Debatt: Säg nej till tung trafik i Nora

INSÄNDARE/DEBATT. Planerna på en led genom Nora med tung trafik väcker ilska och oro. Här kommer ett nytt debattinlägg i frågan, skriven av Brita Sylvan. Läs inlägget här.

Säg Nej till ny led genom Nora

Vill vi ha in tung trafik i Nora? Nej, det tror jag de flesta Norabor sätter sig emot. Men det är just vad som håller på att hända om den nya trafikplanen antas i kommunfullmäktige på onsdag.

På papperet kanske det ser bra ut. Men när man börjar tänka efter vad som blir konsekvenserna så är det verkligen inte alls bra. Det är heller inte någon Norabo som ritat upp trafikplanen utan konsulter från Örebro som rationellt tittat på kartor och ritat upp med pennan utan att tänka på vad det blir för konsekvenser för miljön och de som bor där.

Man har alltså planer på lägga en led igenom det känsliga området som stryker förbi Bryggeriet och den fina rekreationsskogen som ligger i Hagby och där det bor väldigt många gamla människor som behöver lugnet och den fridfulla stämning som är där. Dessutom ligger en förskola med små barn som då ska ha sin lekplats precis intill den tänkta leden, där tung trafik ska dundra förbi.

Timmerbilar, långtradare, bussar och en tät trafik av bilar kommer att köra där. Gör man en bred led med snabbframkomlighet så kommer ju naturligtvis bilisterna att välja den vägen framför att köra en kanske lite längre, till exempel de som ska ut till riksväg 50 från Hälleforshållet när de ska till Lindesberg och vidare uppåt.

Det finns också i området gamla fina hus, på andra sidan äldreomsorgens låga bebyggelse (bland annat Chokladskolan), som kommer att störas av tung trafik. Och längre fram utefter den tänkta leden är det en tät bebyggelse av radhus och villor som också kommer att påverkas mycket negativt.

Området är känsligt, där rör sig många människor, inte minst unga som besöker idrottsplatsen. Skogen är flitigt använd av motionärer, för hundpromenader och de som bara vill vistas i skogen för att den är så fin. Barnen från förskolan brukar vara där frekvent.

Att dra en in bred led och förstöra hela detta område är oerhört oförståndigt. Risken för olyckor är också stor. Tung trafik leder man ju alltid utanför städer och tätorter nu för tiden. Varför gör man inte det i det här fallet?

Nora är inte bara den inre kärnan. Även Noras utkanter är en del av den charm och fina miljö som gör hela Nora till en attraktiv ort som är känd både som turistmål och som en plats man vill bo på för att just få den fina småstadsmiljön. Vi måste vara rädda om vårt Nora, som ju är en rikskänd ort just för att den är så genuin.  

Brita Sylvan

2 Comments

 1. Ett systemfel i politikernas strävanden att vräka en transportled, tvärs igenom
  bebyggelsen.

  Rondellen nedanför kommunhuset, är ju ett exempel på bristande tänk. Men det
  går att skava på kommunhusets tomt och lägga rondellen strax under deras fönster, ev riva kommunhuset
  fast då blir det förståss ett jävla ”gnäll”

  Nej man får nog sätta sig ned och ta reda på vilka ”pengaintressenter” som eländet innehåller.

  För övrigt behöver Nora besökare, inte några som åker förbi !

 2. Du har rätt i Ditt inlägg. Som alltid är det ju ”skrivbordsprodukter ” som vår Styrande ”elit” lägger fram.

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.