Debatt: Var hittar vi besparingen på 3 miljoner?

INSÄNDARE/DEBATT. De blev lovade ett utredningsresultat när journedstängningen på Lindesbergs lasarett hade varat i sex månader, men någon utredning har de ännu inte sett. Nu skriver Reidar Johansson, Peter Larsson, Jerry Elvin och Lars Idstam att politikernas tystnad bekräftar de siffror man kommit fram till. Läs debattinlägget här.

Journedstängning på Lindesbergs lasarett

Enligt Regionledningens första påstående, innan journedstängningen, så skulle journedstängningen medföra en besparing med 3 miljoner per år.

PRO Lindesberg och Företagarna blev lovade ett utredningsresultat efter sex månaders nedstängning. Den sexmånaders utredningstiden utgick 31 mars 2021. Idag skriver vi 25 maj 2021, ännu inget utredningsresultat. 

Våra uppgifter talar om något helt annat.  Det är ett snitt på 3 extra ambulansresor per dygn från Lindesbergs lasarett till USÖ vilket medför 900 ambulansmil extra per månad. 900 mil per månad ger på årsbasis 10.800 extra ambulansmil.

En ambulansmil kostar 960 kkr x 10.800 mil – en kostnad per år på 10.368.000 kronor.                                                                          

Återresan till Lindesberg sker i de flesta fall utan patient i ambulansen. Patienten skall efter behandling på USÖ åter till Lindesberg, återresan sker i regel med taxi eller med sjukresor, den kostnaden är cirka halva kostnaden av en ambulansmil = 480 kr per mil.  Det ger i sin tur en kostnad på 5.184.000 kr.

Tillsammans en extra reskostnad på 15.552.000 kronor.

Var hittar vi besparingen på 3 miljoner? Kostnaden för onödiga långa resor i ambulansen med värk och smärtor går ej att räkna i pengar.

Journedstängningen medför inte att patienternas hälsotillstånd förbättras. Det saknas statistik för resor med egen bil från hemmet direkt till USÖ. Tillkommer gör onödigt avgasutsläpp i naturen och onödigt vägslitage. Eventuellt måste ytterligare en ambulans inköpas, den kostnaden tillkommer.

Den 19 maj 2021 offentliggjorde media beslutet om en Rekordbudget för region Örebro län. Där gick att läsa om nio (9) punkter där pengar skall satsas. En av dessa punkter var: En förstärkning av nära akutsjukvård.                

Budgeten skall fördelas över hela regionen. Akutsjukvården för norra regiondelen är ju journedstängd mellan 21.00 och 07.30. Då utgår vi ifrån att beslutet innebär: En förstärkt nära akutsjukvård nattetid även på Lindesbergs lasarett? 

Om Regionledningen väljer att besvara oss på sedvanligt sätt, d.v.s med tystnad, i så fall bekräftar Ni därmed ovanstående.

Reidar Johansson, ordf. PRO Lindesberg

Peter Larsson, Företagarna

Jerry Elvin, sekr PRO Lindesberg

Lars Idstam, SPF-Seniorerna Lindesberg

1 Comment

  1. Undrar vilket som väger tyngst; revirpissande maktdemonstrerande politier eller sunt förnuft

    Lindesbergsakutens akutens kan nog bara räddas genom att USÖ/sossarna skickas
    ut genom bakdörrren

Lämna ett svar

Your email address will not be published.

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.