Debatt: Oerhört svårt att få svar från de styrande

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/NORA

INSÄNDARE/DEBATT. Debatten har varit lång om Soltunets förskola, som de styrande politikerna beslutat lägga ned. Föräldrar till barnen i verksamheten har inte fått någon information och nu, en månad innan stängning, upprepar sig misstagen. Läs debattinlägget från en rad föräldrar här.

Noras styrande politiker upprepar samma misstag om och om igen

Vi, föräldrar till barn på Soltunets förskola, skriver detta öppna brev med anledning av de nedskärningar inom förskoleverksamheten i Nora som är på väg att genomföras. Frågorna skickas även till samtliga ordinarie ledamöter i Nora kommunfullmäktige (KF) för partierna S, M, KD, C och L, dvs de styrande partierna. Eftersom det tidigare varit oerhört svårt att få några svar från dessa partier, och mycket av vår kommunikation med politikerna tyvärr har tvingats gå genom media, väljer vi därför även att publicera detta öppna brev. Vi ser också en tydlig vinst i att fler kommuninvånare får inblick i hur ärendet Soltunet har skötts. Dessa partier har flera gånger beklagat att de missat att informera oss föräldrar och bedyrat att det inte kommer att upprepas. Nu kommer beslut om nedläggningen fattas om mindre än tre veckor och enligt förslaget ska förskolan stängas 7 oktober 2021, vi föräldrar har i skrivande stund den 3 september 2021 fortfarande inte fått någon information alls om hur planen ser ut för våra barn.

Bakgrund:

 • De styrande partierna i Nora klubbar på kommunstyrelsens (KS) sammanträde i februari 2021 förslag om att Soltunets förskola ska läggas ned 1 juli 2021. Detta utan att vi föräldrar blivit involverade eller ens fått någon information om vad som är på gång. En vecka senare får vi istället informationen genom en artikel i NA.
 • Eftersom beslutet ska fattas på KF bara en vecka efter att artikeln publicerats startar vi en namninsamling emot förslaget och får på några dagar ihop över 400 namn. Vi startar även en facebookgrupp som får stort genomslag.
 • De styrande partierna tar, genom NA, kontakt med oss och uppger att de inte kommer besluta i frågan förrän vi föräldrar fått komma till tals i en ordentlig medborgardialog. De beklagar att det skett en miss med kommunikationen, den kommer inte upprepas. 
 • I mars 2021 hålls digitalt informationsmöte för oss föräldrar. Vi får dock inte information innan om att det gäller en medborgardialog eller att mötet ska handla om en ev. nedläggning av förskolan, trots att vi vid ett flertal tillfällen ber om ett förtydligande, och vi får därför inte heller en rimlig möjlighet att förbereda oss inför mötet. Under mötet uppger de styrande partierna, och tjänstemännen, att det inte kommer att göras någon barnkonsekvensanalys i ärendet förrän efter beslutet är fattat. På den upprepade frågan angående hur de då kan säkerställa att beslutet blir i enlighet med barnens bästa väljer de att inte svara.
 • På grund av vår oro för att ett barnperspektiv saknas i hanteringen av ärendet och för att föräldrar från flera andra förskolor också hört av sig till oss med liknande oro och liknande kommunikationsproblem gentemot de styrande partierna väljer vi att skriva ett öppet brev där vi bland annat kräver att politiker och tjänstemän ska ta Barnkonventionen på allvar och börja kommunicera med oss föräldrar. På bara några dagar samlar vi ihop 133 namnunderskrifter från föräldrar, där samtliga Noras förskolor finns representerade. Brevet publiceras den 24 mars 2021 och får under den kommande veckan stort medialt utrymmet. Kommunalråden bemöter det öppna brevet genom en tidningsartikel, där de konstaterar att de inte kommer att göra några konsekvensanalyser avseende barnen förrän efter beslut är fattat. De förtydligar också att kommunikationsmissen med oss föräldrar inte kommer att upprepas.
 •  Ytterligare en vecka senare, den 8 april 2021, fattar Noras kommundirektör beslutet att en barnkonsekvensanalys ändå ska genomföras och att beslutet om nedläggning ska skjutas upp igen och tas på KF i juni 2021. Hon uppger till NA att en miss har gjorts och att kommunen nu gör om och gör rätt. Hon konstaterar vidare att det är tack vare oss föräldrar som missen uppmärksammats.
 • Barnkonsekvensanalys genomförs men den innehåller ingen slutsats kring vad som är barnets bästa utan lämnar det till politikerna att ta ställning kring. Ett kommunalråd konstaterar under KF i juni 2021 när beslut ska fattas att han har läst barnkonsekvensanalysen men att han som politiker inte kan uttala sig kring kompensatoriska åtgärder, det är inte politikens uppgift. De är därför ändå beredda att gå till beslut trots att ingen slutsats kring vad som är barnets bästa dragits.

