Debatt: Lång väg innan de är jämställda

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Socialdemokraten Elin Axelsson i Lindesberg ifrågasätter i ett debattinlägg fördelningen mellan kvinnor och män i den nya politiska majoriteten. Axelsson menar att M, SD och LPo har lång väg kvar innan de kan kallas jämställda. Läs debattinlägget här.

Var finns kvinnorna i det nya styret?

Redan när Moderaternas Lillemor Bodman blev undanknuffad från den tilltänkta posten som Kommunstyrelsens ordförande höjde både jag och en del andra på ögonbrynen och undrade vad orsaken till det var. Rykten som nått mig säger att det handlar om att det var ett krav från Landsbygdspartiet.

För oss Socialdemokrater har vi sedan 1994 jobbat efter principen ”varannan damernas”. I denna moderna tid pratar vi mer om varvade listor men principen är den samma; det bör vara lika många kvinnor som män när vi fördelar våra uppdrag. Något som borde vara en självklarhet för alla partier men de två största partierna, Moderaterna och Sverigedemokraterna, samt även Landsbygdspartiet, i den nya majoriteten i Lindesberg verkar inte tycka att det spelar någon större roll. Det står nu helt klart efter att alla val till kommunala nämnder är färdiga.

Om man tittar på de stora nämnderna har Moderaterna valt att sätta kvinnor på mindre än en tredjedel platser. Sverigedemokraterna har kvinnor på knappa 17% av platserna men Landsbygdspartiet tar ändå bottennappet med 0 kvinnor. Då har jag räknat både ordinarie platser och ersättarplatser i de stora nämnderna. I dessa nämnder har både Moderaterna och Sverigedemokraterna ett flertal platser och chansen att blanda väl mellan kvinnor och män. De mindre partierna i majoriteten har lyckats betydligt bättre. Där ser jag att hälften av alla platser är tillsatta av kvinnor. Det hjälper dock inte majoriteten som helhet eftersom de mindre partierna inte alltid finns representerade i de stora nämnderna.  

Jag säger inte att vi i Socialdemokraterna har lyckats till 100% men vi är väldigt nära. Vi ser att vi i slutet av denna mandatperiod har fått en något skev könsfördelning och vi har nu spänt musklerna för att visa hur det bör se ut inför nästa period. Med all fakta på bordet skulle jag kunna dra slutsatsen att Lillemor blev flyttad på utifrån hennes kön. Jag hoppas inte att så är fallet utan att det handlar om något annat. Men det finns inga som helst tvivel hos mig om att Moderaterna, Sverigedemokraterna och Landsbygdspartiet har en lång väg kvar innan vi kan kalla dem jämställda. Jag ser fram emot att samtala lite extra med de få kvinnor som har fått äran att representera sitt parti.

Elin Axelsson, Socialdemokrat

33 Comments

 1. Tack; till alla som deltagit i denna lilla debatt och som med goda argument hjälpt till att smula sönder ”stenåldersmässiga åsikter.” En debatt som denna är viktig att ta, oavsett var och när den dyker upp!

 2. Vore ändå lite intressant att veta vad du tycker om klippet på YouTube. Är det enligt dig fakta/sanning? roligt? en knäppis?

 3. Tommy Lönnström. Det har du säkert rätt i, när du talar om orsaker. Men du missar min poäng. Poängen är ju att du inte kan bortförklara statistiken, nämligen den som tydligt visar att de politiker som har åsikter som man hittar under stenåldersgravar när det gäller könsfrågor, de samlas i SD. Eller vad tycker du om dina polare i Trelleborg till exempel, ”Visst är det tråkigt att kvinnor blir misshandlade. Men, min tanke är, och jag vill att ni ska tänka så också ibland: Vad har kvinnan gjort, för att en man ska slå en kvinna? Eller avhoppad SD-kvinna; ”Hatet är så inpräntat, dom avhumaniserar folk” . I nästa inlägg kan jag citera lite SD-folk som vill slåss med järnrör, skjuta invandrare vid gränsen eller så kan jag dra lite statistik om brott bland förtroendevalda. Gissa vilket parti som ligger avsevärt högre än alla andra…

 4. ok mörkrädde realisten. Du vinner debatten på WO. för jag tänker lämna denna debbaten. Bara den som är rik har råd att bjuda på en seger. Jag viker inte ner mig för din strålande argumentation utan snarare bristen på densamma. Ha en God Jul!

