Debatt: Men vem styr landsbygdspolitiken?

Svar på Helena Vilhelmssons inlägg

Det var tydligen riktigt ömma tår vi lyckades trampa på, i vårt svar på Centerpartiets inlägg.

Var någonstans i vårt svar står det att föräldrar på landsbygden inte får välja skola eller förskola?

Självklart får de det. Vi påpekade bara att det gör en skör situation ännu skörare. Det är fakta, som vi som politiker måste ta hänsyn till.

Det vore oss helt främmande att påstå att personalen på små skolor och förskolor inte klarar sitt jobb. Om Centerpartiet anser att det inte finns någon nedre gräns på antal barn för att uppehålla kvaliteten i en skola, får det stå för er. Där har ni knappast professionen med er.

Vi vet av tuff egen erfarenhet att det väcker mycket känslor att lägga ner en liten skola på landsbygden. Inget parti gör det med lätt hjärta. Särskilt inte när man har egna barn som går eller har gått i skolan.

Men ibland måste man, som vi skrev, välja det minst onda av flera onda ting. Då har vi vid ett par tillfällen valt att låta barn åka ett par kilometer längre, förvissade om att de där kan få en bra skolgång.

När Centerpartiet påstår att dessa nedläggningar inte har sparat pengar, talar man mot bättre vetande. Barn kostar förvisso vilken skola de än går i. Men kostnaderna är inte desamma. Det borde åtminstone de som sitter i barn- och utbildningsnämnden vara medvetna om.

Om en skola dessutom behöver rustas för mångmiljonbelopp, samtidigt som barnantalet sviktar betänkligt, går det inte att påstå att kostnaden är densamma oavsett vad man gör. Det är verkligen att underskatta medborgarna.

Det går naturligtvis för Centerpartiet att hävda att man för en bra landsbygdspolitik. Men ger man sig in på Moderaternas planhalva får man rätta sig därefter. När regeringen nu satsar 190 miljarder kronor i en nationell plan för transportsystemet 2014-2025 får de fyra nordligaste länen dela på mindre än fyra procent av summan.

De stora pengarna går till Stockholm, Västra Götaland och Skåne. Men Norrland ingår kanske inte i Centerpartiets landsbygdssatsning. Vem styr Näringsdepartementet? Annie Lööf (C)!

Om Centerpartiet inte har några problem med att statsbidragen till kommunerna inte räknas upp, eller att rika Stockholmskommuner måste smörjas med en extra miljard för att gå med på skatteutjämningen, undrar vi hur mycket landsbygdspolitiker ni är?

Vi konstaterar också att Centerpartiet numera inte ser någon koppling mellan sänkta skatter med 140 miljarder, ökade klyftor och försämrad välfärd. Det är tragiskt!

Gerd Erlandsson (S)
Ordförande Socialdemokraterna i Nora Arbetarekommun
Solveig Oscarsson (S)
Kommunstyrelsen ordförande
Per Andreasson (S)
Ordförande i barn- och utbildningsnämnden

1 Comment

  1. Ja, det verkar ju rättvist och rimligt att rusta Järntorgsskolan med en nota som slutade på plus 20 miljoner ÖVER budgeten. Hur kommenterar ni det? Ni påstår att det är viktigt att spara en halv miljon på en byskola och sen reagerar ni inte när en budget dras över med tjugo miljoner…. Är alla barn/områden lika mycket värda då?

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.