Debatt: Regionen behöver avbryta nedmonteringen

INSÄNDARE/DEBATT. Kristdemokraterna i Lindesberg undrar i ett debattinlägg vilket nästa förslag på nedmontering av Lindesbergs lasarett blir. KD menar att regionen måste avbryta den nedmontering som nu görs. Läs debattinlägget här.

KD Lindesberg undrar vart Lindesbergs lasarett är på väg?

Detta är en fråga som vi i KD Lindesberg ställde innan valet 2018.

Redan då såg vi att det fanns en farhåga för kraftiga försämringar på flera av Lindesbergs lasaretts verksamheter.

Redan då började diskussionen om diverse förändringar och omorganisation på våra lasarett i regionen.

2018-2019 så gjorde de styrande på lasarettet en kraftig omorganisation på flertalet avdelningar på lasarettet vilket ledde till en stor oro bland de anställda och att lasarettet tappade mycket kompetent personal till angränsande regioner.

Sedan kom förslaget att stänga ned viss verksamhet på akuten mellan 21:00-07:00  på vardagar och 21:00 fredag till 07:00 måndag. Det verkställdes hösten 2020.

Genom detta förslag så ville man spara 5-7 miljoner kronor/år.

Det orsakade ytterligare oro bland de anställda och nu också bland invånare och företag i Lindesbergs kommun.

Man orsakade en situation med högre press på personalen att hinna avsluta operationer eller att inte påbörja vissa operationer inom tidsramen.

Man orsakade också en högre press på den redan ansträngda situationen för ambulansverksamheten i de norra delarna av länet.

Konsekvensen blev att kompetent personal lämnade verksamheten i ännu högre utsträckning. 

Beslutet skulle utredas efter 6 månader men nu har man valt att skjuta det på framtiden vilket skapar ytterligare oro och otrygghet bland lasarettets anställda på berörda avdelningar.

Beslut har också fattats om att slå ihop ambulansverksamheten i regionen från tre separata organisationer till en länsklinik, styrd från Örebro. Även detta skapade ytterligare oro bland personalen. Denna förändring kommer ställa höga krav på förutsättningar för samverkan i praktiken för att de tre organisationerna ska få en chans att hitta gemensamma lösningar.

2018 var Lindesbergs lasarett ett av de högst rankade lasaretten i Sverige enligt en patientnöjdhets-enkät. Lasarettet låg även i topp på AT-läkarnas utvärdering av platser för tjänstgöring. Dessa två perspektiv var KD Lindesberg väldigt stolta över och insåg också vikten av att ta vara på.

Redan 2018 beskrev KD Lindesberg behovet av en handlingsplan för Lindesbergs Lasaretts utveckling. Det behovet är lika stort idag, om inte större.

Vad blir nästa förslag på nedmontering av en fungerande verksamhet? 

Regionen behöver avbryta nedmonteringen av Lindesbergs och andra lasarett i Örebro region. KD Lindesberg vill utveckla vården, inte avveckla. Vi vill skapa en trygghet bland de anställda igen så verksamhetens kompetenta personal stannar kvar. Vi vill också erbjuda invånarna kvalitativ vård i Lindesberg under dygnets alla timmar.

Markus Lundin, ordförande KD Lindesberg

1 Comment

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.