 5. Tommy Lönnström;
  har ställt nedanstående fråga till mig:

  ”Om det är så och vi SD gör ner oss själva, kan du Bjarne förklara varför vårt parti ökade i valet när ditt V minskade?

  Det är rena ”10 000 kroners frågan” Tommy;
  en fråga som troligen kräver forskning och djupanalys, förhoppningsvis kommer historiker och valforskare att ge oss svar, som alla kan dra lärdom av inför framtiden. Det ligger i hela demokratins intresse att veta.

  SD är inte det enda partiet i historien som ställt grupper av folk mot varandra och samtidigt lyckats nå upprepade valframgång med sitt koncept.
  Det känns för mig helt galet att de kan ske i demokratins namn’, jag är orolig för den sortens framgångar. Era åsikter finns och skall bemötas, där bidrar jag gärna efter förmåga!

  Dom mer närliggande förklaringarna kan vara att SD gav en mängd löften till väljarna. Redan nu visar det sig att Ni får svårt att leverera på överbuden.
  Trots era 18-20 procent i de senaste valen har ni kunnat uppfattas som underdogs. Nu är ni en del av etablissemanget med makt, framtiden lär visa hur och om ni klarar det.
  Nu duger det inte längre att ha offerkoftan på, nu är det dags att ta av den och börja arbeta!

 6. Till den Mörkrädde realisten. Jag sitter i kommunfullmäktige för SD om det stör dig att jag skrivit SD efter mitt namn kan jag låta bli.
  Du gissar fel! Jag är inte rädd för att svara men du verkar inte förstå eller så gör du som vänstern vanligtvis brukar göra och fultolkar det som skrivs med höger hand.
  Fråga 1
  Jag menar på fullaste allvar att ingen har någon vidare kompetens från början. Mitt barnbarn är snart 7 månader och har precis lärt sig sitta. Hon är bedårande söt och hennes leende får vem som helst att le tillbaka. Vad hon kommer att bli när hon blir stor har vi ingen aning om, men jag hoppas hon utbildar sig och förvärvar kompetens så hon får ett bra arbete som hon kommer att trivas med. Det har inget med hennes kön att göra jag hade önskat samma om det varit en grabb. Kompetens har man inte den förvärvar man och det gäller så klart för båda könen varför är det så svårt att fatta?
  2. Nej nu fultolkar du. Jag skrev ju att en utbildad kvinna skall gå före en outbildad man vid tillsättning givetvis gäller samma om det är en utbildad man som ställs mot en outbildad kvinna. Men där verkar vi ha delade uppfattningar eftersom du vill kvotera in den outbildade kvinnan. Det har jag svårt att fatta.
  3. Tror jag har fått in svaret tidigare i att alla saknar kompetens från början. Vissa förvärvar stort kunnande och kompetens medan somliga förblir obildade och okunniga och det gäller båda könen. Är det så svårt att fatta?
  4. Du vet ingenting om min personliga människosyn men du inbillar dig att du vet efter all smutskastning du hört om SD. Så jag betackar mig från att du klistrar dina epitet på mig.

 7. Eftersom jag hade rätt i att det inte skulle komma något svar på mitt sista inlägg av Tommy så….
  kan man bara konstatera att offerkoftan är på och självinsikten är noll. Att Sd inte har mycket kvinnor är självklart någon annans fel.

  Medias; som avslöjar att rasismen fortfarande flödar inom många olika områden i partiet.

  Nu är medias uppgift just att granska makten, men det kanske har gått förbi och när makten blir tagen med byxorna nere så är det sällan populärt.

  I en demokrati är det helt fritt att samarbeta med vem/vilket parti man vill. Det är inte odemokratiskt att välja bort ett parti att samarbeta med, men det visste du säkert Tommy. (Annars kan säkert någon av rektorerna som inte skulle få jobbet berätta att man undervisar om detta flera gånger i grundskolan).

