Debatt: Socialdemokraterna har inte levererat

Helena Vilhelmsson (C) svarar Socialdemokraterna

Nej, det är inga ömma tår som ni socialdemokrater trampar på. Jag konstaterar än en gång att ni inte lyckas presentera några som helst egna förslag på er landsbygdspolitik, vare sig lokalt eller nationellt. Utan i god socialdemokratisk anda skyller ni allt på regeringen.

Lite bemötanden på era påståenden:

”När elevunderlaget sviktar, och en del föräldrar dessutom sätter sina barn någon annanstans, blir underlaget alltför skört.” Detta uttalande är inget annat än att skuldbelägga föräldrar. Om underlaget är skört ser man till att via olika politiska satsningar öka underlaget. Den första åtgärden är att sluta hota om nedläggning varje år. Den andra är att sluta att medvetet utarma verksamheten på landsbygden.

”Då kan valet falla på att barn får några kilometer längre att åka till skolan… än en skola som inte kan uppfylla kraven på bra skolgång.” Detta betyder att Ringshyttan och Dalkarlsberg inte uppfyllt kraven på bra skolgång, vilket ni slår fast än en gång i det senaste debattinlägget. Kul för personalen att läsa det. Centerpartiet har aldrig sagt att det inte finns en nedre antalsgräns för att upprätthålla kvaliteten på en skola. Men vi säger att den gränsen inte ska sättas av okunniga politiker utan av brukare och personal gemensamt.

”När Centerpartiet påstår att dessa nedläggningar inte har sparat pengar, talar man mot bättre vetande.” Det är mot bättre vetande att hävda besparingar när man lägger ner skolor men har kvar kostnader för lokaler, skolskjutsar (samma skjutsar går för äldre elever åker) och personal. Och jag vet inte vilken av ytterskolorna som skulle ha varit i behov av reparation för miljontals kronor…

Att inlandet är med och finansierar infrastruktur i storstadens flaskhalsar för att underlätta in- och utpendling är gammal god sossepolitik så det borde ni vara nöjda med. Norrlands inland har fått historiska satsningar på infrastruktur under de sex alliansåren. Man kan istället undra hur de socialdemokratiska ledningarna i kommun, region och landsting hävdar frågan om länspendeln i den regionala fördelningsplanen?

Att skatteutjämningen äntligen är i hamn är ett lagarbete från en parlamentarisk kommitté där centerpartiet drog det stora lasset i regeringen. Det vet vi både inom socialdemokraterna och centerpartiet. Har ni synpunkter på innehållet kan ni ju ta det med era egna ledamöter.

Vi kan konstatera att konjunkturen de senaste åren har satt länders ekonomiska politik på prov. Resultaten bland flera europeiska länder är förfärande. Sveriges svar på detta har bl a varit att hålla kostnaderna för att anställa folk på en låg nivå, vilket har gjort att Sverige i en jämförelse står sig väl. Välfärden behöver ständigt förbättras och förnyas men det kräver att reformer och ekonomi går hand i hand. Undrar hur det hade sett ut med en socialdemokratisk politik som kraftigt vill höja kostnaderna för arbetsgivare? Företagen är de som håller Sverige igång, framförallt på landsbygden.

Socialdemokraterna skjuter uppåt men har hittills inte levererat på kommunal nivå. Det väntar vi fortfarande på. Och vi ser fram emot en debatt om detta i fullmäktige.

Helena Vilhelmsson, gruppledare i Centerpartiet.

