Debatt: Politiskt självmål av oppositionen

i ETTAN/INSÄNDARE/DEBATT/LINDESBERG

INSÄNDARE/DEBATT. Den politiska majoriteten i Lindesberg menar att oppositionen gjorde självmål när man vid det senaste sammanträdet i kommunfullmäktige fick igenom en återremiss på förslaget till ny biblioteksplan. Läs vad majoriteten tycker.

Oppositionen snubblar på bibliotekens tröskel!

Under kommunfullmäktiges sammanträde måndag den 17 april föreslog Vänsterpartiet att återremittera förslaget till ny biblioteksplan för att ytterligare utreda om öppettider kan utökas och tillgängligheten till kommunens filialbibliotek förbättras ytterligare.

Oppositionen med S och C i spetsen begärde att mötet ajournerades för att fundera på om de tänkte stödja förslaget från V, vilket de senare gjorde och därmed återremitterade förslaget tack vare minoritetsskyddet. Även MP stödde förslaget till återremiss.

Majoriteten i Lindesbergs kommun yrkade att frågan skulle avgöras direkt. Vänsterpartiets intention må förvisso vara god men vilka resultat får detta i praktiken? Jo biblioteksplanen är ett strategiskt dokument som beskriver vad som ska göras, inte hur i detalj. Därav regleras exempelvis inte öppettider eller exakt bemanning i planen. För att göra processen mer transparent och tydlig ställde vi i majoriteten frågan om dom kunde precisera vad i dokumentet de ville ändra för att öka tillgängligheten till våra bibliotek men det fick vi inget svar på.

Under den förra mandatperioden var meröppet eller bibliotekens tillgänglighet knappast uppe för diskussion från den dåvarande majoriteten. Snarare var tolkningen av gott tillgänglighetsarbete och effektivisering att ta bort en bibliotekstjänst som nu igen är tillsatt. Ifrågasättandet kommer istället nu när man är i opposition vilket inte ger någon annan signal än att man inte var så nöjd med sin egen politiskt styrda verksamhet trots allt.

Men nu snurrar oppositionens återremissyrkande till det totalt. Kommunens tjänstepersoner har nu fått ett högst oklart uppdrag och måste till en början reda ut vad de förväntas förändra i planen. Dessutom har planen redan passerat genom både tillväxtnämnden och kommunstyrelsen utan att de som nu valde återremiss ens nämnt deras önskemål. Biblioteksverksamheten erhåller ekonomiskt stöd från regionen vilket gör den verksamhet kommunen erbjuder möjlig. För att kunna söka detta stöd måste en biblioteksplan finnas antagen. Tack vare återremissen kan därför inte dessa stöd sökas förrän biblioteksplanen är antagen. Ett ordentligt bakslag för kulturen i Lindesbergs kommun!

Då frågan nu åter är tillbaka i nämnden innebär återremissen en risk att vi förlorar årets regionala stöd. Ibland ställer det politiska spelet bara till det i praktiken. Den här återremissen är tyvärr ett tydligt exempel på detta.

Vi misstänker att detta bara är början i en serie av politiska självmål vi kommer få se från oppositionen under denna mandatperiod.

För majoritetsstyret Lindesbergs kommun (SD, M, L, KD, LPO)

Tom Persson Ordförande Tillväxtnämnden

Conny Ärlerud Vice ordförande Tillväxtnämnden

3 Comments

  1. ”tydlig ställde vi i majoriteten frågan om dom kunde precisera vad i dokumentet de ville ändra för att öka tillgängligheten till våra bibliotek men det fick vi inget svar på.”
    Å jo vars. Bl.a togs biblioteksbussens problem under renoveringen av huvudbibblan upp. Men det fungerade ju upp i Löa så det tyckte inte LPO var några problem, för övrig landsbygd i kommunen. Ulf Axelsson ( V )

  2. Vill minnas den nuvarande majoriteten återremmitterat skolmiljarden så den höll på att brinna inne, detaljplan i Frövi och senast en återvinningscentral höll på att glömma Bertil Jansson.

  3. Är man så sen med att presentera biblioteksplanen så man riskerar mista stödet vid potentiell återremiss, är väll minst sagt oprofessionellt

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.