att bli ”bättre”, när lärarresurserna minskas, på grund av att man använt pengarna till att fixa tjusiga lokaler.
  Vilken värld lever det här folket i ?
  Ungarna som inte kommer in på skolor utanför Nora, måste in under sossarnas vingar och utbildas till politiker, för det är enda chansen utöver socialen.

 5. Detta är helt i linje med dagens Sverige!
  De starka överlever de svaga ska bort likadant vart man än vänder sig i samhället!

  Kvittar vilka som styr i dagens politiska samhälle eftersom alla vill ha det likadant utom möjligtvis V och MP.

  Alla vill dra åt ett kapitalistiskt samhälle och vem vinner på detta?

 6. Vilka var det som gjorde mycket som möjligt för att behålla Dalkarlsbergs skola, jo föräldrarna som skötte både städ och vaktmästeri gratis – det är inte många som gör det i en kommunal skola! Gamla skolan kan väl inte dras in i diskussionen den var ju såld flera år innan skolan i Dalkarlsberg lades ner. Det som nu diskuteras för att behålla småskolor rent allmänt är ju så kallad omvänd skolskjuts, att slussa ut barn från tätort till landsbygd. Varför tog inte Nora kommun ens reda på om någon ville ha det? Eller gjorde ni det i det tysta? Ja jag vet att flera år har gått sedan nedläggningen men bygden saknar skolan fortfarande och hur kul var det att på skolavslutningen få beskedet om att nedläggningen till kommande höst var ett faktum. Pedagogiskt drag från kommunen eftersom man ifrågasatte pedagogiken på skolan.

 7. Men nu vill S avskaffa 28 tjänster inom skolan. Nu lyckades övriga partier stoppa S då Per Andreasson, BUN Ordförande försökte få igenom detta.

  Tänk den hemska tanken att S hade haft egen majoritet. Då skulle skolan i Nora verkligen utarmats.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.