  Jag citerar ”för dem kan man pissa på och behandla som skit och ständigt driva smutskastningskampanjer mot, tex att vi saknar jämställdhet och har en dålig kvinnosyn.”

  Hur kan man påstå att ni har dålig kvinnosyn?? Dina tidigare inlägg visar knappast det (hi hi hi) och det senaste som innehåller

  ”Kvinnor är av naturen känsligare och har lättare att börja gråta när man blir orättvist behandlade och baktalade.”

  tyder på en bra kvinnosyn?? Eller kom 1800 talet tillbaka igen?

  Sista citatet

  ”Jag känner två kvinnor som är lärare och det skulle aldrig våga erkänna att de röstade på SD av rädsla för att bli mobbade eller i värsta fall avskedade.”

  Det hoppas jag verkligen inte stämmer. OM dom till skillnad mot dig håller sig till det som står i läroplanen för grundskolan så är det inga problem. Håller dom din ståndpunkt blir det svårare.

  Ur läroplanen från skolverket under rubriken. Skolans värdegrund och uppdrag.
  Grundläggande värden.

  ”Människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet mellan kvinnor och män samt solidaritet mellan människor är de värden som skolan ska gestalta och förmedla.”

 8. Vad kul att du är glad ändå. Unken kvinnosyn kan hittas i alla led även hos vänstern. Det har inte med parti att göra. Det är mera kultur och uppfostran som gör vad man formas till. Men en fråga till Bjarne. Du påstår att vi gör ner oss själva. Om vi gör ner oss själva varför gör du precis det jag säger att ni gör i ditt inlägg? Smutskastar med falska anklagelser om att vi ställer grupper mot grupper osv. Minns jag rätt att du var/är med i VPK Som bytt till bara V? Om det är så och vi gör ner oss själva, kan du förklara varför vårt parti ökade i valet när ditt minskade? Mitt parti är inte perfekt men jag tycker vi rör oss i rätt riktning för att åstadkomma ett jämlikt och rättvist samhälle utan vänsterns hyckleri med sina dubbla måttstockar.

 9. Tommy: Det är ingen som behöver göra ner Sverigedemokraterna; det gör väldigt många av era egna medlemmar helt på egen hand, ibland även som grupp!
  Den riktigt bruna svans Ni har (era sympatisörer) de håller ofta till på nätet.
  Där (för att använda ditt språkbruk) ”pissar” de på allt och alla, i syfte att bädda väg för er farliga politik, den som gör skillnad på folk och folk.
  SD har även egna kanaler på nätet; Riks och SamNytt, kanaler som är allt annat än seriösa i sin så kallade nyhetsrapportering. Som tur har landet Sverige en bred flora av media (Tv och tidningar) de kan nästan dagligen berätta om skandaler i och kring partiet Sverigedemokraterna, det är inga påhittade berättelser, de visar vilka och hur ni är. Det är inte att ”pissa” på Er. Det är deras uppgift för att upprätthålla demokratin, en demokrati som måste återvinnas varje dag!

 10. Tommy Lönnström. Mycket ska man läsa innan ögona trillar ur. Du behöver knappast skylla på någon annan för SD:s unkna kvinnosyn. Du avslöjar dig så bra själv. Sen kan du googla på ”kvinnor som hoppat av SD” och få lite exempel från real life. Politikerna i Trelleborg är också ett mysigt exempel.

