Debatt: Norrtäljemodellen skull kunna rädda Lindesbergs lasarett

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Läkaren Jan Ulfberg menar i en debattartikel att boende i norra länsdelen inte kan räkna med stöd från Region Örebro i framtiden. Istället tycker Ulfberg att den så kallade Norrtäljemodellen kan rädda Lindesbergs lasarett. Läs debattinlägget här.

Lindesbergs lasarett: Följ exemplet ”Norrtäljemodellen”!

Trots massiva protestaktioner de senaste åren kring den pågående nedmonteringen av akut verksamhet, just nu akutkirurgi, vid Lindesbergs lasarett, kan vi som bor här i den norra länsdelen, inte påräkna något som helst stöd från Region Örebro i det sammanhanget!  Dessutom, något stöd från kommuner utanför Lindesberg är svårt att finna, med undantag för Karlskoga, som befinner sig i en liknande situation. Det är väl så att varje kommun med dess innevånare har nog med sina egna problem och sitt eget livsrum.

För 15 år sedan ville Region Stockholm lägga ned Norrtälje lasarett, som har en storlek och verksamhet likt den vid Lindesbergs lasarett. Men då ledde protesterna lokalt till att man skapade en ny sjukvårdsmodell, Norrtäljemodellen. Därför har man i Norrtälje exempelvis kvar en lokal ledning och akut kirurgi dygnet runt!

Norrtäljemodellen är en unik samverkan mellan Norrtälje kommun och Region Stockholm som skapar en bättre hälsa, vård och omsorg genom det gemensamma kommunalförbundet Sjukvård och omsorg i Norrtälje och det gemensamt ägda vårdbolaget Tiohundra.

Norrtäljemodellen är uppmärksammad såväl här hemma som internationellt, och lyfts fram av Socialdepartementet som en förebild att ta efter för övriga kommuner, och regioner.

Om Lindesbergs kommun lyckas skapa samma sjukvårdsmodell, som i Norrtälje, har man möjlighet att återta det man förlorat vid lasarettet, som akutkirurgi med öppethållande dygnet runt. Det skulle ge stora utvecklingsmöjligheter för framtiden, för man måste tyvärr ha farhågan att Region Örebro kommer att lämna landsbygden i sticket!?

Jan Ulfberg

Leg. läkare, Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.