Debatt om kyrkostriden i Nora

INSÄNDARE/DEBATT. I en debattartikel förklarar förre bankchefen Göran Skoglund varför han funderar på att lämna Svenska Kyrkan. Skoglund tycker det är förvånansvärt att man tar på sig uppdrag som man inte klarar av. Läs Göran Skoglunds debattinlägg här.

Att rikta misstro mot kyrkans ledning tycker jag är helt berättigat

I Nora torde inte det vara många som förvånas över det stora antalet som går ur Svenska Kyrkan. I Nora arbetar kyrkans ledning, med kyrkoherden Landin i spetsen tillsammans med, enligt uppgift, Bernövall, Wildhammar och Wedberg-Andersson hårt och målmedvetet för att många fler ska lämna kyrkan.

Att man i en ledning kan sköta personalärenden så dåligt att det får sådana enorma konsekvenser och publicitet är förvånansvärt. Det är ju inte svårt att konstatera att ”de fyras gäng” saknar större kompetens/kunskap inom arbetsrätt/arbetsmiljölag-stiftningen. Det är förvånansvärt att man tar på sig uppdrag som man inte klarar av och det är lika konstigt att man inte ser till att den egna kompetensen inom personalledning höjs. Håkan Kangert hade för en tid sedan en insändare i 24i. Den insändaren är mycket välskriven och informativ och jag hoppas att många norabor läser den inför kommande kyrkoval. I en debattartikel i NA skriver de ledande förtroendevalda att det riktats misstro, förtal och smutskastning mot dem. Förtal är en grov anklagelse och att förtala är straffbart men att rikta misstro mot kyrkans ledning tycker jag är helt berättigat.

Under min yrkesverksamma tid hade jag roller i ”ledande ställning” i näringslivet i mer än 30 år. Jag har haft annan uppfattning än facket många gånger men jag har aldrig varit i närheten av en tvist med facket. Men i näringslivet har man kraftfulla utbildningar i personalledning.

Jag har under alla år aldrig funderat på att lämna Svenska Kyrkan men efter alla turer i Nora Bergsförsamling så kommer den punkten allt högre upp på min agenda. Jag betalar nära 7.000:- i kyrkoavgift och kan ha mycket roligare för de pengarna än att medverka till att bekosta kyrkas lekstuga/sandlåda för deras cheftjänsteman och förtroendevalda.

Jag konstaterar slutligen att kyrkans folk inte är fridens folk – de är stridens folk…

Göran Skoglund

Nora

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.