 11. Jag kan svara Elin också! Svaret på varför vårt parti har så få kvinnor kommer du inte att gilla men det beror på ditt och alla övriga vänsterpartier och media som ständigt pissat på vårt parti och anklagat oss för att vara rasister, fascister, nazister främlingsfientliga och ett hot mot demokratin som ställer grupper mot grupper. Efter valet går Bengt Storbacka ut och säger att han bjuder in alla till samtal om hur kommunen skall styras utom SD för där går gränsen. Så i ert fall gäller allas lika värde utom de som tillhör Sverigedemokraterna för dem kan man pissa på och behandla som skit och ständigt driva smutskastningskampanjer mot, tex att vi saknar jämställdhet och har en dålig kvinnosyn. Hur gärna du än vill att det inte skall finnas några biologiska skillnader på kvinnor och män så är det inte så. Kvinnor är av naturen känsligare och har lättare att börja gråta när man blir orättvist behandlade och baktalade. Jag känner två kvinnor som är lärare och det skulle aldrig våga erkänna att de röstade på SD av rädsla för att bli mobbade eller i värsta fall avskedade. Se bara hur transportarbetarförbundet uteslutit Mats Fredlund fast det stred mot stadgarna. De flesta kvinnor orkar inte ta sådan skit och vågar inte vara engagerade i vårt parti. Därför är vi mycket glada att vi fått in några starka och modiga kvinnor i vår partigrupp som vågar stå upp och visa vägen för andra kvinnor så vårt parti kan växa ännu mer 2026.

 12. Blir bara roligare och roligare.

  Eftersom du skriver ditt partinamn efter Tommy så kan vi tro att det är både dina åsikter och partiets. Föga förvånande tycker nog flertalet.

  Jag citerar gärna lite från ditt senaste inlägg för att sen ställa några frågor om det. Jag gissar att svaren antingen uteblir eller att du ställer motfrågor utan eget svar. (Vild chansning)

  ”Den mörkrädde realisten hoppas att du skall hålla med om att kvinnor per automatik har samma kompetens som män.”

  Menar du på fullaste allvar att kvinnor inte har samma kompetens som män?

  ”Om han skrivit att kvinnor har samma möjligheter att förvärva kompetens genom utbildning och praktik hade jag hållt med honom.”

  Så du menar att kvinnor kan komma upp i männens kompetens först vid utbildning och praktik?

  ”Men påstår man att kvinnor har samma kompetens som män bara för att de är kvinnor har man otur när man tänker.”

  Vad är det för kompetenser som kvinnor saknar i så fall?

  Om jag blir bortsorterad vid den första gallringen eller om det är du och din människosyn som stärker en arbetsplats låter vi väl arbetsgivarna avgöra?

 13. Svar till realisten. Det är ingen större idé att du försöker förklara för de som inget begriper! Den mörkrädde realisten hoppas att du skall hålla med om att kvinnor per automatik har samma kompetens som män. Om han skrivit att kvinnor har samma möjligheter att förvärva kompetens genom utbildning och praktik hade jag hållt med honom. Men påstår man att kvinnor har samma kompetens som män bara för att de är kvinnor har man otur när man tänker. En outbildad man på vilket område det än gäller har lägre kompetens än den utbildade kvinnan och enligt vad jag tycker ska då kvinnan gå före vid tillsättning. Sådana som den Mörkrädde Realiten bör man sortera bort vid första gallringen.

 14. Klockan har inte gått fram något sen Realistens senaste inlägg. Läs igen. Jag pratar inte alls om inkvotering av något slag.
  Däremot vet jag mycket väl vad inkvotering är och när anställningarna på de tunga posterna i Sveriges företag/partilistor ser ut som det gör så skulle det nog inte vara fel på flera områden.
  Jag vågar påstå att det inte är kunskapsnivån eller förmågan att leda ett stort aktiebolag som gör att kvinnor t.ex. har ordförandeposten i bara 10%.

  Jag hade hoppats att du skulle hålla med om det jag skriver att kvinnor har samma kompetens som män, men den frågan duckar du på.
  Att du tar upp kvinnlig statsminister som ex. blir bara pinsamt, då Sverige har varit en demokrati i drygt 100 år och har under endast en kort tid haft en kvinnlig statsminister. Undrar vad det beror på??

  Att du sen målar in dig ett Linda Staaf hörn blir också väldigt märkligt. Hennes anställning (vad vi vet; du kanske har en speciell ingång till polisen) har väldigt lite med kvotering att göra. Snarare privata ingångar och relationer som har gått helt fel.

  Rektorers anställningar. Verkligen intressant. Tror du automatiskt att de som har rektorsutbildning är de som med automatik är bäst lämpade?? Knappast. Däremot så finns det många som passar som rektorer, som i sin tur måste börja utbildningen direkt vid anställning. Det finns ingen rektorsutbildning om du inte har anställning som rektor. Men det visste du säkert redan.