8 Comments

 1. Tack för konstruktiva kommentarer!
  För centerpartiet står inte en liten enhet/landsbygdsutveckling i kontrast till kvalitet i skolan. Det kan ju vara tvärtom, att den lilla enheten ger större möjlighet att se den enskilda eleven och dennes behov.
  Vad gäller pedagogiken finns mycket att göra med teknikens hjälp. Med utbyggt bredband är det möjligt att bedriva distansundervisning om det inte är möjligt att ha utbildade lärare på plats. Därför är jag glad att IT-ministern satsar pengar både på utbyggnad och även ett särskilt IT-lyft inom skolan, just för att ge pedagogerna redskapen för detta.
  Sen kan ju kommunen aktivt marknadsföra de små enheterna… Det går ju att idka ”omvänd skolskjuts”. Många kanske skulle välja små enheter om de visste att det gick!
  Det tråkiga är att socialdemokraterna i Nora alltid haft nedläggning som det första/enda alternativet…
  Sen finns naturligtvis en nedre gräns för antalet barn men återigen tycker jag att föräldrar ska ha sista ordet där. Det ideala exemplet fick jag från ett besök på Ramsbergs skola. Där var det så få elever i 5-6:an (en ålder där det är extra viktigt med kamrater)så de erbjöd de som ville att gå i Guldsmadshyttan. Föräldrarna gjorde sitt val, och skolan kör vidare med klasserna f-5 och 25 elever. Än så länge!
  Vad gäller Sveriges ekonomi är det en komplex fråga, där ett motsägelsefullt faktum är att tack vare vår starka svenska krona så har industrin i Sverige det jättetufft! Det märks tydligt på skogsindustrin där många massaindustrier dragit ner.
  Att man håller nere kostnader på anställning och arbete och försöker gynna konsumtion är ett recept som använts av många länder med olika regeringar, i kristider. Sveriges finanser har ett starkt förtroende i världen, många orsaker har nog bidragit därtill.

 2. Måns, Så klart att barn inte ska gå i undermåliga skolor!!!Men de skolor som lagts ner i Nora har levt upp till kraven mig veterligt. Däremot råder det olika meningar om det pedagogiskt riktiga, men där är jag med på resonemanget som Helena V har, att om det finns några som kan bedöma om barnen har det bra i skolan så är det föräldrarna.
  Jag är övertygad om att nedläggningarna haft ekonomiska skäl. Och därför handlar det om prioriteringar….

 3. Men om man anser att det ska finnas skolor på landsbygden av landsbygdspolitiska skäl utan att ta pedagogiska hänsyn så är man riktigt illa ute. Ska barn gå i skolor (vet inte om det är så i sak, reagerar mer på resonemanget) som inte lever upp till de krav som gäller skolan i övrigt bara för att den ska finnas kvar som ”samhällsinstitution” i en by?

 4. Jag tycker den ovan på började ”småskolornas vara eller icke vara-debatten” blir så snäv! För det handlar om landsbygdspolitik i mina ögon. Det är inte bara om barn som får åka längre till skolan utan en by som blir utan en mycket viktig samhällsinstitution!! Man kan diskutera i evighet om det pedagogiskt riktiga i småskolor, statens krav, jobbskatteavdrag, osv, men det handlar om vi vill ha en levande landsbygd eller ej! I alla fall för mig, och jag kommer att lyssna väldigt noga i kommande valdebatt vad som blir sagt om landsbygdssatsningar!!

 5. Med all respekt för dig som person Helena måste jag få ge min åsikt i frågan om skolan. Jag är ju skälv uppväxt i Dalkarlsberg och gått i skolan där, Skrekarhyttan och Vikersvik. Inte vill jag lägga ner några skolor på landsbyggden, men jag inser att när barnen blir för få måste man ompröva hur man bäst utnyttjar den ekonomiska verkligheten. De krav som ställs av på skolor dikteras av vår regering. Allt större krav men mindre statliga pengar. Hur ska vi klara detta? Kanske är det så att de flests föredrar ytterligare jobbskatteavdrag? För mig personligen ser jag ett klart samband både vad det gäller pengar till skolan och äldreomsorg. Med mindre ekonomi och mera åtagande så måste man se över verksamheten. Jag vet hur bra det kan vara att gå i en liten skola, men jag kommer också ihåg hur svårt det var när man som lantis skulle anpassa sig till en större skola. Medaljen har för mig en baksida också som jag tycker att man måste tänka på.

 6. Jag håller med Helena Vilhelmsson om mycket när det gäller Nora, men att påstå att det är den borgerliga ekonomiska politiken som mildrat den ekonomiska krisen i Sverige är ganska magstarkt.

  Vi kan tacka alla medborgare i Sverige som var så kloka att de sa nej till valutaunionen och euron, det är den enskilt största anledningen till att Sverige klarat sig så bra ur krisen.

 7. Helt fel Helena.

  Visst har socialdemokraterna levererat !

  Men vad har dom levererat ? Bolagen, för egen försörjning. En massa floppade projekt.
  Kanske inte vad man tänker när man pratar ”leverera”.

  Det är kostsamma personer vi för närvarande har i ledning. Raka vägen mot utarmning och konkurs.
  Exit Nora !

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.