Debatt: Skapa en busslinje mellan campusområdena

INSÄNDARE/DEBATT. Karin Mäki-Kala från Liberala studenter vill se en busslinje mellan Örebro universitets olika campusområden. Busslinjen skulle göra campusområden som Grythyttan mer intressanta. Läs Karin Mäki-Kalas debattinlägg här.

Utveckla campus Grythyttan

Utveckla, inte avveckla campus Grythyttan. En flytt av delar av campus Grythyttan skulle innebära verksamheten hamnar på en gastronomisk icke-plats. Istället borde det bli lättare att ta sig mellan campusområdena för att på så sätt göra utbildningar i Grythyttan mer lukrativa. Utbildningens ämnen bör inte splittras.

Först var anledningen till flytt bland annat att locka fler studenter till utbildningen och att kostnaden för lokaler var för hög. Lokalerna i Grythyttan utnyttjades inte och då välja att flytta delar av verksamheten till Örebro kan omöjligen leda till ett större utnyttjande av lokaler. Fler lokaler kommer stå tomma till en lika stor kostnad. Istället borde fler utbildningar flyttas till Grythyttan inte från. Fler måste våga söka sig till utbildningar utanför stora kommuner genom goda bussförbindelser och möjlighet till extrajobb.

I nuläget är det svårt att ta sig från universitetets huvudområde och campusområden som ligger utanför Örebro kommun. Liberala studenter vill se ”Kunskapspendeln”, en busslinje som går mellan campusområdena. Busslinjen skulle göra alla campusområden mer intressanta, en win win situation. Universitetet har en skyldighet att studenter obehindrat ska kunna ta sig till campusområdena. Det innefatta Universitetets huvudområde, campus USÖ och campus Grythyttan.

Gastronomibranschen vill se campus Grythyttan kvar i Hälleforskommun. Grythyttan är ett världsnamn och ett känt varumärke till skillnad från Örebro inom gastronomin. Många av de som studerat på Grythyttan har idag fantastiska anställningar och är väldigt framgångsrika inom restaurangbranschen. Den som intresserar sig för gastronomi vet vad Grythyttan är och kommer söka sig dit. Intresset för Grythyttan är inte problemet, utan intresset för branschen som helhet måste stärkas.

En flytt av verksamhet från campus Grythyttan är absolut ingen lösning. Det kommer göra att det blir en ännu mindre attraktiv plats att studera på. Eftersom att söktrycket på varken Hospitality management-programmet eller måltidsekologprogrammet är hög på andra orter är det nog inte utbildningsplatsen som är största faktorn. . Forskning får inte skiljas från utbildning och inte studenter från studentliv. Restaurang- och Hotellhögskolan i Grythyttan ska vara kvar – och utvecklas inte avvecklas.

Karin Mäki-Kala

Liberala studenter Örebro

2 Comments

 1. Bussar?? Snart vet inte vi vad det är i Ljusnarsbergs Kommun. Snabbussar ska fixas i Örebro och regionen ”kapar” helt enkelt av kommunen i norr… Snacka om att leva i sin egen bubbla.

 2. Liberala studenter borde börja med att läsa Länstrafikens turlista Hällefors – Örebro.

  Bussarna passerar med 10 turer till Grythyttan och 11 därifrån varje vardag. Lördag och Söndag har resenärerna 3 turer i vardera riktningen att välja på, det täcker in ”stora” delar av dagen för den som har möjlighet att planera sin resa.
  Studenternas möjlighet att nå anslutningsbussar i Örebro behöver knappast planeras, de går näst intill kontinuerligt från morgon till sen kväll, veckans alla dagar.
  Att värna utbildningen i Grythyttan är bra men det gör man bättre utan populistiska utspel!

  Bjarne Lind
  Lindesberg

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.