 15. Det sitter djupt – män väljer män – en form av kvotering – den sker varje dag trots att vi lever 2022.
  Utan könskvotering och diskussionen om den de senaste 30-40 åren hade det varit än färre kvinnor på viktiga positioner i samhället. Och på det hade vi alla varit förlorare.

  Men fortfarande är 94 procent av Vd:ar för börsbolagen män och 75 procent av bolagens styrelser,
  så säg inte att det inte finns mer att göra.

  Män är inte med automatik bättre lämpade än kvinnor, men det verkar många (även en del kvinnor) fortfarande tro. Realisten; har du inte sett något exempel på att ”här är det allt för mansdominerat”. Och om så; vad tycker du att man skall göra åt det?

  Samhället och arbetslivet behöver fortfarande utvecklas, det gör vi bäst om vi tar till vara på både kvinnor och män:s kvalifikationer. Om så behövs kriteriet kön, som en av flera ingredienser när man skall anställa.

 16. Svar till mörkrädd realist.
  Du har inte förstått något av det jag skrev det är helt tydligt.
  Vet du ens vad inkvotering innebär? När man kvoterar in någon person så kan det vara för att det anses vara en brist på Kvinnor/män/vita/färgade/unga/gamla osv. Man ser samansättningen i gruppen och konstaterar att nu har vi inga vita kvinnor i styrelsen/ på arbetsplatsen/som chef osv. Då ska det inkvoteras oavsett om det finns andra mera kompetenta sökande till tjänsten. Staten har ju själva en påtvingad inkvotering av kvinnor i statliga bolagsstyrelser. Det finns mängder med kompetenta kvinnor, men kvotering är aldrig en väg att anställa någon på.
  Om du sökte ett arbete och fick det för att du var kvinna och inte mest lämplig, skulle inte det kännas väldigt konstigt?
  Då kan vi ta Polisen som ett verkligt bra exempel. Under en tid då debatten om varför kvinnor inte blev polischefer så var eftermälet att man under en period enbart anställde kvinnor, trots att dom inte var mest meriterade. Och ska vi ta det allra mest aktuella fallet så ska vi ta och titta på hur det gick till när underrättelsechefstjänsten på NOA tillsattes. Sensommaren 2014 utlystes tjänsten som chef för den nya underrättelseavdelningen på NOA med sista ansökningsdag 5 augusti 2014. Totalt sökte 25 personer tjänsten varav 5 var kvinnor. En handfull var extremt välmeriterade och hade kvalifikationer som var skyhöga. Tyvärr var ingen av dessa kvinnor. Så tjänsten tillsattes aldrig av någon underlig anledning. MEN sen den 24 November samma år så utlystes tjänsten igen och med 8 dagars tidsfrist så sista ansökningsdag var den 2 December 2014 och enbart EN!! sökande fanns helt plötsligt, nämligen Linda Staaf. Som tillträdde tjänsten 2 Mars 2015 trots att hon enbart hade en av sex kriterier som krävdes och dessutom inte var utbildad Polis. Och av någon anledning skrevs inget anställningsbevis förens I Juli 2015. Linda Staaf har även tilldelats tjänstevapen trots att hon inte är polis dessutom, vilket kan anses som mycket uppseendeväckande. Linda Staaf är en mycket välmeriterad kvinna inom ett helt annat område men har inga erfarenheter som polis och undersökningsledare tex. Så varför fick hon tjänsten, ja det var inte för hennes polisiära kompetens.

  Eller vem glömmer ”invandrarpoeten” som 2016 blev anställd som brandman(han hade aldrig satt sin fot på en brandstation) i Nacka trots flertalet utbildade högmeriterade brandmän sökte tjänsten. Anledningen till att han anställdes var ju att ”han kunde kommunicera” med människorna i utanförskapsområdena. Den anställningen gav minst två riktiga utbildade brandmän stora skadestånd. Vet faktiskt inte om poeten är kvar där, men ska fråga någon som vet.

