Debatt: Landsbygdspartiet om förskolorna

INSÄNDARE/DEBATT. Debatten kring förskolorna i Nora kommun fortsätter. Nu ger Landsbygdspartiets Pia-Maria Johansson sin syn på problemen och menar att det inte handlar om raketforskning. Läs debattinlägget här.

Vi behöver få in fler barnfamiljer till Nora – inte färre!

Vi läser i Nerikes allehanda Solveig Oscarssons och Tom Rymoens svar på föräldrarnas mycket adekvata frågor i samband med att man beslöt sig för att lägga ner en Soltunets förskola och splittra ut barnen till andra förskolor. Det är positivt att kommunalråden svarar tycker vi i Landsbygdspartiet oberoende, men varför svarar man inte även i 24i Bergslagen?

24i Bergslagen läses av många och arbetar man politiskt bör väl samtliga medier användas för att få ut sitt budskap, eller..?

Svaren har dock en del att önska både moraliskt och kompetensmässigt. Tom Rymoen, Moderaterna, tror att det kan vara attraktivt för utomstående att kommunen erbjuder pedagogisk omsorg i icke kommunal regi. Solveig Oscarsson, Socialdemokraterna uppger att beslutet att lägga ner Solkatten inte begränsar.

Vad ingen av dem säger, alternativt inte förstår, är att ingen seriös utövare kommer att gå in i ett sådant åtagande som kommunen beslutat om eftersom summan runt 95 000 kr/barn inte täcker kostnaderna. Enda möjligheten är att det sker just i begränsad form, det vill säga någon öppnar sitt hem och bedriver ”dagmammeverksamhet”, men det är inte det som diskuterats när vi pratat om alternativ. Politiskt har det diskuterats likande verksamhet som Solkatten, d.v.s. i en gemensam lokal.

Vidare uppger kommunalråden att Solkatten skulle vara kommunens dyraste verksamhet sett till antal barn och personal. Detta är rent faktafel!

Under förutsättning att vi fått ett korrekt material från kommunens controller, vilket vi har full tillit till att vi fått, så är det Sagoskatten som är dyrast med sina 116 000 kr/barn enbart i personalkostnader som är dyrast. Billigast är förskolorna i Dalkarsberg och Järnboås följt av Gyttorp och – Solkatten.

Nu är det ju inte enbart personal man bör titta på utan helheten. Gör vi detta kan vi konstatera att Sagoskatten har de högsta kostnaderna, trots majoritetens tankar om att stora förskolor ska vara effektivare. Detta kan vi inte se i materialet. Även i denna jämförelse ligger Solkatten i det lägre spannet, men skulle kunna hamna ytterligare lite lägre vid marknadsföring och full beläggning.

Slutsatsen vi drar efter att ha studerat materialet är att förskolorna i ytterområdena är helt klart billigast. Dyrast är nybyggda förskolor och den ekonomiska effektivitet man hoppas på med en centralisering uteblir.

Kommunalråden i majoritet hänvisar till nödvändiga besparingar. Här håller vi med om att vi behöver spara, men varför har då inte detta skett långt tidigare? (att vi behöver spara är ingen överraskning) Och varför sker inte besparingar inom andra områden i stället för inom förskolorna ex ökad digitalisering rörande turism, minskad kulturskola. Vi behöver få in fler barnfamiljer till Nora – inte färre!

Så till detta ska vägas in ett barnperspektiv och attraktionsvärde för barnfamiljer. Vilket man ej gjort. Att ha nära till sin förskola, samt att ens barn på förskolan inte möter många vuxna och många barn – även om lokalerna är lite slitna smäller nog betydligt högre än en nybyggd förskola med många avdelningar och många barn på lekgården. Det är ingen raketforskning och det är också det som våra föräldrar i Nora säger – liksom forskning.  

Pia-Maria Johansson

Landsbygdspartiet oberoende

5 Comments

 1. Den politiska tanken att skapa stora asiatiska läger för uppfostring av barn är döfödd !

  Noras befolkningsstatistik visar på att folk flyttar ut, dvs många familjer vill
  inte ha den här typen av boende.
  De tomma affärerna med patetiska budskap bekräftar nedgången

  Vad man vill ha i den ”idylliska trästaden” är små dagis på gångavstånd i
  villaområdet och en annan kommunledning

 2. Svar till Olle: Jag vet inte var du får dina påståenden i från. Jag har INGET emot Sagoskatten. Vad vi vände oss emot NÄR det byggdes var de höga kostnader som vi visste bygget skulle rendera. Vi sa att det skulle behöva pålas, eftersom Hagbyängar varit militärförläggning tidigare som rivits. Majoriteten trodde oss inte. Man fick slå ner 109 pålar till en kostnad på ca 1 miljon. Men det där är historia. Sagoskatten blev jättefin, men majoritetens argument att effektivisera genom större förskolor har inte skett. OM det skulle ske skulle Sagoskattens barn får fler vuxna att förhålla sig till förutom fler barn utifrån att mindre enheter läggs ner. Det handlar inte om att så split mellan er föräldrar, Olle! Det handlar om att peka på att stora enheter INTE BLIR billigare än 2-3 avdelnings enheter, såvida det inte byggs nya små enheter, då skenar givetvis dessa kostnader också. Jag är ledsen om du tolkat vår insändare som ett sätt att spela ut er föräldrar , det är inte vår avsikt. Men man måste våga prata om saker . Avsikten med vår insändare är att peka på att stora enheter inte blir billigare än små, som majoriteten menar OCH att vi anser att man bör spara på annat än förskolorna. Vi har pekat på ett antal saker i vår bugdet som om man genomfört det skulle vi inte befinna oss i dagens situation. Självklart vill vi inte lägga ner Sagoskatten nu när vi har den, däremot vill vi förhindra tung trafik förbi den- via Plåthammarsbron! (det vill inte majoriteten)

 3. När föräldrar vid varje förskola i Nora kommun går tillsammans för att visa makthavarna sitt missnöje så passar PiaMaria Johansson på att försöka så split. Alla vet att du inte gillar förskolan Sagoskatten, det behöver inte förtydligas. Att du, fegt använder föräldlar i Noras rättfärdiga ilska till din egen politiska agenda är förkastligt.
  Jag som förälder till barn på Sagoskatten motsätter mig ditt försök till att baktala den underbara förskola och dess personal, fattar inte vad du håller på med. Förstår du inte att detta upprop kommer från samtliga föräldrar i Nora som inte vill ha större barngrupper? Skriv gärna om din insändare och lägg ansvaret där det hör hemma, hos de styrande majoritetspartierna! Eller vad vill du? Lägga ner Sagoskatten, sälja ut den? En mycket uppskattad förskola i Nora kommun?

 4. Man kan ju inte kalla det besparing bara för att barn- och utbildningsförvaltningen blir av med kostnaden. Det är ju att lura sig själv om man i kommunen har kvar lokalavtalet, personalkostnaderna o.s.v.

 5. I dessa Coronatider säger ju t o m vår statsledning och allt förnuft ”att undvika större samlingar”. Men fet kanske INTE gått hem hos de styrande.
  Har det kommit fram hur omförhandlingen av ”det dyraste projektet ” vi har att lägga pengar på. D V S Allaktivitetshuset.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.