Våra frågor:

 1. I ledningsutskottets protokoll från 25 augusti 2021 går att läsa att planeringen i förslaget som kommer att tas upp i KS 8 september 2021 angående Soltunet är att förskolan ska läggas ned 7 oktober 2021. När kommer vi föräldrar att få någon information om detta? När beslutet planerades att tas i juni var stängning planerad till september 2021 och det fanns en lång planering för när vi skulle få söka nya förskolor, informationsmöten, inskolning m.m. I dagsläget har vi inte fått någon information alls. Hur kommer det sig att ni upprepar samma misstag ännu en gång i denna process?
 2. Finns det något barnperspektiv i dagsläget? Inför att beslut om nedläggning ska fattas 22 september 2021, har ni nu säkerställt vad som är barnets bästa och, om beslutet inte är i enlighet med barnets bästa, vilka kompensatoriska åtgärder som kommer att genomföras?
 3. Har ni gjort någon ny barnkonsekvensanalys? Den förra barnkonsekvensanalysen saknar slutsats kring vad som är barnets bästa och det framgår dessutom klart och tydligt att den endast är giltig som underlag för beslut som fattas i maj-juni 2021, eftersom en barnkonsekvensanalys är en färskvara. Vi föräldrar har inte fått någon mer information kring den här frågan heller.
 4. Vem är ytterst ansvarig för beslut som fattas i KF? Är det politikerna som fattar beslutet eller tjänstemännen? Bör inte de politiker som fattar ett beslut som rör barn försäkra sig om att beslutet är i enlighet med barnets bästa, och om det inte är det att det finns kompensatoriska åtgärder som väger upp för att man ändå väljer att fatta beslutet?
 5. Har ni gjort någon ny undersökning av hur många barn som har flyttat till Nora, hur barnomsorgsköerna ser ut nu och stämt av med vårdcentralen hur många barn som är inskrivna på BVC och hur många barn som väntas födas inom den närmaste framtiden?
 6. Två förskolor/pedagogisk omsorg läggs ned inom loppet av några månader. Hur kommer ni, förutom att ytterligare öka på antalet barn per barngrupp, att hantera om det blir fler barn inom förskoleverksamheten än vad ni räknat med? Finns någon lösning som gör att det fortfarande är ekonomiskt försvarbart att stänga Soltunet?
 7. Varför bedömer ni att småbarnsföräldrar och barn inte är grupper värda att satsa på inom kommunen? För att Nora ska kunna vända sin nedåtgående befolkningstrend och förbättra sin ekonomi behöver ni fler som oss som kan arbeta och betala skatt under många år.
 8. Varför fortsätter ni, även efter att ni bett om ursäkt och vid flera tillfällen konstaterat att det var fel att inte involvera oss föräldrar från början i beslutsprocessen, att bara svara oss när ni känner er tvingade?