  Själv så kommer jag ihåg Nora på 90-talet när man anställde ett antal rektorer (enbart kvinnor) som inte var utbildade rektorer(utan bla barnskötare). Dom fick man skicka på rektorsutbildning med enorma kostnader som skattebetalarna fick ta. Att anställa utbildade rektorer hade blivit så mycket billigare och bättre.

  Kvotering är av ondo, ger bara en massa skit tillbaka.
  En lagstiftning om kompetens borde vara en självklarhet.

 17. Bra tillrättaläggande Linda Svahn; tänk vad fort en del glömmer, eller var det ett medvetet försök från nya styret att vända på kritiken mot att de inte kunde enas om att välja Lillemor Bodman till kommunstyrelsens ordförande!

 18. Monika Klockars skriver att det inte var fler kvinnor från majoriteten på rådsposterna när S och C var i majoritet i kommunen än vad det kommer bli nu. Det stämmer inte.

  Under mandatperioden 2014-2018 var det tre kvinnor på rådsposterna, Irja Gustavsson (S) som kommunstyrelsens ordförande, Susanne Karlsson (C) som ordförande i socialnämnden samt jag som företrädde (S) i barn- och utbildningsnämnden. När Susanne Karlsson lämnade sitt uppdrag efterträddes hon av Mathz Eriksson. Det var först vid årsskiftet 2020/2021 som Irja Gustavsson lämnade sitt uppdrag och ersattes av Bengt Storbacka (S) och jag lämnade mitt uppdrag sista september 2021 och ersattes då av Kristine Andersson (S).

  Under större delen av de två senaste mandatperioden var det alltså majoritet kvinnor på rådsposterna till skillnad mot hur det kommer att bli nu efter årsskiftet.

  Jag kan tycka att det är synd att Lillemor Bodman inte blev kommunstyrelsens ordförande utifrån att Moderaterna måste ha gjort bedömningen att hon var mest lämplig att leda kommunen om de skulle vinna makten i kommunen. Det vanliga är att den som toppar listan också är den som är tänkt som kandidat till att bli just kommunstyrelsens ordförande. Gjorde Moderaterna en felbedömning när de beslutade om sin lista eller var det något annat som spelade in i att det istället blev nummer två på listan som fick kliva överst på pallen?

 19. Trodde att jag för ett tag vaknade upp och det var 1800 tal igen. Skönt att det inte var så, men nu förstår jag varför jag trodde det. Jag hade läst bl.a Per Osfeld och framförallt Realistens inlägg. Inläggen där hade mycket väl kunnat höra hemma några sekel bakåt i tiden.
  Varför skulle en kvinna bli anställd bara för att hon är kvinna? Realisten skriver att kompetensen alltid ska vara avgörande. Visst ska kompetensen vara avgörande och då blir motfrågan. Varför tror du/ni att inte kvinnor ska ha samma kompetens? Är kvinnor sämre lämpade för att t.ex. vara politiker/statsminister? Att det fortfarande finns så många som tror detta är makabert.
  Att ex. inte kvinnor fått tunga uppdrag i vårt samhälle är på grund av att de inte har släppts fram, utan det har varit exakt det Realisten skriver ”lilla gumman”; inte ska du göra ditt eller datt.

 20. Rolig diskussion ni har här. Vänstersidan är så fixerade vid kön samtidigt som de ofta i olika sammanhang hävdar att kön är en social konstruktion som man kan välja själv. Nu var det ju så att kommunfullmäktige hade chansen att välja Lindesberg första kvinna genom tiderna som fullmäktiges ordförande men det ville inte Elin och de övriga sossarna så de röstade fram Arnold Bengtsson. Jag har inget emot Arnold som gör en utmärkt insatts som ordförande, men för min del röstade jag på Monika

 21. Handlar det här verkligen om genus och/eller kompetens? I Lindesberg blir 45 människor (män och kvinnor) valda av oss andra 23000 att representera oss i kommunfullmäktige. Man måste alltså vara medlem i ett parti för att ens komma på tal och då övergår väl ansvaret på de olika partierna, eller?
  Jag tycker att köns- och kompetensdiskussionen blir lite tokig. Handlar inte allt om LÄMPLIGHET? De män och kvinnor, av de gissningsvis 150 som ställer upp på en valsedel, måste ju vara bedömda efter LÄMPLIGHET i sina respektive partier. Varför ser valsedlarna annars ut som de gör?
  Att Lillemor Bodman, som ju diskuterats flitigt här, stod överst på moderaternas valsedel, borde ju betyda att hennes partikamrater anser att hon är den mest lämpliga att bli kommunstyrelsens ordförande, eller? Inte givet, tycker jag, att hon som andraval ska bli Barn- och utbildningsnämndens ordförande. Kanske finns det, som under den förra mandatperioden, någon annan i fullmäktige eller i partiet som ansågs LÄMPLIGARE? Då blev ju Mathz Eriksson (C) socialnämndens ordförande när Susanne Karlsson klev av och Eriksson satt ju inte ens i kommunfullmäktige.
  Det är ju så här att en folkvald politiker inte blir vald tack vare eller på grund av sin kompetens. Vi väljare röstar på de politiker vi tycker är LÄMPLIGAST efter vår egen situation. Ingen politiker behöver vara kunnig inom de områden de blir valda i, men de måste ha någon typ av förmåga att kommunicera de politiska frågorna med oss väljare och med de tjänstemän de har till förfogande för att fatta bra beslut.
  Nu anser de politiska partierna att Thomas Klockars, Lillemor Bodman och Jari Methäläinen är våra mest LÄMPLIGA folkvalda politikerna att bli kommunalråd i fyra år. Håller vi andra 23000 med?

 22. Blir faktiskt riktigt upprörd när en politiker anser att könet är viktigare än kompetens. Kompetens ska alltid vara avgörande, inget annat. Som kvinna skulle jag känna mig helt misslyckad om jag erbjöds en anställning enbart för mitt köns skull. Sen skulle jag skämmas som fan också, för det skulle vara precis som att nån klappar en på huvudet och säger ”-lilla gumman, nu måste vi tyvärr ge dig det här jobbet men du är inte bäst kvalificerad”. Undrar vad denna politiker tycker om att vi inte har haft en folkvald kvinnlig Statsminister än. Den S hade som ”statsminister” var ju enbart en tillfällig ersättare. En mycket dålig sådan visade det ju sig eftersom hon inte klarade av att bli folkvald. Som tur var så valde folket kompetens istället för nåt genusskit!

 23. Som väljare så vill jag att det ska vara bra människor med gedigen kompetens som sitter på politiska positioner. Den som anser att representation av kön, läggning och ursprung är viktigare än kompetens bör fundera på varför de själva sitter på den position som de gör; är det för att du är bra på din sak eller för att du är en snygg prick i statistiken och bara tror att du är anlitad för att du är bra på det du gör?

 24. När jag tittat på kommunens hemsida ser det ut som Kristine Andersson är kommunalråd och ordförande i Barn och Utbildningsnämnden. INTE Lillemor Bodman vilket hon skriver här Tar hon ut även det i förskott då hon snubblade på mållinjen att bli kommunstyrelseordförande?

 25. Tack Elin.
  För att du uppmärksammar ett stort problem i samhället, men Jämställdhet är inte enbart en kvinnofråga och absolut inte en kvoteringsfråga. Du säger att ni ligger nära 100% i kvoteringsfrågan som ni jobbat med sedan 1994, men faktum är väl ändå att vi, Moderaterna i Lindesberg har ett par % fler kvinnliga namn än Socialdemokraterna i kommunfullmäktige?
  Jämställdhet betyder att alla människor har samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter. Att Elin går ut och spekulerar i varför Lillemor Bodman inte längre var ämnad till kommunstyrelsens ordförande utan istället fick rådsplatsen i Barn och utbildningsnämnden har ingenting med hennes kön att göra, det handlar om kompetens och val. Hon hade rättigheten att välja, möjligheten att välja och skyldighet att göra rätt utifrån sina värderingar och kompetens.
  Istället för att ringa upp Lillemor eller Anders och fråga så använder Elin sig av media för frågeställningen jämställdhet eller kanske var det skvallret hon var mer intresserad av, och sedan påstår att hon vill samtala med ”de få kvinnor som fått äran att representera sitt parti”, (S hade inte fler kvinnliga råd än blivande majoritet under sina år i styre)
  Nej, Elin, Jag tror bara du ville ha något att skriva om och jag anser att valet av ämne var mycket dåligt, din kompetens gällande jämställdhet bristfällig och att blanda ihop jämställdhet och Lillemors val är endast spekulationer.
  Men vi, Moderaterna i Lindesberg välkomnar dig till samtal om jämstäldhet ”på riktigt”