Emma Gunnarson, Oskar Gunnarson, Alexandra Mathisen, Erik Mathisen, Sebastian M, Carolina Sköld, Johan Westring, Johanna Westring, Kristoffer Wikström, Åsa Wikström och Sandra Åsling

Föräldrar till barn på Soltunets förskola, Nora

6 Comments

 1. Daniel Nilsson
  En parentes i livet: Ännu en som inte har Facebook. Är det inte en välsignelse? Friheten att inte få en miljon intryck innan man lämnat sängkammaren på morgonen och det påtvingade ”sociala” nätet som hökar över varje steg och ord. Hoppas du njuter av det precis som jag själv!

 2. Daniel – rent generellt är det jättebra förskolor i Nora! Det är det som vi föräldrar också blivit så upprörda över, att man tror att man kan lägga ner verksamheter och flytta runt på barn och personal och öka på storleken på barngrupper utan att det får konsekvenser. Men personalen är fantastisk så ska man söka sig till förskola just nu tror jag inte att man behöver vara orolig för något mer än ökad storlek på barngrupperna, de har snabbt lagt ner två verksamheter nu så tror inte att någon mer är på gång i dagsläget. Det är våra styrande politiker som saknar barnperspektiv, men det är å andra sidan bara ett år kvar till val och oppositionen har varit helt fenomenala i att stötta oss föräldrar och arbetat för att barnens rättigheter ska beaktas.

 3. Tack för svar Alexandra. Det lät ju inget bra. Men vet någon nåt om hur de andra förskolorna i kommunen är? Jag tänker på hur allvarliga konsekvenser det kan bli för barnen som måste flytta? För oss är det inget problem med avstånd till förskolan eftersom vi har bil men förstår att det kan vara svårt för en del.
  Jag har inte fb tyvärr så kan inte kolla in gruppen.

 4. Hej Daniel! Välkommen till Nora! Den bilden som du beskriver är precis den som de styrande politikerna berättar. Men hela historien är tyvärr lite mer komplicerad än så. Om det hade varit så att barnen fick flytta med sina fröknar på det sättet tror jag inte att vi föräldrar hade reagerat som vi gör nu. Men förslaget är att en av två avdelningar ska flyttas till Sparvugglan, och med hälften av personalen. Förslaget för resten av barnen var att de ska ”spridas ut på övriga förskolor i Nora”. Nu har alltihop dragit ut på tiden för att politikerna först glömde informera oss föräldrar om att det här var på väg att beslutas och sen inte trodde att de behövde göra en barnkonsekvensanalys innan de fattade beslutet. Men i korta drag känns det som att det framför allt handlar om att snabbt spara lite pengar, och resultatet blir att en fantastiskt välfungerande förskola nu har splittrats. Hälften av personalen har slutat under sommaren, vi vet fortfarande inte vilka barn som får följa med till den nya avdelningen och var resten hamnar, förskolan ska vara tömd sista oktober men beslutet är inte ens fattat än. Och politikerna vägrar svara på föräldrars frågor kring ex barnkonventionen. Från början sa politikerna att de ”måste” stänga Soltunet för att de ska bygga en ny förskola men det verkar nu ha lagts på is. Nora har redan större barngrupper än övriga landet och de kommer bli ännu större nu, men det är inte ett bekymmer enligt politikerna. Det här innebär också bekymmer för föräldrar utan bil och Nora kommer nu bara ha en riktigt central förskola kvar.

  Det är väldigt svårt att sammanfatta hela processen, men kika gärna in på vår facebookgrupp ”Stoppa nedläggningen av Soltunets förskola!” om du vill läsa mer.

  Hälsningar från
  Alexandra

 5. Jag är inte så insatt i det här, men har hört att barnen ska få flytta till en nyrustad förskola ihop med sina fröknar och kompisar. Det lät bra tyckte jag. Vad är problemet isåfall? Stämmer inte detta? Är ganska nyinflyttad och vill gärna höra mer om hur förskoleverksamheten funkar i kommunen.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.