  Monika Klockars vice orförande Moderat kvinnor i Örebro län
  LillemorBodman kommunalråd Barn- och utbildningsnämnden
  Carina Holm Moderatkvinnoansvarig Lindesberg

 26. Lpo:s Lista till kommunvalet 2022 (val.se)

  1/Anders Persson, Bonde/Entreprenör, Löa
  2/Karl-Henrik Söderlund, Vaktmästare, Löa
  3/Henrik Norman, Montör/Truckförare, Gammelbo
  4/Erik Fagrell, Maskinförare, Gusselhyttan
  5/Tommy Söderqvist, Pensionär, Lindesberg
  6/Mikael Karlsson, Maskinförare, Lindesberg

  Undrar också varför man ska ringa dig för förklaringar. Det är väl här i det offentliga du ska förklara dig?

 27. Vet inte om det kan eftersträvas mer fakta än siffrorna på varje parti? Att inte gå efter genus utan efter kompetens är väl fint sagt. Men det betyder alltså att man i dessa partier inte tycker att kvinnorna är lika kompetenta som männen…

  Sen hur det var när Lillemor fick flytta på sig borde ingen utanför väggarna veta, men fakta är väl att det inte kryllar av kvinnor i toppen?

 28. Tommy Kragh! Både du och Elin Axelsson har väldigt mycket brödtext i era inlägg.
  Återupprepar mitt erbjudande!
  Är du/ni överhuvudtaget intresserade av riktig fakta i ärendet så är det bara att ringa
  0702861180.
  När det gäller kunskap i genus eller vad du påtalar? Så bör vi i så fall ställa frågan om hur många kvinnor i erat parti som innehaft ledande positioner i Lindesbergs kommun sen 1994 då ni påstår att arbetet med varannan damernas startade?
  Vi i Landsbygdspartiet oberoende välkomnar alla människor oavsett kön, sexuell läggning, hudfärg.
  Så länge vill engagera sig för att hela kommunen ska leva.

  Anders Persson
  Landsbygdspartiet oberoende
  Lindesberg

 29. Det kan vara så att det finns fakta som du Anders värderar på ett sådant sätt så att det är avgörande för dig att lägga ditt mandat för byta ut den först tilltänkta ledaren inom den nya majoriteten. Och det kanske inte har någonting med kön att göra enligt ditt sätt att värdera faktan. Men det är ändå lite märkligt att det slumpar sig så att det till sådan övervägande del är män som innehar den kompetens som krävs för att vara politiker inom den nya majoriteten.
  Som Elin antyder så måste man jobba aktivt för att få in fler inom politiken och om politikerna ska återspegla och ta beslut som påverkar alla i samhället så bör man ha både män och kvinnor i beslutande positioner. Det finns mycket fakta att läsa i ämnet om någon skulle vilja lära sig mer. Men jag har en känsla av att alla partier inom nya majoriteten inte är överens om hur man ska tolka fakta och vilken fakta man ska använda sig av.

 30. Elin Axelsson! du bör inte grunda din personliga uppfattning på RYKTEN och utan avsaknad av all FAKTA.
  Du är varmt välkommen att ringa mej på 0702861180 så ska jag ge dej korrekt fakta och en sanningsenlig förklaring till LPo,s krav.
  Vi i LPo anser att kompetens är viktigare än kön vid all typ av rekrytering.
  Anders Persson
  Landsbygdspartiet Oberoende
  Lindesberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.